Menu
-0.83%
Τζίρος: 276.23 εκατ.

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για την ενέργεια – Σκληρό παζάρι για τον νέο προϋπολογισμό

Tutu: Η Αφρικανή Μόνα Λίζα – Ο πίνακας του Ben Enwonwu σε δημοπρασία!

Ο βραβευμένος με Μπούκερ συγγραφέας Ben Okri την χαρακτηρίζει «Αφρικανή Μόνα Λίζα». Ένας πίνακας χαμένος για πολλά χρόνια που αναζητούσαν πολλοί για να θαυμάσουν την εξωτική της ομορφιά και το μυστήριο που εκπέμπει, βρέθηκε πρόσφατα σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου. Ο λόγος για το έργο που απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη Νιγηρία, την “Tutu” κόρη του βασιλιά της Yorub. Ο πίνακας του Ben Enwonwu με την Adetutu Ademiluyi φιλοτεχνήθηκε το 1974. Η “Tutu”, […]

Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Ο βραβευμένος με Μπούκερ συγγραφέας Ben Okri την χαρακτηρίζει «Αφρικανή Μόνα Λίζα». Ένας πίνακας χαμένος για πολλά χρόνια που αναζητούσαν πολλοί για να θαυμάσουν την εξωτική της ομορφιά και το μυστήριο που εκπέμπει, βρέθηκε πρόσφατα σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου. Ο λόγος για το έργο που απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη Νιγηρία, την “Tutu” κόρη του βασιλιά της Yorub.

Ο πίνακας του Ben Enwonwu με την Adetutu Ademiluyi φιλοτεχνήθηκε το 1974. Η “Tutu”, κόρη του βασιλιά της Yoruba, είναι ένα θρυλικό έργο για το οποίο όλοι μιλούσαν αναζητώντας το, καθώς για πολλά έτη είχε χαθεί. Ο Enwonwu, ο οποίος απεβίωσε το 1994, θεωρείται πατέρας του Νιγηριανού μοντερνισμού.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Giles Peppiatt, διευθυντή της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης στο Bonhams, αφού η οικογένειά του στο βόρειο Λονδίνο τον έφερε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του έργου.

Μετουσίωσε την εικαστική του οιστρηλάτηση σε τρεις ζωγραφιες του έργου “Tutu” και οι θέσεις όλων ήταν ένα μυστήριο μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψη. Τα έργα έγιναν σύμβολα της ειρήνης μετά τη σύγκρουση εθνοτικών ομάδων στη σύγκρουση Νιγηρίας-Μπιάφρας στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

«Ο κάτοχος του έργου είναι από τη φυλή Yoruba και ο Ben Enwonwu ήταν από τη φυλή Ibo», δήλωσε η Eliza Sawyer, ειδικός στο τμήμα αφρικανικής τέχνης των Bonhams. Ο ζωγράφος προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν γλύπτης και συνάντησε την πριγκίπισσα χωρίς να ξέρει την ιδιότητά της τυχαία σε μια περιοδεία του στη νιγηριανή ύπαιθρο. Σύμφωνα με τον Okri είναι ένα έργο το οποίο αποκαθιστά την αξία των Νιγηριανών ζωγράφων στην παγκόσμια αγορά.

Τελικά βγαίνει σε δημοπρασία στις 28 Φεβρουαρίου από τον οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου Bonhams, ενώ ο Okri, ως εξέχουσα προσωπικότητα της Νιγηρίας στην παγκόσμια λογοτεχνία, δήλωσε εξετάζοντας τον πίνακα πως συνοψίζει όλη την παράδοση, είναι σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης στη Νιγηρία, δεν πρόκειται για μια απλή προσωπογραφία.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα Big Boys στην CMF του Μαρινάκη, το ράλι της JUMBO, σε ποιους Έλληνες ζήτησε 250.000 ευρώ η Γκίλφοϊλ, ο πόλεμος Τάκη-Σφακιανάκη, και ένα QUIZ με την Κίμπερλι και τον εφοπλιστή

Τζον Κατσιματίδης για Γκίλφοϊλ: Ήταν υποκινούμενη η απομάκρυνσή της – Έκανε σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα

Ακτή Βουλιαγμένης: Οι εκκρεμότητες για την είσοδο του Πρεμ Γουάτσα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαίη Σκορδά: Επιστρέφει στον ΑΝΤ1 με το For You – Δείτε το trailer
Χίλαρι Σουάνκ: Έγκυος στο τρίτο της παιδί στα 52 της
Άννα Βίσση: Στο Παρίσι για τη συναυλία της Σελίν Ντιόν (video)
Χρήστος Φερεντίνος: Ποια η σχέση του με την Έλενα Φερεντίνου (video)
The A40s Forum on Gendered Ageism: «Ηλικία (Α)κατάλληλη για Γυναίκες» – Έμφυλος ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία, τα media και τη δημόσια ζωή
Ο Μίνως Μάτσας διεκδικεί δύο υποψηφιότητες στα βραβεία Grammy
Κωνσταντίνος Αργυρός: Η πρώτη αντίδραση μετά την αποπομπή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (video)
Μιράντα Πατέρα για Κωνσταντίνο Αργυρό: Δεν θα τον διάλεγα εγώ για γαμπρό (video)
Ο Γιώργος Νίκας έφερε τα καλλυντικά του Μπραντ Πιτ στην Ελλάδα
Η μεγάλη ανατροπή στα τηλεοπτικά δικαιώματα: Το Netflix θα μεταδώσει το Μουντιάλ του 2030