• Οικονομία

    Α’ κατοικία: Σε επαγρύπνηση τράπεζες και δανειολήπτες

    • NewsRoom


    Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα πιστωτικά ιδρύματα και οι δανειολήπτες, εν αναμονή της άρσης του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στα τέλη Απριλίου.

    Από τη μία οι δανειολήπτες βρίσκονται σε εγρήγορση για να καταφέρουν να επιτύχουν την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας και από την άλλη οι τράπεζες θέτουν ως διακύβευμα την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Ήδη η ΕΚΠΟΙΖΩ διενεργεί μέσω Ίντερνετ ανοιχτή ψηφοφορία με αίτημα την κατοχύρωση  του δικαιώματος όσων αδυνατούν να πληρώσουν, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

    των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να προσφεύγουν στο Δικαστήριο για ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους.

    Πρόσφατα ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταικούρας απηύθυνε έκκληση στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έως τις 30 Απριλίου, που λήγει το ισχύον καθεστώς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

    Η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κ. Σταικούρας με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί, θα επιχειρήσει μία «ολιστική προσέγγιση», για ενοποίηση των 8 διαφορετικών συστημάτων που υπάρχουν σήμερα, πρόσθεσε ότι θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά καμία προστασία για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Τραπεζικοί κύκλοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ένα ύστατο μέτρο ως μοχλός άσκησης πίεσης για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

    Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστούν από το 40% σήμερα, στο 20% το 2022.

    Με την άρση του υφιστάμενου πλαισίου εκτιμούν ότι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία πλειστηριασμών αλλά και οι πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις των δανείων.



    ΣΧΟΛΙΑ