Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα πριν την τελική έγκριση η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

  • NewsRoom
αδμηε

Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ


Λίγες ημέρες μετά τη γνωστοποίηση ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης για τις Κυκλάδες προχωρά ταχύτατα, καθώς αναμένεται να επισπευσθεί συνολικά κατά ένα χρόνο, ένα ακόμη έργο του ΑΔΜΗΕ προχωρά στην φάση της τελικής έγκρισης.

Πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η οποία πλέον αναμένει το οριστικό «πράσινο φως» από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μόλις πάρει την τυπική έγκριση, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση μειοψηφικής συμμετοχής στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και τα υπόλοιπα έργα και συγκεκριμένα για τους διαγωνισμούς προμήθειας και εγκατάστασης των καλωδίων και λοιπών στοιχείων του έργου.

Όπως είναι γνωστό, η διασύνδεση θα κατασκευαστεί από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη», το 39% των μετοχών της οποίας θα διατεθεί μέσω διαγωνισμού σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Προτεραιότητα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, θα δοθεί σε διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών (funds). Είναι ευπρόσδεκτη επίσης, εφόσον φυσικά εκδηλωθεί ενδιαφέρον και οικονομική προσφορά της Euroasia Interconnector, η οποία προωθεί τη διασύνδεση Ισραήλ και Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Η «Αριάδνη Interconnection» προχώρησε τον Μάιο σε προκήρυξη των διαγωνισμών για τα καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής συνεχούς/ εναλλασσόμενου ρεύματος, συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών για τα καλώδια λήγει στις 8 Ιουλίου (αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση).

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.