• LIFE&STYLE

    Θλίψη στο Χόλιγουντ: Πέθανε η Cicely Tyson

    • NewsRoom

    Cicely Tyson και Viola Davis


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η καταξιωμένη ηθοποιός Cicely Tyson, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

    Η Cicely Tyson «έσπασε» τα στερεότυπα, καθώς καθ’ όλη την αξιοσημείωτη πορεία της, αρνήθηκε να υποδυθεί ρόλους που υποτιμούσαν τους Αφροαμερικανούς.

    Τη σπουδαία ηθοποιό απολαύσαμε πρόσφατα στην επιτυχημένη σειρά του ABC, «How to Get away with Murder», στην οποία υποδύθηκε την μητέρα της πρωταγωνίστριας Annalise Keating (Viola Davis).

    Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο μάνατζέρ της, Larry Thompson.

    «Ήμουν μάνατζερ της κυρίας Tyson για περισσότερα από 40 χρόνια και κάθε χρόνος ήταν προνόμιο και ευλογία για εμένα. Η Cicely θεωρούσε ότι η νέα της βιογραφία ήταν σαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμημένο με όλα τα στολίδια της προσωπικής και επαγγελματικής της ζωής. Σήμερα, τοποθέτησε το τελευταίο στολίδι, ένα αστέρι στην κορυφή του δέντρου», δήλωσε.

    Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1924, η Tyson έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με μία μικρή εμφάνιση στην ταινία Twelve Angry Men, αλλά ο πρώτος της επίσημος ρόλος ήταν στο Odds Against Tomorrow δύο χρόνια αργότερα. Το 1972 και συγκεκριμένα στο δράμα Sounder, ο ρόλος της Rebecca Morgan της χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

    Παράλληλα, εμφανίστηκε και στο θέατρο και την τηλεόραση. Στο ενεργητικό της είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως η Jane Pittman στο The Autobiography of Miss Jane Pittman (1974) και η Binta στη μίνι σειρά Roots (1977). Πιο πρόσφατα, την είδαμε ως Ophelia Harkness στο How to Get Away with Murder.

    Cicely Tyson

    Ακόμα, το 2016, η Tyson έλαβε μία ακόμη τιμητική διάκριση: Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Barack Obama.

    Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της, η Tyson έγινε γνωστή και για το γεγονός ότι απέρριπτε όποιο ρόλο πίστευε πως προωθούσε ρατσιστικές απόψεις, σεξιστικά στερεότυπα ή υποτιμούσε τις γυναίκες, θέλοντας να αφυπνίσει το Χόλιγουντ για το λανθασμένο τρόπο με τον οποίο συχνά απεικόνιζε τις μαύρες γυναίκες στην οθόνη.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VIOLA DAVIS (@violadavis)

    Το 2019 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας Κινηματογράφου που βραβεύθηκε με τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της υποκριτικής.

    Το κύκνειο άσμα της ήταν η 400 σελίδων βιογραφία της που τιτλοφορείται Just as I Am και κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VIOLA DAVIS (@violadavis)

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Γιώργος Λαμπάτος κατηγορεί τον Μάρκο Σεφερλή για αληθινά χαστούκια επί σκηνής

    Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μιράντα Κουνελάκη

    Γιώργος Κιμούλης: Καταιγισμός καταγγελιών μετά την αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα



    ΣΧΟΛΙΑ