Το 2002 ένας πλούσιος πλήρωσε 180.000 γιουάν – περίπου 28.000 δολάρια – για μόλις 20 γραμμάρια από το θρυλικό κινέζικο τσάι Da Hong Pao! Ακόμα και σε μια κουλτούρα, όπως η κινέζικη, όπου το τσάι αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία εδώ και 1500 χρόνια (και έχει και ένα σύστημα κατάταξης τσαγιού που κάνει τα γαλλικά κρασιά να μοιάζουν τελείως απλά), η τιμή είναι εξωφρενική.

Το αυθεντικό Da Hong Pao δε στοιχίζει μόνο το βάρος του σε χρυσάφι – στοιχίζει παραπάνω από 30 φορές το βάρος του σε χρυσάφι: σχεδόν 1.400 δολάρια για ένα γραμμάριο ή αλλιώς, για ένα φλιτζάνι θα δώσετε και 10.000 δολάρια! Είναι από τα πιο ακριβά τσάγια του κόσμου.

“Ταιριάζει σε έναν φτωχό, μπορεί να το αγοράσει όμως μόνο ένας αυτοκράτορας και έχει μέσα την καρδιά του Βούδα”, είπε η Xiao Hui, παραγωγός τσαγιού στην Wuyishan, μια μυστηριακή παραποτάμια πόλη στο Fujian, στη Νότια Κίνα. Η οικογένειά της παράγει τσάι εδώ και πολλές γενιές – ακόμα ανεβαίνουν στα βουνά κάθε άνοιξη και κάνουν έκκληση στο θεό του τσαγιού, Lu Yu, να ευλογήσει τις σοδειές.

Η πόλη Wuyishan είναι διάσημη για το τσάι της εδώ και αιώνες. Κάθε κατάστημα εκεί έχει και αίθουσα αφιερωμένη στην ιεροτελεστία του τσαγιού Gong Fu Cha – που είναι πολύ κοντά στην Ιαπωνική φιλοσοφία τσαγιού – εξοπλισμένη με το ειδικό τραπέζι και ράφια γεμάτα με εκλεκτά φύλλα τσαγιού.

“Το αυθεντικό Da Hong Pao είναι πανάκριβο ακριβώς λόγω της σπανιότητας των θαμνόδεντρών του, έχουν μείνει μόνο τρία αυθεντικά θαμνόδεντρα που το βγάζουν”, εξήγησε ο ντόπιος ειδικός τσαγιού Xiangning Wu. “Και οι παλαιωμένες ποικιλίες είναι σχεδόν ανεκτίμητες”. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τόσο σπάνιες ποικιλίες, που οι ειδικοί τσαγιού εντοπίζουν τους λίγους πάμπλουτους συλλέκτες του τσαγιού αυτού στην Κίνα και φέρνουν σε επαφή τους μεν που ψάχνουν να αγοράσουν με τους δε που θέλουν να πουλήσουν. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ανταλλαγής.

Τα συγκεκριμένα θαμνόδεντρα που βγάζουν το διάσημο Da Hong Pao είναι, πλέον, 350 ετών και αρκετά ταλαιπωρημένα από τη φθορά του χρόνου, σε σημείο που κανείς εκπλήσσεται το πώς παράγουν τσάι τέτοιας ποιότητας. Η τελευταία φορά που τρύγησαν αυτοί οι θάμνοι ήταν το 2005 και μάλλον δε θα ξανασυμβεί ποτέ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι είναι ήδη κάτοχοι μερικών γραμμαρίων του πολύτιμου αυτού τσαγιού είναι πολύ προσεκτικοί στη συντήρηση των φύλλων για να αντέξουν στο χρόνο. Επίσης θα έχουν κάνει μια από τις καλύτερες επενδύσεις της ζωής τους, αφού αυτό το τσάι θα αξίζει πλέον πιο πολύ και από τα διαμάντια.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/pos-mia-sakoula-patatakia-tha-sas-sosi-apo-tin-ania/41240
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωνσταντοπούλου: Δεν ισχύει αυτό που είπε ο Κασσελάκης για συνεργασία, με τον τρόπο που το είπε
- Μάρκο Ρούμπιο: Στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας
- ΑΔΜΗΕ: Διαψεύδει δημοσίευμα για το Great Sea Interconnector – Δεν «πάει προς Δωδεκάνησα, αντί για Κύπρο»
- Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία για τα 150 χρόνια του ναού του Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου
