• Οικονομία

    Αφορολόγητες γονικές παροχές μετά την 1η Οκτωβρίου – Τροπολογία στη Βουλή με τις φοροελαφρύνσεις

    Αφορολόγητες γονικές παροχές μετά την 1η Οκτωβρίου - Τροπολογία στη Βουλή με τις φοροελαφρύνσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Kατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

    Οι διατάξεις αφορούν την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών έως τις 800.000 ευρώ, τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, γυμναστήρια και τουριστικό πακέτο, την αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και τον τρόπο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ.

    Συγκεκριμένα,

    Γονικές παροχές: Αυξάνεται στις 800.000 ευρώ από τις 150.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και των δωρεών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς). Σε περίπτωση που η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, τότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

    Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο ακίνητη περιουσία όσο και κινητή (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, μετρητά).

    Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τροποποίηση για τις κληρονομιάς, καθώς οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ.

    ΕΝΦΙΑ: Δίνεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και δεύτερης δόσης έως και το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

    ΦΠΑ: Διατηρείται έως τον Ιούνιο του 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

    Συγκέντρωση κεφαλαίου: “Κουρεύεται” κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021.

    Συνδρομητική τηλεόραση και τηλεφωνία: Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. Επίσης, μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Νομοσχέδιο – σκούπα με τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ