• Οικονομία

    Αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο – Πρόβλεψη για άλμα του ΑΕΠ κατά 100%

    • NewsRoom
    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Γενικός Διευθυντής, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ


    Ενάντια τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως, μία σχεδόν άγνωστη χώρα, αναμένεται να παρουσιάσει άλμα-ρεκόρ στο ΑΕΠ της πάνω από 100% μέχρι το 2028, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Fitch.

    Πρόκειται για την Γουιάνα, μία χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αναπτυχθεί κατά 38% μέχρι το τέλος του έτους, με έναν «εξαιρετικά ταχύ» ρυθμό.

    Σημειώνεται ότι η Γουιάνα κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 62,3% το 2022, την υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

    Οι τόσο θετικές προβλέψεις, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη της χώρας στον τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου της.

    Η σχετική έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι οι τομείς της γεωργίας, των ορυχείων και των λατομείων της Γουιάνας έχουν επίσης καλές επιδόσεις.

    Εκτός από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με την έναρξη λειτουργίας ενός τρίτου κοιτάσματος πετρελαίου, η ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα της Γουιάνας έχει επίσης ενισχυθεί από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τη στέγαση και την αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η Fitch

    Την ίδια στιγμή, η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, είναι της άποψης ότι «η Γουιάνα θα δει ‘εκρηκτική’ ανάπτυξη φέτος», με το ΑΕΠ της να εκτοξεύεται κατά περίπου 115% τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Μάλιστα σημειώνει ότι «Το ακριβές μέγεθος της αύξησης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα δημοσιεύονται τα στοιχεία που αφορούν την επιπλέον παραγωγή πετρελαίου».

    Η BMI βλέπει την παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα να εκτινάσσεται από περίπου 390.000 βαρέλια ημερησίως φέτος σε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το 2027, καθώς ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στο Stabroek Block της χώρας από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil.

    «Η ισχυρή ανάπτυξη της Γουιάνας οφείλεται, και θα συνεχίσει να είναι, από την ταχεία επέκταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μια σειρά ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος στην Λατινική Αμερική.

    Προσθέτει δε ότι η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου θα ενισχύσει τις καθαρές εξαγωγές της Γουιάνας.

    11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

    Όπως σημειώνει η ExxonMobil, το Stabroek Block της Γουιάνας είναι μια υπεράκτια δεξαμενή πετρελαίου 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της χώρας και εκτιμάται ότι περιέχει 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

    Ο Trahan σημειώνει ότι η χώρα θα είναι και πάλι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2023 και αναμένει ότι θα διατηρήσει τον τίτλο για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

    «Βλέπουμε αυτή την ισχυρή ανάπτυξη να συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια καθώς η παραγωγή πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά προσέγγιση 115% μεταξύ 2022 και 2028», είπε.

    Οι ισχυρότερες εξαγωγές ενέργειας της Γουιάνας θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, όπως και τα δευτερογενή οφέλη από ισχυρές επενδύσεις, νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αύξηση των κρατικών εσόδων.

    Οι κίνδυνοι

    Ωστόσο, η ανοδική προοπτική σηματοδοτεί και ενδεχόμενους κινδύνους.

    Η Γουιάνα έχει εξελιχθεί γρήγορα από μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής σε μια οικονομία που «εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη», τόνισε στο CNBC η Valerie Marcel, συνεργάτης στο think tank Chatham House.

    Η θετική τροχιά ανάπτυξης θα συνεχιστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα της χώρας και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

    «Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά ασταθείς και τελικά θα παραμείνουν χαμηλές. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γουιάνα να διαφοροποιήσει την οικονομία της», πρόσθεσε.

    Όπως κάθε χώρα που εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, η Γουιάνα διατρέχει και κινδύνους, ιδίως όσον αφορά τη διαφθορά και τις «ολλανδικές ασθένειες», προειδοποίησε.

    Σημειώνεται ότι η «ολλανδική ασθένεια» είναι ένας οικονομικός όρος που αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη από νέους πόρους, οι οποίοι βλάπτουν παραδόξως την ευρύτερη οικονομία μιας χώρας.

    Επιπλέον, η Γουιάνα είναι μια χώρα με ιστορία βαθιών διαφορών μεταξύ των ινδο- και αφρο-γουιανών πληθυσμών της, ενώ παλεύει με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

    Όπως υποστηρίζει ο Trahan, η εισροή κερδών από το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτές τις χρόνιες διαφορές.

    Διαβάστε επίσης: 

    EBRD: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,4% φέτος και 2,3% το 2024

    Θεοχάρης: Τροποποίηση διαδικασιών για τον περιορισμό στη διακίνηση εντύπων μεταξύ ΔΟΥ και λοιπών υπηρεσιών

    Χατζηδάκης από Τίρανα: «Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων με προϋπόθεση το κράτος δικαίου



    ΣΧΟΛΙΑ