• Most Popular

    Tv ζόρια: Μα που πήγε η τηλεθέαση των reality επιβίωσης;

    nomads-αρναούτογλου

    Γρηγόρης Αρναούτογλου, παρουσιαστής του Nomads


    Αγωνιώδης, λαχανιασμένη, υστερικά τάχα μου, άνετη η νέα σεζόν τηλεοπτική σεζόν, επαναλαμβάνει τον παλιό, κακό της εαυτό. Το Mega συνεχίζει να μην λειτουργεί παρά την αναμονή για το αντίθετο, ενώ καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει στις άδειες των καναλιών, συνεχίζεται η συρρίκνωση της ενημέρωσης και η νεκρανάσταση προγραμμάτων που έμοιαζαν γραφικό τηλεοπτικό παρελθόν, με σωρεία τηλεπαιχνιδιών.

    Έτσι βλέπουμε ξανά Ρουκ Ζούκ, αλλά και κυρίως ως βαρύ χαρτί της ψυχαγωγίας το αντίγραφο Survivor, το Nomads αλλά και το ξεχασμένο ήδη, Survival, ως πραγματικότητα για «Huger Games», εφιαλτικής πραγματικότητας που βαφτίζεται διασκέδαση.

    Και ενώ, οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί να μην έχουν τρόπο να πουν τις ιστορίες τους και να καλούνται σταρ της υποκριτικής για σίριαλ με αμοιβή -και αν τα πάρουν- των 700 ευρώ το μήνα, παρ όλα αυτά το «Τατουάζ» του Alpha παίρνει συχνά τα νούμερα του πανάκριβου ως παραγωγή Nomads.

    Αλεξάνδρα Τσόλκα. Δημοσιογράφος

    Το συγκεκριμένο φιλόδοξο ως ναυαρχίδα στην αρχή της σεζόν πρόγραμμα του ΑΝΤ1,  κατατροπώνεται και απ το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» με τους συμπαθέστατους και αγαπητούς κριτές του, αλλά και το Voice, με το τρίδυμο των αγαπημένων και ξεχωριστών Καπουτζίδη – Μαραβέγια – Μουζουράκη!

    Όχι, ότι μοιάζει το κοινό να νοιάζεται για ακόμα περισσότερα ταλέντα, που έτσι κι αλλιώς θα σπαταληθούν σε δημοφιλία όσο κρατάνε οι εκπομπές, αλλά γιατί δεν γινεται να επαναληφθεί η συντριπτική επιτυχία του Survivor με όποιο Nomads στα απόνερα των εξωτικών θαλασσών του! Γιατί;

    Δεν υπολόγισαν οι μιμητές, πως καταρχήν ο Τανιμανίδης, ο παρουσιαστής του περασμένου Survivor είναι πολύ συμπαθής άνθρωπος, με κανονικότητα, ταξιδιάρης και απλός, μακριά απ τις κακές συνήθειες των κραταιών στα ΜΜΕ και ειδικά των ανδρών παρουσιαστών που είναι γαντζωμένοι στις πολυθρόνες των καναλιών και αιώνιοι σαν δεινόσαυροι στη παρουσίαση.

    Δεν είναι παρέα πάμπλουτων, δεν τα κάνει όλα, δεν μοιάζει αγχωμένος να υπάρχει τηλεοπτικά με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο.

    Στην δημοφιλία όλου του πράγματος, συνέβαλε η καλή σύσταση των ομάδων και κυρίως η κούραση των τηλεθεατών απ την επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, με ταλέντα που επιτέλους δε τραγουδούσαν τα ίδια σουξέ, δε ασχολούταν με την σημαντικότητα των εαυτών τους, ούτε με τα νέα της σόου της μπιζ, αλλά παίζανε παιχνίδια, σε εξωτικές παραλίες, με ώρες πολλές προβολής, ώστε να φεύγει το μυαλό των θεατών απ τις συνομιλίες με τους δανειστές, τους νέους φόρους, τις αυξήσεις της ΔΕΗ, των σούπερ μαρκετ, του νερού και γενικώς…

    Ο Αρναούτογλου θα προτιμούσε να είναι σπιτάκι του

    Έμπειρος, γνώστης του είδους, με προυπουπηρεσια στα reality επιβίωσης ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, μεσόκοπος και αυτός πια, παλεύει, ντυμένος με βερμουδίτσες και πουκαμισάκια ανοιχτά, στην άλλη άκρη της γης, να κάνει ό,τι ακριβώς έκανε, όταν ξεκίνησε την τηλεοπτική του πορεία.

    Αντί να είναι καθισμένος κι αυτός στους καναπέδες του σπιτιού του προσποιείται πως τον νοιάζει και τον κόφτει αν θα λύσει εξισώσεις η Χριστίνα Κολέτσα ή αν θα κρατηθεί βγάλει, με τα δάχτυλα των ποδιών, πίρους από τρύπες, η Νατάσσα Καλογρίδη.

    Παρουσιάζει με πάθος εκφωνητή αθλητικών ντέρμπι, κάποιους σχεδόν διάσημους, ίδιους με τους εντελώς άσημους ή τους αθλητές, παιχνίδια αδιάφορα, που μοιάζουν μονότονα και ατέλειωτα σε διάρκεια, εν τω μέσω τυφώνων, μουσώνων και καταιγίδων!

    Βγαίνει δε, μες στη κακοκαιρία για να μας διακόψει τα αγωνίσματα, ρισκάροντας να πάρει κρύο και άντε να βρεις πρακτική γιάτρισσα για βεντούζες στις Φιλιππίνες, λες και παίζεται απ τις μεταδόσεις του η σωτηρία των ελληνικών περιουσίων από θεομηνία!

    Ο ΑΝΤ1 μιμείται

    Το παιχνίδι επιβίωσης έχει κακό ήχο, τις περισσότερες φορές, με το Γρηγόρη να ακούγεται χαμηλότερα από τον ήχο του αεροπλάνου που τον μεταφέρει, την θάλασσα, τις ιαχές των παιχτών ή ακόμα και το πέταγμα των παραδείσιων πουλιών!

    Η ίντριγκα που καθιέρωσε το Survivor, με τον «απόκληρο» της «κλίκας» και εν τέλει λαϊκό είδωλο και νικητή Ντάνο, επαναλαμβάνεται απόλυτα προβλέψιμα εδώ με τον Γιώργο Μαυρίδη, που δεν διστάζει να βάζει τα κλάματα με κάθε ευκαιρία μπροστά στις κάμερες!

    Οι καλογυμνασμένοι άνθρωποι που συμμετέχουν, μοιάζουν όλοι μεταξύ τους, αν εξαιρέσεις την Νατάσσα Καλογρίδη, που μοιάζει με την πραγματικά διάσημη Μαρινέλλα αλλά κάποιες στιγμές και με τον Ιωάννη Μελισανίδη!

    Και εν κατακλείδι, το παιχνίδι, στο οποίο επένδυσε πολλά λεφτά για την πανάκριβη παραγωγή ο ΑΝΤ1, είναι αντιγραφή, έχει χάσει την έκπληξη στο κοινό και δεν ήταν αυτό που θα έθετε ξανά το κανάλι, επικεφαλής της ψυχαγωγίας όλων των σόου της τηλεοπτικής, εγχώριας οικουμένης.

    Φυσικά και δε θα κάνουμε, καν νύξη για την αξιακή και συναισθηματική εκπαίδευση του κοινού που προσφέρει το θέαμα, διότι τα κανάλια εδώ και καιρό αδιαφορούν για κάτι τέτοιο.

    Ο «κατινισμός», οι ειρωνείες, οι καβγάδες, οι ανταγωνισμοί, τα πισώπλατα σχόλια και κατηγόριες είναι μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα, δίνοντας στο κοινό αυτό που έδειξε να επιθυμεί την περασμένη σεζόν.

    Όμως, αυτό, μοιάζει το αφιλότιμο, ήδη, να βαρέθηκε και προφανώς μετα βίας ανέχεται το ξαναζεσταμένο μεν, εξωτικό δε, φαγητό! Βέβαια στον ΑΝΤ1, ψάχνουν πρωτεία στα επι μέρους κοινά, όπως στο νεανικό, ή στη περίοδο που παίζουν μόνοι τους, όμως κατά βάθος, ξέρουν πως για ένα τόσο ακριβό προϊόν και για το κυρίαρχο κανάλι, αυτά δεν θεωρούνται νίκη!

    Οι ξεχασμένοι παίκτες του μαύρο – Survival

    Βιάστηκε και το «Ε» να μιμηθεί την ανέλπιστη περσινή επιτυχία του ΣΚΑΪ, με την λατρεμένη του ως τρολιά σχεδόν, στα όρια της παρωδίας ιδέα, να μεταφέρει απ τον εξωτικό Άγιο Δομίνικο και τις παραδείσιες Φιλιππίνες, τα ίδια αγωνίσματα μεταξύ σχεδόν διάσημων και άσημων, στην εγχώρια παραλία της… Κουρούτας!

    Ξεκίνησε πρώτο το Survival του «Ε» επιθυμώντας να καλύψει το κενό που είχε αφήσει το κοσμογονικό για τα δεδομένα τέλος του Survivor. Με τον καιρό και με το που άρχισε και το Nomads ξεχάστηκε όλο το πρόγραμμα εντελώς, σημειώνοντας χαμηλότατα νούμερα τηλεθέασης.

    Τόσο, που πολύ φοβόμαστε πως και το ίδιο το κανάλι θα ξεχάσει πως έχει παίκτες στην Κουρούτα και θα τους φάει η βαρυχειμωνιά στις αμμουδιές, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.

    Ο τελικός νικητής της επιβίωσης

    Αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας, η ανάλγητη, σκληρά επιχειρηματική, ιδιωτική τηλεόραση που απολύει τεχνικούς με κόλπα για να γλιτώσει χρήματα ή που με περισσή αυταρέσκεια λέει στους δημοσιογράφους να δουλεύουν ατέλειωτα ωράρια, επτά μέρες την εβδομάδα για 600 ευρώ και ούτε, γεμίζει με τα πανάκριβα:  Survivor 2, Survival, Nomads σε Άγιο Δομίνικο, εξωτική Κουρούτα και Φιλιππίνες.

    Λεφτά στην συγκεκριμένη περίπτωση, ναι, υπάρχουν, αλλά το κοινό φέτος έχει ήδη, βαρεθεί απ τη τόσο πολύ πείνα, τον ανταγωνισμό, την απλυσιά, το λίγο γυμνό, πολύ αλάτι και ιώδιο, για την «εμπειρία», για το «να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας», για το «ευχαριστώ τον κόσμο που με στήριξε γιατί είδε ποσό αυθεντικός είμαι»!

    Κατανοητή η αποχαυνωμένη τηλεθέαση και πώρωση για τις ζωές των άλλων και τα δικά τους έπαθλα, μπας και ξεχαστούμε απ τους δικούς μας καθημερινούς, σκληρούς, χωρίς ασυλία αγώνες επιβίωσης!

    Πολλά τα λεφτά τους, μεγάλα τα έπαθλα, δαπανηρός ο ανταγωνισμός για την τηλεθέαση αλλά -ψυχραιμία παιδιά!- μια δουλειά είναι και η τηλεόραση! Κάνει παρέα! Ξορκίζει λίγο τη μοναξιά. Ανοίγει παράθυρα στο κόσμο, αλλά δεν τον δημιουργεί από χάος και άβυσσο σε 7 μέρες, κιόλας!

    Δεν είναι προφήτες οι ξεπεσμένοι σταρ της, που κανονικά από το ίδιο το μέσο δε θα έπρεπε καν να υπάρχουν ως τέτοιοι, αλλά ως συμπαθητικοί γείτονες και μακρινοί συγγενείς που μπαίνουν στο σαλόνι μας, ή στην άκρη του κρεββατιού μας πριν κοιμηθούμε!

    Και πόσο θλιβερή, η μη ικανότητα προσαρμογής! Το ότι η εποχή δε θέλει Μαρίες Θηρεσίες και αυτοκράτειρες σε εποχιακά ανάκτορα με εξουσία αρεστή και σουσούμια παντοδυναμίας και παντογνωσίας, αλλά αγαπά εκείνους που έπεσαν και ανασηκωθήκαν.

    Απλά! Ανθρώπινα! Κατανοητά! Που παραδέχτηκαν! Που έκαναν λάθη! Που μας μοιάζουν! Και που συνεχίζουν, όχι σε κάποια εξωτική παραλία, αλλά στο τριάρι απέναντι μας, στο δρόμο, στη κανονική δουλειά…



    ΣΧΟΛΙΑ