• LIFE&STYLE

    «Ζουρ φιξ»: Το νέο μυθιστόρημα της Λώρη Κέζα

    • NewsRoom
    λωρη-κεζα

    Λώρη Κέζα


    Ο Ιωσήφ Ρεμούνδος, συνταξιούχος κατασκευαστής κουμπιών, σκέφτεται να αφήσει την τελευταία του πνοή κάνοντας αχαλίνωτο σεξ. Μόνο μια τέτοια έξοδος θα ήταν αντάξια της ζωής του, μιας ζωής πλήρους γυναικών, τις οποίες αγάπησες όλες, για πολύ ή για λίγο, αλλά τις αγάπησε.

    Γεννημένος σε ένα μέρος το λένε Αγάπι έζησε την ανάπτυξη και την πτώση της Ελλάδας, οικότροφος στο Λεόντειο, φοιτητής στη Ρώμη, βιοτέχνης και έμπορος, οικογενειάρχης, από το διαμέρισμα στην Κυψέλη των σέβεντις στη μονοκατοικία της Φιλοθέης και ανάθεμα τους πέντε πρωθυπουργούς που τον κατάντησαν να μην μπορεί να πληρώσει τους φόρους του, ανάθεμα την οικονομική κρίση. Έχει όμως τις γυναίκες τους για παρηγοριά, σύζυγο, κόρη, ερωμένη, έχει και λίστα από πρώην που κατοικούν στις αναμνήσεις του, έχει και τις γυναίκες του Zonars, τις οποίες κρυφακούει πίνοντας τον χυμό του.

    Μια αφήγηση που αποκαλύπτει τον Ρεμούνδο σιγά σιγά, σαν να ξεκουμπώνει το πουκάμισο, ραμμένο σε ράφτη φυσικά, ενίοτε σαν να ξεκουμπώνει το παντελόνι του, δεν του αρέσουν τα φερμουάρ εκεί κάτω, δείχνουν βιασύνη και ο Ρεμούνδος θέλει το χρόνο του, είναι άνδρας παλαιάς κοπής, έντιμος και άπιστος ταυτόχρονα. ​

    ζουρ_φιξ
    Art: Πάβλος Χαμπίδης

    Τα πρόσωπα

    Ιωσήφ Ρεμούνδος, συνταξιούχος βιοτέχνης κουμπιών που αποφασίζει τη πεθάνει κάνοντας αχαλίνωτο σεξ. Καθωσπρέπει οικογενειάρχης, κάτοικος Φιλοθέης. Αγαπά πολύ τις γυναίκες, τις αξιολογεί με υψηλές προδιαγραφές και επιλέγει στρατηγικά τις ερωτικές παρτενέρ.

    Ο Ρεμούνδος είναι αυτοδημιούργητος, πετυχημένος επιχειρηματίας αλλά στο τέλος της ζωής του αδυνατεί να ζήσει με την σύνταξη από το ταμείο εμπόρων, το οποίο πλήρωνε επί σαράντα χρόνια.

    Παρακολουθεί την επικαιρότητα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Καθημερινή», την οποία διαβάζει τα πρωινά στο Zonars.

    Μάρω Μπασιώτη, σύζυγος του Ρεμούνδου, με χόμπι να μαζεύει παραδοσιακές φορεσιές για το Λύκειο Των Ελληνίδων. Υποψιάζεται, γνωρίζει ή εγκρίνει τις απιστίες του άντρα της, είναι μέρος της συμφωνίας που ονομάζεται «γάμος». Μοιάζει στην όψη με την Κριστίν Λαγκάρντ και είναι πάντοτε πολύ κομψά ντυμένη.

    Μελίνα Σπυροπούλου, ερωμένη του Ρεμούνδου, φωτογράφος, απόφοιτος της Καλών Τεχνών, διαζευγμένη με παιδί. Ηδυπαθής, παραμένει εγκλωβισμένη στις ερωτικές υπηρεσίες του ηλικιωμένου εραστή της, έχοντας βολευτεί με την κατάσταση. Ζει τη ρουτίνα της, από το σπίτι στο φωτογραφικό στούντιο και από το σχολείο του παιδιού στο σούπερ μάρκετ.

    Αντώνης Λεγάκης, παιδικός φίλος του Ρεμούνδου, συμμαθητής του από το Λεόντειο, φανατικός εργένης, με κρυφή ερωτική ζωή, είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος της οικογένειας.

    Οι πέντε φίλες του Zonars: πηγαίνουν όλες μαζί για καφέ κάθε Πέμπτη, μετά το γυμναστήριο.

    Μια πρώην αεροσυνοδός, κάτοικος Νέου Κόσμου, συνταξιούχος από την ηλικία των 40 ετών, με κατάθλιψη. Μια κοσμική δικηγόρος, κάτοικος Κολωνακίου, εργένισσα, ανιψιά βουλευτή της Κρήτης, προσπαθεί να κρατήσει τη ζωή της σε ένα επίπεδο χωρίς να έχει πια εισόδημα.
    Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, κάτοικος Κυψέλης, αντράκι, μετατρέπει το σπίτι της σε airBnb.

    Μια Ουκρανή εισοδηματίας, κάτοικος Λυκαβηττού που συζεί με εργολάβο δημοσίων έργων.

    Μια πρόεδρος πολιτιστικής εταιρείας, κάτοικος βορείων προαστείων, που παίρνει επιδοτήσεις από όλες τις κυβερνήσεις.

    ζουρ_φιξ
    Art: Πάβλος Χαμπίδης

    Οι τοποθεσίες

    Το μυθιστόρημα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, και όλα ξεκινούν από μια επίσκεψη του κεντρικού ήρωα στο Zonars. Κάθε μέρος αφηγείται ένα πρωινό του Ιωσήφ Ρεμούνδου, ο οποίος περπατά στο Κολωνάκι και πέριξ της πλατείας Συντάγματος, πηγαίνει στην παλιά του γειτονιά, την Κυψέλη, μπαίνει στο λεωφορείο 040 για να πάει στον Άγιο Σώστη στη Συγγρού, επισκέπτεται έναν φίλο του στη Νέα Σμύρνη, πηγαίνει στο Hilton, θυμάται τον παλιό Βασίλαινα στον Πειραιά, μπαίνει να αγοράσει εσώρουχα για την ερωμένη του στη Βουκουρεστίου. Κάθε μεσημέρι είναι πίσω στο σπίτι στη Φιλοθέη, για το γεύμα με τη σύζυγο.

    Roman à clefs

    Η μυθιστορηματική αφήγηση περιλαμβάνει αληθινά περιστατικά όπως για παράδειγμα τα έργα που έγιναν για την εκτροπή του Αχελώου, την αποφυλάκιση συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος έγινε οινοποιός, τη δυσκολία του καπετάν βασίλη Κωνσταντακόπουλου να χτίσει το Costa Navarino, το διαζύγιο του Ανδρέα Βγενόπουλου, την άνοδο, την πτώση του Μπάμπη Βωβού. Από τις σελίδες του βιβλίου περνά η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Πολιτισμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης ως φοιτητής Φιλοσοφικής, ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Μπίλι Μπο, η δυναστεία των Παπανδρέου. Γίνεται αναφορά σε γεγονότα όπως η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα ή το μοναχικό τέλος του τραγουδιστή των Forminx. Όλα παρουσιάζονται μέσα από την οπτική του Ιωσήφ Ρεμούνδου, ενός ανθρώπου που ήταν απολύτως αφοσιωμένος στη δουλειά του, στην οικογένεια και στις ερωμένες του.

    Λίγα λόγια για την συγγραφέα

    Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος
    Λώρη Κέζα

    Η Λώρη Κέζα γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1969. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα. Έχει εκδώσει πέντε εικονογραφημένα παραμύθια και τα παιδικά μυθιστορήματα. Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα – Υπόθεση laurus (εκδόσεις Διόπτρα), Δέκα μέρες στην τρελογιαγιά (εκδόσεις Μεταίχμιο) και Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο (εκδόσεις Ποταμός).



    ΣΧΟΛΙΑ