• Mononews TV

    Amancio Ortega: Δυσκολίες αντιμετωπίζει με τα δισεκατομμύριά του ο μεγιστάνας Mr Zara – mononewsTV


    Ο ιδρυτής της Inditex, μητρικής της Zara, Amancio Ortega, κάνει αγώνα δρόμου κάθε χρόνο για να επενδύσει γρήγορα τα δισεκατομμύρια που λαμβάνει ως μέρισμα από την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων διεθνώς, προκειμένου να αποφύγει τον φόρο περιουσίας.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Inditex ανακοίνωσε αύξηση κατά 29% στο μέρισμα της, δίνοντας στον 86χρονο μεγιστάνα σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

    Ο Ortega, ο οποίος ελέγχει το 59% της Inditex, πρέπει να επενδύσει αυτό το ποσό εντός του έτους λόγω των νομικών και δημοσιονομικών κανόνων που διέπουν τα οικογενειακά γραφεία όπως το δικό του, το Pontegadea.

    Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλει πλήρη φόρο περιουσίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της, οι πλούσιοι κάτοικοι εξαιρούνται από αυτήν την πολιτικά αμφιλεγόμενη εισφορά μόνο εάν τα οικογενειακά γραφεία τους επενδύσουν το εισόδημά τους εντός 12μηνου και σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρείται ότι τονώνουν την «οικονομική δραστηριότητα».

    Ως εκ τούτου, η Pontegadea που διαχειρίζεται τα μερίσματα που λαμβάνει ο Ortega – πάνω από 12 δισ. δολάρια από το 2001, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg – κάνει επενδύσεις σε επιλεκτικά περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ακίνητα.

    O Mr Zara, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας, επέκτεινε το διεθνές χαρτοφυλάκιο ακινήτων του το 2022, αγοράζοντας τουλάχιστον 10 ακίνητα σε περιοχές από την Βόρειο Αμερική έως το Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικού κόστους άνω των 2 δισ. δολαρίων.

    Στο χαρτοφυλάκιο του περιλαμβάνονται εμβληματικά ακίνητα, όπως το Haughwout Building της Νέας Υόρκης, το Southeast Financial Center στο Μαϊάμι, το Royal Bank Plaza του Τορόντο και το The Post Building στο Λονδίνο.

    Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνα της μόδας θεωρείται από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη. Τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμήθηκαν σε 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

    Αν και αρκετές ισπανικές περιφέρειες υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης της χώρας έχουν εφαρμόσει εκπτώσεις που είτε μειώνουν τον φόρο περιουσίας είτε τον εξαλείφουν, η Γαλικία, όπου έχει την έδρα του ο Ortega, επιβάλλει εισφορά έως και 2,5%. Αυτό είναι επιπλέον του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και άλλων τέτοιων χρεώσεων, αναφέρει το Bloomberg.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ