• LIFE&STYLE

    Ξεχάστε όσα ξέρατε για το γαλλικό καφέ στο χέρι

    • Αθηνά Λαρδή
    coffee


    Έχετε συνηθίσει να πίνετε τον καφέ σας στη δουλειά σε πλαστικό ποτήρι; Πείτε αντίο σε αυτά που ξέρατε. Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που  απαγόρευσε, βάσει νόμου, τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα, προωθώντας την κατασκευή τους από βιολογικής προέλευσης υλικά και την μετέπειτα κομποστοποίησή τους.

    Την πρόταση του νόμου κατέθεσε το κόμμα των Οικολόγων (Ecologie) και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2020. Ο πρωτότυπος νόμος ψηφίστηκε στα πλαίσια ενός σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για την πράσινη ανάπτυξη, το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκαν οι οικολογικές οργανώσεις, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.

    “Καλούμε την Κομισιόν να κάνει το σωστό και να αναλάβει δράση κατά της Γαλλίας, η οποία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν δεν το κάνει, θα το κάνουμε εμείς”, δήλωσε στο Associated Press ο Eamonn Bates, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Pack2Go Europe, η οποία εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών προϊόντων.

    Ο Bates επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα βιολογικής προέλευσης υλικά είναι καλύτερα για το περιβάλλον, αναφέροντας πως η απαγόρευση μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να παρερμηνεύσουν κάποια πράγματα.

    “Οι καταναλωτές μπορεί να καταλάβουν ότι, από τη στιγμή που τα είδη αυτά θα είναι κατασκευασμένα από βιολογικής προέλευσης υλικά, είναι εντάξει να αφήσουν τα προϊόντα αυτά στην ύπαιθρο μετά την χρήση, αφού είναι εύκολα βιοδιασπώμενα στη φύση. Αυτό είναι ανοησία. Μπορεί έτσι να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και το πρόβλημα με τα σκουπίδια”, τόνισε.

    Η Γαλλία, τα τελευταία χρόνια, έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Τον Ιούλιο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες, μια κίνηση που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η Γαλλία έκανε ένα βήμα παραπάνω και τώρα προχωρά και στην απαγόρευση των παραπάνω πλαστικών προϊόντων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ektakto-deltio-epidinosis-kerou-apo-tin-emi-pou-tha-chtipisi-kakokeria/75077

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/megalo-kolpo-tis-elvetikis-julius-bar/75046



    ΣΧΟΛΙΑ