LIFE&STYLE

Τι είπε ο Αλ. Μπουρδούμης για τις ώρες αγωνίας που βίωσε για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα

  • NewsRoom
κωστας-γαβρας

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς


Ο Έλληνας ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης   υποδύεται τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ταινία του Κώστα Γαβρά που θα βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Ενήλικοι Στο Δωμάτιο».

Σε συνέντευξή του ανέφερε πώς έγινε η συμφωνία με τον σκηνοθέτη και δεν δίστασε να περιγράψει την ψυχολογία του κατά τη διάρκεια των ραντεβού.

Από πόσες οντισιόν πέρασες για να πάρεις τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στην ταινία του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Ενήλικοι Στο Δωμάτιο;

Τα πρώτα κάστινγκ ήταν τρία Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν ήξερα ότι θα είναι αυτός ο σκηνοθέτης. Νομίζω ούτε οι υπόλοιποι ηθοποιοί γνώριζαν κάτι. Το μόνο που είχαμε καταλάβει είναι ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο, αλλά ύστερα σκεφτόμασταν «Ναι, οκ, ένας μεγάλος ξένος σκηνοθέτης κλπ., μας παραμυθιάζουν οι casting directors».

Όταν μου δήλωσαν «Έχεις ραντεβού με τον κ. Γαβρά», έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ήταν σαν ένας Αγιος Βασίλης που ήρθε καλοκαι­ριάτικα, πέρσι τέτοια εποχή, και μου χάρισε το καλύτερο δώρο.

Σε εκείνες, τις πρώτες οντισιόν τι ειπώθηκε, δηλαδή; Δεν ζητήσατε περισσότερες πληροφορίες;

Δεν είχαμε κείμενο ή σενάριο στα χέρια μας. Κυρίως ήθελαν να δουν εσένα και το πώς αντιλαμβάνεσαι τι έχει συμβεί τα τελευ­ταία χρόνια στη χώρα. Υπήρχε, επίσης, πολύς αυτοσχεδιασμός. Μετά τις οντισιόν, με πήρε τηλέφωνο ο casting director Μάκης Γαζής, και μου λέει:

-Τι κάνεις το πρωί του Σαββάτου;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, παίζω μπάλα συνήθως.

-Καλά-καλά, σε περιμένει ο κ. Γαβράς να πάρετε μαζί πρωινό, στις 9.00 το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ;

Μου είχαν πει να είμαι ξεκούραστος, καμιά ξεκούραση και κανένας ύπνος. Πήγα πολύ νωρίτερα και έκοβα βόλτες, (γέλια). Είχα μεγάλη αγωνία που θα τον συναντούσα. Ήρθε στο ξενο­δοχείο με τη σύζυγο του, η οποία δεν ξέρει ελληνικά. Ευτυχώς, γνωρίζω εγώ γαλλικά, οπότε είχαμε όλοι μαζί μια γαλλοαγγλικοελληνική συζήτηση γύρω από την κρίση στην Ελλάδα.

Αυτή ήταν η πρώτη μας γνωριμία. Το επόμενο διάστημα αποκτήσαμε μια στενότερη επαφή. Ήρθε και με είδε και στο Μάμα Μία!, που έπαιζα τότε. Το βρήκα πολύ αστείο! Επίσης, εκείνη τη μέρα στο θέατρο έκανε σε όλους εντύπωση το πόσο ευγενικός ήταν. Γύρισε όλα τα καμαρίνια, μόνο τον ταμία του θεάτρου δεν συ­νεχάρη, που λέει ο λόγος.

Μια από τις επόμενες μέρες, μόλις είχε ξεσπάσει η φωτιά στην Κινέτα και μετά στο Μάτι, με πήρε στο τηλέφωνο. Εκείνη την ώρα οδηγούσα και συμπωματικά είχα στο αυτοκίνητο μου τον ‘Ακη Σακελλαρίου, ο οποίος είχε αρχίσει να αρρωσταίνει ήδη από τη Νόσο των Λεγεωνάριων, αυτή που λίγο αργότερα τον οδήγησε στην Εντατική.

Ήταν μια πολύ περίεργη μέρα η συγκεκριμένη, όταν μου ανακοίνωσε ο κ. Γαβράς στο τηλέφωνο ότι παίρνω έναν από τους δύο βασι­κούς ρόλους στην ταινία του. Ένιωσα τόσο μεγάλη α χαρά, αλλά δεν μπορούσα να τη μοιραστώ με κανέναν, γιατί μας είχε ζητήσει να μη διαρρεύσει τίποτα. ‘Οταν διάβασα πια και το σενάριο, πραγματικά τα έχασα. Ήταν ό,τι ωραιότερο έχω διαβάσει» είπε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος θα τον υποδυθεί.