• LIFE&STYLE

    VICE SPECIALS: «FYROM: Η Χώρα με το Απαγορευμένο Όνομα»

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, στην τελευταία ομιλία του πριν το δημοψήφισμα, στο Τέτοβο


    Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «FYROM: Η Χώρα με το Απαγορευμένο Όνομα».

    Το ελληνικό γραφείο του VICE ταξίδεψε στα Σκόπια την εβδομάδα του ιστορικού δημοψηφίσματος, προσπαθώντας να καταλάβει πόσο έτοιμη είναι η γειτονική χώρα να αλλάξει το όνομά της. Η ομάδα μας ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Zoran Zaev να στείλει το μήνυμά του στην Ελλάδα λίγο πριν ξεκινήσει την τελευταία του ομιλία στο Τέτοβο και συνομίλησε με τον Timco Mucunski, πρώην υπουργό και στέλεχος του VMRO, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

    Εθνικιστής χαιρετά ναζιστικά έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Mε το χέρι του σχηματίζει το σύμβολο της «Μεγάλης Μακεδονίας»

    Στη συνέχεια, το VICE συνάντησε τη δημοσιογράφο Saska Cvetkovska που αποκάλυψε την προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το δημοψήφισμα και επιβιβάστηκε στο λεωφορείο με το οποίο ο αμφιλεγόμενος Janko Bacev, θαυμαστής του Vladimir Putin, έκανε καμπάνια σε ολόκληρη τη χώρα για να μποϊκοτάρει τη διαδικασία. Επίσης, ερευνήσαμε τον ρόλο που έπαιξε ο «στρατός» των τρολ και των ψεύτικων προφίλ στα social media.

    Εκλογικό κέντρο στα Σκόπια, ημέρα του δημοψηφίσματος

    Πίσω από την πολιτική, όμως, υπάρχουν οι απλοί άνθρωποι, οι νέοι και η αληθινή οικονομία. Πήγαμε στο live των Kepurdhat, μίας ροκ μπάντας νεαρών Αλβανών της ΠΓΔΜ και παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο σπίτι μιας οικογένειας, που αγωνιά για το μέλλον των τριών παιδιών της. Επίσης, συναντήσαμε στο αμπέλι του τον οινοποιό Lazar Bistov και στην επιστροφή σταματήσαμε στη Γευγελή, πέντε χιλιόμετρα πριν από τα σύνορα, για να ρωτήσουμε τον οδοντίατρο Kristo Panayiotou πώς είναι να έχει σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες πελάτες.

    Παραγωγή/Σκηνοθεσία/Κάμερα: Laurent Laughlin

    Παραγωγή/Παρουσίαση: Κώστας Κουκουμάκας

    Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος

    Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

    Γραφικά: Αλεξία Μπαράκου

    Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr

    Η Saska Cvetkovska, δημοσιογράφος του ερευνητικού δικτύου OCCRP, η οποία αποκάλυψε την προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το δημοψήφισμα
    Ο δημοσιογράφος του VICE, Κώστας Κουκουμάκας στα Σκόπια
    Επεισόδια ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, τον περασμένο Σεπτέμβριο στα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης



    ΣΧΟΛΙΑ