• Mononews TV

    COP28 στο Ντουμπάι: Τι είναι και τι αναμένουμε από τη σύνοδό της – mononewsTV

    • NewsRoom

    Η COP28, που θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, θα είναι η 28η μεγάλη ετήσια διεθνής διάσκεψη που γίνεται για το Κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ακολουθούν διευκρινίσεις για την προέλευσή της, για τον τρόπο λειτουργίας της και γι’αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε από αυτήν.

    Τι σημαίνει COP

    COP σημαίνει Διάσκεψη των Μερών στα αγγλικά. Συγκεντρώνει τα 198 “μέρη”, δηλαδή τα 197 κράτη και την ΕΕ που έχουν υπογράψει την σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές (UNFCCC).

    Πρόκειται για τη μία από τις τρεις συμβάσεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, που υιοθετήθηκαν στην “Σύνοδο Κορυφής για τη Γη του Ρίο” το 1992.

    Οι COP γίνονται κάθε χρόνο από το 1995 σε διαφορετική πόλη, αλλάζοντας εν γένει ήπειρο. Η αρίθμησή τους στηρίζεται στην χρονολογική σειρά. Φέτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν την COP28 μετά την υποστήριξη της υποψηφιότητάς τους από τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Πέρυσι η COP27 διεξήχθη στην Αφρική, στην Αίγυπτο. Η COP29, το ερχόμενο έτος, θα διεξαχθεί στην ανατολική Ευρώπη, σε πόλη που δεν έχει ακόμη επιλεγεί, και η Βραζιλία του Λούλα θέλει να υποδεχθεί την COP30 το 2025.

    Ταυτοχρόνως με τις COP διεξάγονται οι διασκέψεις των μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο (οι λεγόμενες CMP) και των 195 μερών της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 (οι λεγόμενες CMA).

    Επισημαίνεται ότι υπάρχουν COP για αρκετές άλλες συμβάσεις ή συνθήκες του ΟΗΕ, που αφορούν άλλα θέματα, όπως η ερημοποίηση ή η προστασία των υγροτόπων. Αυτή για την βιοποικιλότητα διεξάγεται μόνον κάθε δύο χρόνια και η πιο πρόσφατη, η COP15 του Μόντρεαλ, είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ