• Οικονομία

    5 τρόποι ταχύτερης και καλύτερης σύνταξης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Την εξασφάλιση υψηλότερης  σύνταξης και σε μικρό χρονικό διάστημα αναμονής έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν περίπου 800.000 ασφαλισμένοι, που θα αποχωρήσουν από την από την αγορά εργασίας εντός των επόμενων πέντε ετών.

    Οι πέντε τρόποι που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι είναι οι εξής:

    1.Επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Στην αρχή κάθε χρόνου μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, αναλόγως προς την  οικονομική δυνατότητα τους. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες οδηγούν και σε καλύτερες συντάξεις.

    Για τούς ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπονται τα έξης ποσά για τον κλάδο κυρίας συντάξεως: πρώτη κατηγορία 210 εύρω, δεύτερη κατηγορία 252 ευρώ, τρίτη κατηγορία 302 ευρώ, τέταρτη κατηγορία 363 ευρώ, πέμπτη κατηγορία 435 ευρώ και έκτη κατηγορία 566 ευρώ.

    Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπερ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ), ύψους 10 ευρώ, και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πώς ειδικό καθεστώς ισχύει για τούς νέους ελεύθερους επαγγελματίες, οι όποιοι έχουν για μια πενταετία την δυνατότητα να  καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές.

    2.Αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν μια σειρά πλασματικών χρόνων ασφαλίσεως για να βγουν ταχύτερα στην σύνταξη, άλλα και για να προσαυξήσουν το τελικό ποσό που θα λάβουν. Για παράδειγμα, τον χρόνο για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες.

    Προσοχή: Ισχύουν διαφορετικές ταχύτητες για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναγνωρίσουν έως 7 πλασματικά έτη τόσο για την θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.  συντάξεως.

    Στον αντίποδα οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη από τα παιδιά και έως 7 έτη από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, εξαγοράζεται ένας χρόνος για το πρώτο παιδί, δύο χρόνια για το δεύτερο παιδί και άλλα δύο χρόνια για το τρίτο παιδί.

    Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    Η αίτηση για την αναγνώριση πλασματικών ετών μπορεί να υποβληθεί  οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους του όποιου τις  προϋποθέσεις επιθυμούν να κατοχυρώσουν, και το αργότερο μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.  Παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε αναγνωριζόμενο έτος, σε περίπτωση εφ’ άπαξ εξόφλησης του συνολικού ποσού εξαγοράς.

    Οι πλασματικοί χρόνοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσαύξηση και μόνο της συντάξεως. Η λειτουργία τους είναι πρώτα για την κατοχύρωση και κατόπιν για την προσαύξηση της σύνταξης.

    3.Αξιοποίηση ρυθμίσεων για την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.  Οι ρυθμίσεις αυτές πού διευκολύνουν την συμπλήρωση τού απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, ώστε να καταστεί εφικτή ή συνταξιοδότηση προβλέπουν τα έξης: Εύκολη αναγνώριση έως και 150 ήμερών ασφάλισης. Η ρύθμιση άφορα σέ ασφαλισμένους πού έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη της ηλικίας τους και χρειάζονται μέχρι 150 ήμερες ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης. Προσοχή: Ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης.

    Στην περίπτωση αυτή αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης, καταβάλλοντας τίς εισφορές πού αντιστοιχούν με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης. Με την ρύθμιση αυτή παρέχεται το δικαίωμα εντάξης στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία, και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη.

    Η συγκεκριμένη διάταξη άφορα σέ όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

    4.Παράταση της παραμονής στην αγορά εργασίας και μετά τα 35 έτη.

    Όσοι ασφαλισμένοι καταφέρνουν να προσεγγίσουν τα 40 χρόνια θα λάβουν και καλύτερες συντάξεις. Ή πρόωρη έξοδος στη σύνταξη κοστίζει και δεδομένο είναι πώς, όσο περισσότερα χρόνια δουλειάς συμπληρώνουν οι ασφαλισμένοι, τόσο καλύτερη σύνταξη θα πάρουν. Όσοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 35 χρόνια δουλειάς είναι και οι πλέον ευνοημένοι από άποψη συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα, ή ταχύτερη συνταξιοδότηση δεν επηρεάζει μόνο το ύψος της κυρίας σύνταξης, αλλά οδηγεί σέ χαμηλότερες επικουρικές καθώς και σέ μικρότερο εφάπαξ. Εκτιμάται ότι επιπλέον σύνταξη, πού ξεκινά από 26,2 ευρώ και φθάνει μεσοσταθμικά έως τα 206 ευρώ τον μήνα, μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι πού δεν θα βιαστούν να βγουν στην σύνταξη και θα παρατείνουν τον εργασιακό βίο τους. Και αυτό γιατί μετά την 35ετία οι ασφαλισμένοι διανύουν την χρυσή 5ετία πού μπορεί να τούς οδηγήσει σέ σημαντική αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξης τους, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

    5.Έγκαιρη προετοιμασία συνταξιοδοτικού φακέλου, ώστε να μην υπάρχουν παγίδες στο δρόμο προς την έξοδο από την αγορά εργασίας.

    Με την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής απόφασης δύο χρόνια πριν κατατεθεί ή οριστική αίτηση μπορούν να ξεκινήσουν οι ασφαλισμένοι την προετοιμασία για την αποχώρηση από την αγορά εργασίας. Στο ενδιάμεσο πρέπει να προχωρήσουν στον έλεγχο των οφειλών τους για την ταχύτερη επεξεργασία τού φακέλου, αλλά και να εξετάσουν αν θα τούς αναγνωρισθούν πλασματικά έτη. Επίσης να σημειωθεί πώς πλέον οι ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να στρέφονται σέ πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές για να εκδώσουν την σύνταξή τους.

    Διαβάστε επίσης

    Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα επίδομα παιδιού-Α21

    Ξεκινούν οι αιτήσεις για την κατάρτιση 80.000 ανέργων με επιδότηση έως 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ