• LIFE&STYLE

    Το ρόφημα που στοιχίζει πιο πολύ κι από χρυσό


    Το 2002 ένας πλούσιος πλήρωσε 180.000 γιουάν – περίπου 28.000 δολάρια – για μόλις 20 γραμμάρια από το θρυλικό κινέζικο τσάι Da Hong Pao! Ακόμα και σε μια κουλτούρα, όπως η κινέζικη, όπου το τσάι αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία εδώ και 1500 χρόνια (και έχει και ένα σύστημα κατάταξης τσαγιού που κάνει τα γαλλικά κρασιά να μοιάζουν τελείως απλά), η τιμή είναι εξωφρενική.

    Η κατανάλωση τσαγιού στην Κίνα αποτελεί ιεροτελεστία
    Η κατανάλωση τσαγιού στην Κίνα αποτελεί ιεροτελεστία

    Το αυθεντικό Da Hong Pao δε στοιχίζει μόνο το βάρος του σε χρυσάφι – στοιχίζει παραπάνω από 30 φορές το βάρος του σε χρυσάφι: σχεδόν 1.400 δολάρια για ένα γραμμάριο ή αλλιώς, για ένα φλιτζάνι θα δώσετε και 10.000 δολάρια! Είναι από τα πιο ακριβά τσάγια του κόσμου.

    Η Wuyishan είναι μια παραποτάμια πόλη στο Fujian, στη Νότια Κίνα
    Η Wuyishan είναι μια παραποτάμια πόλη στο Fujian, στη Νότια Κίνα

    “Ταιριάζει σε έναν φτωχό, μπορεί να το αγοράσει όμως μόνο ένας αυτοκράτορας και έχει μέσα την καρδιά του Βούδα”, είπε η Xiao Hui, παραγωγός τσαγιού στην Wuyishan, μια μυστηριακή παραποτάμια πόλη στο Fujian, στη Νότια Κίνα. Η οικογένειά της παράγει τσάι εδώ και πολλές γενιές – ακόμα ανεβαίνουν στα βουνά κάθε άνοιξη και κάνουν έκκληση στο θεό του τσαγιού, Lu Yu, να ευλογήσει τις σοδειές.

    Συγκομιδή τσαγιού στη Wuyishan
    Συγκομιδή τσαγιού στη Wuyishan

    Η πόλη Wuyishan είναι διάσημη για το τσάι της εδώ και αιώνες. Κάθε κατάστημα εκεί έχει και αίθουσα αφιερωμένη στην ιεροτελεστία του τσαγιού Gong Fu Cha – που είναι πολύ κοντά στην Ιαπωνική φιλοσοφία τσαγιού – εξοπλισμένη με το ειδικό τραπέζι και ράφια γεμάτα με εκλεκτά φύλλα τσαγιού.

    Το έδαφος της Wuyishan είναι γνωστό για την ποιότητα τσαγιού που παράγει, εδώ και αιώνες
    Το έδαφος της Wuyishan είναι γνωστό για την ποιότητα τσαγιού που παράγει εδώ και αιώνες

    “Το αυθεντικό Da Hong Pao είναι πανάκριβο ακριβώς λόγω της σπανιότητας των θαμνόδεντρών του, έχουν μείνει μόνο τρία αυθεντικά θαμνόδεντρα που το βγάζουν”, εξήγησε ο ντόπιος ειδικός τσαγιού Xiangning Wu. “Και οι παλαιωμένες ποικιλίες είναι σχεδόν ανεκτίμητες”. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τόσο σπάνιες ποικιλίες, που οι ειδικοί τσαγιού εντοπίζουν τους λίγους πάμπλουτους συλλέκτες του τσαγιού αυτού στην Κίνα και φέρνουν σε επαφή τους μεν που ψάχνουν να αγοράσουν με τους δε που θέλουν να πουλήσουν. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ανταλλαγής.

    "Ταιριάζει σε έναν φτωχό, μπορεί να το αγοράσει μόνο ένας αυτοκράτορας και έχει μέσα την καρδιά του Βούδα"
    “Ταιριάζει σε έναν φτωχό, μπορεί να το αγοράσει μόνο ένας αυτοκράτορας και έχει μέσα την καρδιά του Βούδα”

    Τα συγκεκριμένα θαμνόδεντρα που βγάζουν το διάσημο Da Hong Pao είναι, πλέον, 350 ετών και αρκετά ταλαιπωρημένα από τη φθορά του χρόνου, σε σημείο που κανείς εκπλήσσεται το πώς παράγουν τσάι τέτοιας ποιότητας. Η τελευταία φορά που τρύγησαν αυτοί οι θάμνοι ήταν το 2005 και μάλλον δε θα ξανασυμβεί ποτέ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είναι ήδη κάτοχοι μερικών γραμμαρίων του πολύτιμου αυτού τσαγιού είναι πολύ προσεκτικοί στη συντήρηση των φύλλων για να αντέξουν στο χρόνο. Επίσης θα έχουν κάνει μια από τις καλύτερες επενδύσεις της ζωής τους, αφού αυτό το τσάι θα αξίζει πλέον πιο πολύ και από τα διαμάντια.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/pos-mia-sakoula-patatakia-tha-sas-sosi-apo-tin-ania/41240



    ΣΧΟΛΙΑ