• LIFE&STYLE

    Θα ανταλλάσσατε το smartphone σας με ένα flip-phone;

    • NewsRoom


    Ο  32, διευθυντής στο 1,2 $ δις πρακτορείο φωτογραφίας “Shutterstock”, είναι απ’ τους λίγους νεαρόυς που δεν κάθονται πάνω απο μιά μικρή οθόνη μιας και δεν έχει smartphone. Το κινητό του το χρησιμοποιεί μόνο για μηνύματα και τηλέφωνα , παρότι το περιβάλλον που δουλεύει είναι το επίκρεντρο της τεχνολογιάς, ο ίδιος εξηγεί τα οφέλη του είναι μην είσαι smartphone φαν.

    «Ανησυχώ για την υπερκόπωση“, είπε. “Περνώ 13, 14 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, αυτό είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να είναι 17 ώρες.” Παρά τον ενθουσιασμό του για ρετρό συσκευές, ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν μπορούν όλοι να ξεφορτωθούν τα smartphones τους. «Αν όλοι ήταν σαν κι εμένα, καμία εργασία δεν θα μπορέσει να γίνει», είπε, ακόμη και αν Groner σκέφτεται αποφυγή smartphone του τον κάνει καλύτερο εργαζόμενο.

    Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ η καθηγητής ψυχολογίας Δρ Holly Parker πιστεύει ότι η χρήση flip-phone θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να καθορίσουν τη γραμμή μεταξύ εργασίας και σπιτιού. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναγκάzουν τον εαυτό τους στην ψεύτικη επιλογή, δεν μπορώ ποτέ να μην δουλέψω έξω από το σπίτι έναντι πρέπει να το κάνω όλη την ώρα» είπε, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες επωφελούνται από τη βελτίωση της παραγωγικότητας αν αφήνουν τους υπαλλήλους τους να καλλιεργηθούν με μια απόσταση απ’την εργασία.
    Εθισμός στο Old-School
     
    «Η άνοδος του flip-τηλέφωνο είναι μια αντίδραση στην αίσθηση ότι ένας να είναι υποταγμένος στο smartphone του. Υιοθετώντας ένα flip-τηλέφωνο είναι μια τολμηρή και πολυτελής δήλωση για να διακηρύξει ότι έχετε τον έλεγχο, “ δήλωσε ο δικηγόρος David Ryan Polgar. “Τόσο ένα tech-savvy πρόσωπο που χρησιμοποιεί ένα flip-τηλέφωνο όσο και κάποιος που συνειδητά επιλέγει να μην έχει το smartphone τους δίνει δύναμη και ελευθερία», είπε. “Αυτό είναι το status symbol».
    Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι νόμοι και να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα με το να απενεργοποίουν τα smartphones τους. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα για που κατοχύρωσε το «δικαίωμα να αποσυνδέσει” στη νομοθεσία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν προέρχεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και από τον Bruno Mettling, αναπληρωτή διευθυντή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange.

    Μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους από εμάς να αντισταθούμε στο δέλεαρ της οθόνης για να κάνουμε ένα τελευταίο έλεγχο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα social media και στα μηνύματα πρίν μας πάρει ο ύπνος. Αυτό είναι αυτό που οδήγησε Ellyn Shook, διευθύνων σύμβουλος του ανθρώπινου δυναμικού για την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Accenture, να πάει low-tech. Μετά από την αποτύχης προσπάθειά της να απαγορεύσει το iPhone της από το κομοδίνο της, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού αγόρασε ένα flip-τηλέφωνο. Δεν ήταν μια μόνιμη αντικατάσταση για το smartphone της, αλλά ένα υποκατάστατο για να ξερει πότε χρειάζεται να απομακρυνθεί από την εργασία. Δούλεψε. Ως αποτέλεσμα του βήματος της πίσω στο χρόνο ήταν σε θέση να περάσει όλη την ημέρα στην παραλία το Σαββατοκύριακο χωρίς να ελέγξει το τηλέφωνό της, είπε.
    Όσο για τον Groner, είπε ότι δεν θα αγοράσει smartphone. «Οι άνθρωποι μου λένε ότι θα μπορούσε απλά να το αφήσω στην τσέπη μου και να μην το ενεργοποιήσω. Αλλά δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου » είπε. “Αν ήταν διαθέσιμο , θα κατέληγα εξίσου εθισμένος οπως οι υπόλοιποι.”



    ΣΧΟΛΙΑ