• LIFE&STYLE

    Τι δείχνει για τον χαρακτήρα μας η εικόνα προφίλ που επιλέγουμε στα social media

    • NewsRoom


    Η εικόνα προφίλ σου είναι φωτεινή και χαρούμενη ή είναι ένα μελαγχολικό έργo τέχνης των social media; Χρησιμοποιώντας χιλιάδες φωτογραφίες  προφίλ, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου μπορούν  να προβλεφθούν με ακρίβεια με βάση τις διαφορές στην αισθητική και στην παρουσίαση του προσώπου. Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων σε περισσότερους από 66.000 χρήστες του Twitter, και συνέλεξαν μέχρι 3.200 από τα πιο πρόσφατα tweets για κάθε άτομο. Επίσης, μαζί με την παραπάνω έρευνα δόθηκε μια ψυχολογική έρευνα σε 434 χρήστες του Τwitter για να αναλυθούν τα αποτελέσματα σχετικά με τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

    tweet 1

    Τα πέντε χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την εξωστρέφεια, την αισιοδοξία, την ευσυνειδησία, τον νευρικό χαρακτήρα αλλά και τον χαρακτήρα, ο οποίος είναι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εικόνες προφίλ είναι ένας σημαντικός δείκτης της προσωπικότητας, καθώς έχουν επιλεγεί από τον κάθε χρήστη για να αντιπροσωπεύoυν την online προσωπικότητά τους. Έτσι κοίταξαν μόνο τις φωτογραφίες προφίλ και χώρισαν τα χαρακτηριστικά σε δύο κατηγορίες: γενικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του προσώπου. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διαφορές στο χρώμα, τη σύνθεση, τον γενικό τύπο (δηλαδή τον αριθμό των προσώπων που περιλαμβάνονται αλλά και  την παρουσίαση του προσώπου και της έκφρασης.

    tweet 2

    Στη συνέχεια, διερευνήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της προσωπικότητας και των χαρακτηριστικών της κάθε εικόνας.  Οι χρήστες του Twitter που έχουν  μια εικόνα προφίλ με  υψηλή  αισθητική ποιότητα – αυξημένη αντίθεση,  ευκρίνεια,  κορεσμό, λιγότερο θολές εικόνες – συνδέθηκαν με ανοιχτές προσωπικότητες. Αυτή η ομάδα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχει μια εικόνα προφίλ που περιείχε κάτι άλλο εκτός από ένα πρόσωπο, δείχνοντας έτσι “μη συμμόρφωση”.

    tweeter 34

    Υπήρχαν και εικόνες λιγότερο πολύχρωμες και οι εκφράσεις του προσώπου ήταν πιο έντονες και έδειχναν θυμό. Οι φωτογραφίες που ήταν πολύχρωμες, φυσικές και φωτεινές έδειχναν ότι ο χρήστης τους είναι ευσυνείδητος. Αυτοί οι χρήστες έχουν υψηλή συσχέτιση με θετικές εκφράσεις διάθεσης, όπως χαμόγελο, και εξέφρασαν  τα περισσότερα συναισθήματα από τους υπόλοιπους χρήστες.

    tweeter89

    Οι χρήστες που συνδέονται με την θετική ενέργεια και αισιοδοξία βρέθηκαν επίσης να έχουν πολύχρωμες φωτογραφίες, οι οποίες ήταν θολές και φωτεινές. Συνολικά, αυτοί οι χρήστες εκφράζουν θετικά συναισθήματα. Οι πιο απλές και άχρωμες εικόνες δείχνουν ένα πιο νευρικό χαρακτήρα. Ήταν επίσης πιο πιθανό να επιλέξουν να μην παρουσιάσουν ένα πρόσωπο στις φωτογραφίες τους, και είχαν μια συνολική έλλειψη θετικών συναισθημάτων, όταν εμφανιζόταν ένα πρόσωπο.

    Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι ειδικοί λένε ότι  οι εικόνες προφίλ  μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνονται  προβλέψεις με «ισχυρή ακρίβεια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sigklonistiko-vinteo-meteoritis-chtipise-poli-tou-mexikou/47739



    ΣΧΟΛΙΑ