• Οικονομία

    150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα αναστολής λόγω «κόφτη» – Τιμωρούνται χαμηλόμισθοι για να ελεγχθούν οι «μαϊμού» αναστολές!

    • του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net


    Σύμφωνα με επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, τον μήνα Μάιο θα μπει «κόφτης» στο μέτρο των αναστολών εργασίας για τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των 4ων ωρών ημερησίως.

    Αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα γίνει για να μηδενιστούν οι «μαϊμού» αναστολές καθώς έχουν διαπιστωθεί πλήθος υπερβολών με εικονικές προσλήψεις ελαχίστων ωρών ανά ημέρα με σκοπό να επωφεληθούν εργαζόμενοι (και εργοδότες) από τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή σημειώνοντας τα εξής:

    Η οριζόντια αποζημίωση που δημιούργησε αδικίες

    Το ότι η κυβέρνηση από πέρσι τον Μάρτιο επέλεξε μια οριζόντια αποζημίωση για το σύνολο των εργαζομένων ανεξαρτήτου ωρών εργασίας ή αποδοχών είναι κάτι το οποίο σχολιάστηκε δυσμενώς εξαρχής καθώς δημιούργησε κερδισμένους και χαμένους.

    Χαμένοι είναι οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι οι οποίοι λαμβάνουν καθαρές αποδοχές μεγαλύτερες των 534€ ενώ οι απώλειες για υψηλόμισθους είναι πολύ μεγάλες

    Κερδισμένοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι λάμβαναν καθαρές αποδοχές μικρότερες των 534€, δηλαδή εργαζόμενοι που απασχολούνταν είτε λιγότερες ώρες είτε λιγότερες ημέρες

    Είτε λοιπόν ένας εργαζόμενος λαμβάνει 1000€ είτε 200€, η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 534€.

    Και ενώ θα μπορούσε εξαρχής η κυβέρνηση, έχοντας το σύνολο των πληροφοριών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, να διορθώσει αυτή την αδικία αντιμετωπίζοντας αναλογικά αυτές τις περιπτώσεις, θεώρησε ότι δεν ήταν σκόπιμο να το κάνει.

    Ο «κόφτης» του 4ώρου που δεν έχει καμία λογική

    Κι έρχεται σήμερα, μετά από 14 μήνες όπου εφαρμόζεται το μέτρο των αναστολών, να αντιληφθεί ότι έγιναν εικονικές προσλήψεις με εργαζόμενους που δηλώθηκαν ότι απασχολούνται λίγες ώρες.

    • Ναι, έγιναν εικονικές προσλήψεις γιατί τις επέτρεπε το σύστημα χωρίς απαραίτητα αυτές να είναι με ολιγόωρη απασχόληση.
    • Ναι, έγιναν και εικονικές αναστολές διότι το σύστημα για σχεδόν 4 μήνες ζητούσε απολογιστική δήλωση αναστολών.
    • Ναι, ακόμη και σήμερα υφίστανται εικονικές αναστολές.

    Και για να πατάξει αυτές τις περιπτώσεις αποφασίζει την προσθήκη κόφτη, όπου να εξαιρούνται από το δικαίωμα αποζημίωσης για αναστολή εργασίας όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται κάτω από 4 ώρες ημερησίως.

    Καμία λογική, μα απολύτως καμία λογική…

    Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ

    Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr



    ΣΧΟΛΙΑ