• Οικονομία

    ΑΑΔΕ: Στήνει φακέλωμα των φορολογουμένων με στοιχεία από τις τράπεζες-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

    • NewsRoom


    Σε «ανοικτή γραμμή» με τις τράπεζες θα βρίσκεται η ΑΑΔΕ δημιουργώντας ένα τεράστιο ηλεκτρονικό φακέλωμα για τον έλεγχο φοροφυγάδων. Στο στόχαστρο θα μπουν όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια, κάρτες, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα αλλά και οι συναλλαγές.

    Η ΑΑΔΕ ρίχνεται στη μάχη, με νέα όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο της Εφορίας θα βρεθούν όσοι κρατούν τα εισοδήματά τους «κρυφά» αλλά ταυτόχρονα θα διασταυρωθεί και ποιοι οφειλέτες ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα χρέη τους δεν το πράττουν. Από το αρχείο αυτό θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

    Με διαδικασίες εξπρές η φορολογική διοίκηση θα λαμβάνει από τις τράπεζες στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε ελεγχόμενα από τις φορολογικές αρχές πρόσωπα. Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

    Στόχος της διάταξης αποτελεί η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαία, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να λαμβάνει, με τρόπο «μαζικό και αυτοματοποιημένο», στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχόμενων από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών τραπεζών, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές εταιρείες.

    Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα διαβιβάζουν τα υπόχρεα πρόσωπα, τηρούνται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να βεβαιώσει φόρο στη βάση των σχετικών προς έλεγχο υποθέσεων και προωθούνται κατόπιν επεξεργασίας στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.

    Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει, με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε:

    1. Τραπεζικούς λογαριασμούς

    2. Λογαριασμούς πληρωμών

    3. Επενδυτικά προϊόντα

    4. Δανειακές συμβάσεις

    Όπως εξηγείται, στόχος της διάταξης αποτελεί η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

    Με αποφάσεις του Διοικητή της AAΔΕ καθορίζονται οι μορφότυποι των αιτούμενων και παραληφθέντων στοιχείων, ο αλγόριθμος αναζήτησης, η διαδικασία διαβίβασης των αιτημάτων και διαμόρφωσης, ταυτοποίησης, καθαρισμού, επεξεργασίας, αξιοποίησης και χορήγησης των δεδομένων.

    Επίσης, καθορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη συνολική διαχείριση του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, για τη διαβίβαση των μαζικών αιτημάτων παροχής πληροφοριών προς τα υπόχρεα πρόσωπα και την παραλαβή των απαντήσεών τους, για την ανάπτυξη ή επικαιροποίηση του Ειδικού Λογισμικού και τη διάθεση και διαχείριση των στοιχείων μέσω αυτού στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται και οι αρμόδιες Υπηρεσίες για τη δημιουργία ή αναθεώρηση των επιχειρησιακών προδιαγραφών ανάπτυξης του Ειδικού Λογισμικού, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Πιτσιλής ξεκινά τον έλεγχο των… επιδόσεων των εφοριακών της ΑΑΔΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά από την Πρωτοχρονιά θα διαβιβάζονται στην εφορία οι πωλήσεις των πρατηρίων καυσίμων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Red alert από την ΑΑΔΕ: Μπλόκο στις πληρωμές ιδιοκτητών Airbnb



    ΣΧΟΛΙΑ