• LIFE&STYLE

    Ταινία γίνεται η ζωή του Δημήτριου Βερνίκου – Έσωσε 4.500 ανθρώπους

    Ο εφοπλιστής κ. Δημήτρης Βερνίκος και η ηθοποιός κα Αννίτα Κούλη


    Μία νέα ταινία, η οποία θα έχει ως στόχο να αναδείξει τη ζωή και το έργο του κ. Δημήτριου Βερνίκου, βρίσκεται στα σκαριά, με την ηθοποιό Αννίτα Κoύλη να έχει αναλάβει ήδη την αποκλειστική συνεργασία με την οικογένεια Βερνίκου σχετικά με την έρευνα, το σενάριο αλλά και τη δημιουργία της ταινίας.

    Στην πρώτη της φάση, η ταινία θα αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ 1938 και 1940, όταν ο κ. Δημητρός Βερνίκος (1907-1996) μετέφερε με τα πλοία του, Atrato και Colorado, περισσότερους από 3.000 Εβραίους από τη Ρουμανία, όπου είχαν βρεθεί, στην Παλαιστίνη.

    Το πλοίο Atrato χρησίμευσε ως μέσο διαφυγής χιλιάδων Εβραίων, σώζοντάς τους τη ζωή

    Οι «κυνηγημένοι» αυτοί άνθρωποι το είχαν «σκάσει» από την Πολωνία και από άλλα σημεία της Ευρώπης έπειτα από την εισβολή των Ναζί και βρέθηκαν στη Ρουμανία και στη Μαύρη Θάλασσα από όπου και τους φυγάδευσε ο κ. Βερνίκος.

    Για τις πράξεις του αυτές, καθώς η μεταφορά αυτού του τύπου θεωρούνταν παράνομη, ο κ. Βερνίκος φυλακίστηκε στις φυλακές της Χάιφα αλλά με την βοήθεια της Μοσάντ δραπέτευσε και επέστρεψε στην Ελλάδα στο τέλος του 1939.

    Στο δεύτερο κομμάτι, η ταινία θα εστιάσει στην περίοδο μεταξύ 1941-1942 όταν ο κ. Βερνίκος μετέφερε πάνω από 1.500 Εβραίους από το Μικρολίμανο στην Τουρκία, φορτώνοντας τα πλοία του βράδυ και με κίνδυνο της ζωής του, σώζοντας ακόμη περισσότερες ζωές.

    Η οικογένεια Βερνίκου έχει ήδη ένα βραβείο των Εθνών το οποίο βρίσκεται στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στα Ιεροσόλυμα.

    Σημειώνεται πως η έρευνα της ταινίας βρίσκεται στα τελευταία στάδια της  και  μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το σενάριο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ