• Most Popular

    The wise man: Οι επικίνδυνες ισορροπίες ΔΕΗ , Protergia και Ήρων

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ντεμπούτο στο LSE για Tράπεζα Κύπρου Holdings

    Ιστορική η χθεσινή ημέρα για την Τράπεζα Κύπρου. Εριξε αθόρυβα μαύρη πέτρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και χθες εγκαινίασε την εισαγωγή της στο μεγάλο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο London Stock Exchange με τον πρόεδρο της τράπεζας το γερμανό Γιόζεφ Ακερμαν να δηλώνει ότι “είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε τις μετοχές να είναι υπό διαπραγμάτευση στο LSE, κάτι που αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Περιμένουμε η εισαγωγή σε μία από τις κορυφαίες διεθνείς αγορές του κόσμου, να συμβάλει στην ενίσχυση του προφίλ της τράπεζας, στην ρευστότητα και να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά.”

    Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (Bank of Cyprus Holdings) έκλεισε στα 3,35 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία διαμορφώθηκε στα 1,495 δισ. ευρώ αυξημένη 3,46% σε σχέση με τα 1,445 δισ. ευρώ που ήταν η αξία της την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (9/1/2017). Χθες πρώτη ημέρα εισαγωγής στο LSΕ άλλαξνα χέρια 1,107 εκατ. μετοχές με την αξία συναλλαγών να ξεπερνάει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

    Πλέον η τράπεζα έχει 446.199.933 μετοχές καθώς οι 8.922.944.533 μετοχές που είχε μέχρι πρόσφατα συννενώθηκαν με αναλογία 20 παλιές προς 1 νέα.

    Κηδεία στο ΧΑ 

    stock trader-head-downΑυτά βέβαια δεν ανακοινώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που διοικείται από τον Λαζαρίδη, αφού πρόκειται για μία ακόμα κηδεία για την ελληνική κεφαλαιαγορά που χθες έκανε τζίρο μόλις 26,07 εκατ. ευρώ. Δηλαδή και  χθες κάποιες χρηματιστηριακές δεν έβγαλαν ούτε τα έξοδα της ΔΕΗ. Κατά τα άλλα η Εurobank πανηγυρίζει που βγήκε πρώτη χρηματιστηριακή το 2016 σε μια πεθαμένη αγορά.

    Ελλάκτωρ

    Χωρίς κανείς να το καταλάβει η μετοχή της Ελλάκτωρ έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από  τις αρχές του έτους

    Η Πειραιώς και ο A. Blades 

    Με δεδομένο ότι ο εκπρόσωπος του Paulson Fund στην Τράπεζα Πειραιώς , Α. Blades, δεν πληροί τα κριτήρια του σχετικού νόμου έπρεπε στο τέλος του 2016  να αποχωρήσει. Έτσι λοιπόν έχει ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς η αντικατάσταση του. Ποιος το ζήτησε ; Μα φυσικά το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  Το Paulson Fund δεν τον αντικατέστησε και το ΤΧΣ ζητά τώρα να τηρηθεί η νομοθεσία.

    Ζήτω η ΔΕΗ

    Η ΔΕΗ κάνει πλάκα στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες, αφού κερδίζει αντί να χάνει μερίδιο αγοράς, όπως έχει υποχρεωθεί από το μνημόνιο! Ανταγωνισμός αλά ελληνικά λέγεται αυτός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε 89,83%, αυξημένο κατά 1,17% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016.

    Ακολουθούν Protergia του ομίλου Μυτιληναίου ακολουθεί με μερίδιο αγοράς 2,69% η ELpedison (Ελληνικά Πετρέλαια-Edison-ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με 2,42% και η Ηρων του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα με μερίδιο 2,35%. Η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του 2016 έχασε μερίδιο αγοράς 4,8% αλλά τους τελευταίους δύο μήνες κέρδισε 1,8%. Σε κάθε περίπτωση το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 51% μέχρι το 2019.

    Με αυτές τις αλλαγές ούτε ο στόχος του Μυτιληναίου για μερίδιο αγοράς 3% στο τέλος του 2016, επιτεύχθηκε, ούτε βέβαια ισχύει το μότο της ΓΕΚ-Τέρνα, που ακόμα λέει ότι είναι ο Νο 1 ιδιώτης παραγωγός.

    Άλλος για πτώχευση; 

    illustrate the wise manΘυμόσαστε την εταιρεία Pansystems, κάποτε θυγατρική του ομίλου Ιντεάλ, επι Δαυίδ και Πολυκάρπου; Με συνεργασίες με την Εθνική Τράπεζα κλπ; Ε, λοιπόν κηρύχθηκε σε πτώχευση.

    Ισπανικός πλειστηριασμός!

    Μέχρι η ισπανική UCI (Union De Creditos Inmobiliarios) που κάποτε πουλούσε στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα βγάζει σπίτια στον πλειστηριασμό. Για χρέος 88.000 ευρώ βγάζει το σπίτι οικογένειας στην Λίμνη Ευβοίας!



    ΣΧΟΛΙΑ