• Mononews TV

    Βασίλης Φουρλής: Πώς θα ανακάμψει η κερδοφορία της Fourlis – mononewsTV

    • NewsRoom

    Ανάκαμψη των κάτω γραμμών του ισολογισμού αναμένει η διοίκηση της Fourlis, δεδομένου ότι τα κέρδη εννεαμήνου του ομίλου ήταν μειωμένα κατά 42,4%.

    Όπως εξήγησε ο Βασίλης Φουρλής κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, η μείωση προέρχεται από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, ενώ σε ό,τι αφορά στα κέρδη προ φόρων, αρνητικά επέδρασε η αύξηση των τόκων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

    «Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι η εικόνα στο τέλος του χρόνου θα είναι εντελώς διαφορετική, επειδή η αναπροσαρμογή των αξιών ακινήτων θα είναι υψηλότερη το 2024, χάρη στην απόκτηση του Smart Park, κίνηση που έχει ήδη ανακοινωθεί πριν από τη δημόσια προσφορά και αναμένεται να έχει θετική επίδραση κατά 15 έως 20 εκατομμύρια στην καθαρή αξία ενεργητικού του ομίλου».

    Για να γίνει σαφές, το EBIT του κλάδου των ΙΚΕΑ κατά το εννεάμηνο του 2023 περιλαμβάνει 1,3 εκατ. κερδών από αναπροσαρμογή αξίας περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Trade Estates, σε σύγκριση με τα 5 εκατομμύρια κερδών που ήταν το ποσό αναπροσαρμογής το περσινό εννεάμηνο.

    Ο πρόεδρος της Fourlis επανέλαβε ότι η επιτυχημένη ΙΡΟ της Trade Estates και η αναμενόμενη αποενοποίησή της από τον όμιλο θα ξεκλειδώσει περαιτέρω αξίες για τη δραστηριότητα της λιανικής και τους μετόχους της εισηγμένης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, το ποσοστό του ομίλου αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 50% (από 63% που είναι σήμερα) πριν από το τέλος του 2024 και οπωσδήποτε μετά τη λήξη του lock up, της υποχρεωτικής διακράτησης μετοχών για 6 μήνες από τους υφιστάμενους μετόχους της Trade Estates.

    Ερωτηθείς αν αυτό θα δρομολογηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς ή μέσω εκχώρησης μετοχών (carve out), απάντησε πως ακόμα η διοίκηση εξετάζει όλες τις πιθανότητες και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό της μέσω και των δύο οδών.

    Αυτό θα είναι και το επόμενο ορόσημο για την Trade Estates, μετά την ΙΡΟ, τόνισε ο κ. Φουρλής, προσθέτοντας πως οι γραμμές χρηματοδότησης και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τη δημόσια προσφορά των μετοχών κατά την εγγραφή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο έχουν εξασφαλίσει τα επενδυτικά σχέδια που έχει η εταιρεία για το διάστημα έως το 2027.

    Αναφερόμενος στις τάσεις της αγοράς ακινήτων, είπε πως σε ό,τι σχετίζεται με τα ενοίκια «μπαίνουμε σε μία περίοδο ομαλοποίησης», ενώ μετά την άνοδο του κατασκευαστικού κόστους κατά 30%, επέρχεται επίσης σταθεροποίηση.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ