• Μόδα: Πρωταγωνιστές

    Θέμις Ζουγανέλη (THEMIS • Z): «Αν θέλεις κάτι και το πιστεύεις, έχει γίνει…»

    Θέμις Ζουγανέλη


    Από τις πρώτες λέξεις που ανταλλάσσει κανείς με τη σχεδιάστρια και δημιουργό Θέμιδα Ζουγανέλη, αυτό που εισπράττει είναι μία ευγένεια που δεν συναντά κανείς εύκολα. Μια ευγένεια όχι τυπική, αλλά χαρακτήρα, ψυχής, τρόπου σκέψης και επικοινωνίας. Μια ευγένεια που έρχεται να συμπληρώσει, υπογραμμίζοντάς την, η θετική στάση της απέναντι στη ζωή, η οποία αποκαλύπτεται μέσα από κάθε της λέξη και φράση και, φυσικά, μέσα από τις δημιουργίες της. Χαρακτηριστικά που αφήνουν το χνάρι τους και στο πολυδιάστατο δημιουργικό έργο της που, μέσα σε πολύ λίγο καιρό, κατάφερε να αγαπηθεί όχι μόνο στον τόπο της, αλλά και εκτός συνόρων, σε τόπους τόσο απαιτητικούς όσο το γραφικό όσο και κοσμικό θέρετρο του Gstaad στις ελβετικές Άλπεις. Εκεί όπου βρίσκεται και το flagship store του brand THEMIS • Z. Ενός lifestyle brand που έρχεται να συνδυάσει το effortless με το glamorous, το ανεπιτήδευτο με το κομψό, αντανακλώντας τη φιλοσοφία της ίδιας της κ. Ζουγανέλη.

    Τη «συναντήσαμε» εκεί, στο κατάστημα του Gstaad, το οποίο πριν από λίγες μέρες έκλεισε έναν χρόνο ζωής και ανανεώθηκε πλήρως για να υποδεχθεί παλιούς, νέους φίλους και περαστικούς σε έναν χώρο που εκφράζει απόλυτα την έμπνευση και το στυλ που χαρακτηρίζουν το brand THEMIS • Z.

    Η ίδια η Θέμις Ζουγανέλη μιλά με ενθουσιασμό για το νέο αυτό εγχείρημα.

    Κυρία Ζουγανέλη, σας βρίσκουμε στο εξωτερικό, στο κατάστημα του brand THEMIS • Z στο Gstaad, το οποίο γιόρτασε προσφάτως έναν χρόνο ζωής και συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο. Πώς υποδέχθηκαν στο εξωτερικό τις δημιουργίες σας; Βλέπετε να υπάρχει απήχηση;

    Ναι, υπάρχει μεγάλη απήχηση. Ο κόσμος αγάπησε και αγκάλιασε το brand THEMIS • Z. Οι πωλήσεις μας κινούνται ανοδικά από μήνα σε μήνα. Γι’ αυτό και ανανεωθήκαμε, για να γίνουμε ακόμη πιο «branded», με τα χρώματα και το layout, να είναι ακόμη πιο έντονη η ταυτότητά μας, η ταυτότητα που αγάπησε ο κόσμος.

    Στον χώρο αυτό συνυπάρχουν διάφορες δημιουργίας σας: ρούχα, αξεσουάρ, όπως χειροποίητες τσάντες και καπέλα, είδη σπιτιού, όπως μαξιλάρια, πολυτελή αρωματικά κεριά, πορσελάνες, βάζα. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Τι κοινό έχουν;

    Το μοτίβο. Το μοτίβο είναι εκείνο που με εμπνέει, από εκεί που ξεκινά κάθε δημιουργία. Και αυτό λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος, ως ταυτότητα. Πρώτα συλλαμβάνω το μοτίβο, το επεξεργάζομαι, και μετά σχεδιάζω.

    Ένα άλλο κοινό στοιχείο είναι ότι όλες οι δημιουργίες εκφράζουν τη φιλοσοφία του brand, ενός πολυτελούς τρόπου ζωής που είναι ταυτόχρονα άνετος, χαλαρός, effortless. Της άνετης, χαλαρής κομψότητας και πολυτέλειας.

    Η Θέμις Ζουγανέλη έξω από το κατάστημα Themis Z στο Gstaad

    Στον καινούργιο χώρο σας είναι έντονη η παρουσία του χρυσού χρώματος. Τι συμβολίζει το χρυσό για εσάς;

    Κατ’ αρχάς, αγαπώ το χρυσό. Το επιλέγω. Μπορεί να ντυθώ πολύ απλά και να προσθέσω ένα χρυσό σκουλαρίκι. Μια νότα λίγο πιο glam που θα το αναδείξει. Το χρυσό είναι φωτεινό και ζεστό. Σαν τον ελληνικό ήλιο.

    Η Ελλάδα φαίνεται να αφήνει και αυτή την υπογραφή της στις δημιουργίες σας…

    Με εμπνέει η Ελλάδα. Τα χρώματα και τα μοτίβα που σχεδιάζω έχουν πάντα κάτι ελληνικό, χωρίς να είναι, όμως, ethnic. Και όλες οι δημιουργίες μας (πέραν των συνεργασιών μας με τον οίκο Dior Maison και την Atelier Swarovski) κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

    Γιατί επιλέγετε να κατασκευάζετε τα προϊόντα του brand THEMIS • Z στην Ελλάδα και ποια είναι η αντίδραση του κόσμου όταν μαθαίνει ότι είναι «made in Greece»;

    Τα προϊόντα μας κατασκευάζονται πάντα στην Ελλάδα. Αυτό, φυσικά, μας κοστίζει κάτι περισσότερο, αλλά είναι επιλογή. Ο κόσμος, όμως, έχει αρχίσει να γίνεται επιφυλακτικός με το «made in China». Βλέπετε η τάση στο εξωτερικό, που δεν είναι ακόμη τόσο εμφανής στην Ελλάδα, είναι η επιλογή προϊόντων πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

    Ο κόσμος ενημερώνεται για τις κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη του πλανήτη και θέλει, όλο και περισσότερο, τα προϊόντα που επιλέγει να είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

    Επιπλέον, όλα τα luxury brands κατασκευάζουν προϊόντα τους στην Ελλάδα. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που έχουμε.

    Σχεδιάζετε ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, είδη σπιτιού. Υπάρχει κάποιο είδος που σας εμπνέει περισσότερο δημιουργικά;

    Όχι. Μου αρέσουν όλα το ίδιο. Αυτό που με εμπνέει, που με ενδιαφέρει και από το οποίο ξεκινάω είναι το μοτίβο, το pattern. Αυτό είναι το πρώτο που σκέφτομαι, το σημείο εκκίνησης, και όλα τα άλλα ακολουθούν, έρχονται μόνα τους.

    Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το σχήμα και ο συμβολισμός. Κάθε μοτίβο, κάθε σχέδιο συμβολίζει κάτι. Άλλο το τετράγωνο, άλλο ο κύκλος, άλλο το κύμα… Τα μοτίβα λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα: αισθητικά, συναισθηματικά, νοητικά.

    Επίσης, σχεδιάζω πάντα πράγματα που θα φορούσα ή θα χρησιμοποιούσα κι εγώ. Δεν σχεδιάζω ποτέ κάτι που δεν θα επέλεγα.

    Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η συνεργασία σας με την Atelier Swarovski. Μια συνεργασία που έχει και αυτή έντονο ελληνικό χρώμα, όπως φαίνεται και από τα μοτίβα που λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης, όπως είναι το «ματάκι»…

    Το «ματάκι» λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης, αλλά θα δείτε ότι και σε αυτήν την περίπτωση το μοτίβο ξεφεύγει από το ethnic, ακολουθώντας τις δημιουργικές γραμμές του brand THEMIS • Z. Η συνεργασία μου με την Atelier Swarovski, τη luxury σειρά του οίκου Swarovski, είναι άλλωστε στο πλαίσιο των «Resort Collections» που αντλούν έμπνευση σχεδιαστικά από συγκεκριμένους προορισμούς. Και τα έσοδα κάθε δημιουργού δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Να περιμένουμε να δούμε από εσάς και νέες δημιουργίες σε συνεργασία με την Atelier Swarovski;

    Ναι. Έχουμε προχωρήσει ήδη στη δεύτερη συλλογή για τον χειμώνα, η οποία θα είναι ιδιαίτερη σχεδιαστικά και χρωματικά, αφού θα είναι στους τόνους του καφέ, και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

    Η συνεργασία σας με την Atelier Swarovski έρχεται να προστεθεί στην προϋπάρχουσα συνεργασία σας με τον οίκο Dior Maison. Μια συνεργασία που επίσης συνεχίζεται…

    Η συνεργασία με τον Dior Maison ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και συνεχίζεται με νέα μοτίβα. Ήδη έχουμε ετοιμάσει κάτι για τον Απρίλιο, τρία designs, αλλά δεν θα ήθελα να πω περισσότερα…

    DIOR MAISON X THEMIS ZOUGANELI

    Περιμένουμε κι άλλες αντίστοιχες συνεργασίες με διεθνείς οίκους στο μέλλον;

    (Γελάει) Πρέπει να υπάρχει χρόνος. Αυτήν τη στιγμή, δεν νομίζω ότι προλαβαίνω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτή. Πάντα προκύπτουν καινούργια πράγματα.

    Αυτήν τη στιγμή, ετοιμάζουμε τα νέα pop-up stores μας, στη Μαδρίτη, το Μονακό και το Λονδίνο, και το THEMIS • Z World, με εντονότερη παρουσία στο Instagram, για να βρισκόμαστε σε στενότερη επαφή με τον κόσμο μας.

    Αθήνα, Μύκονος, Gstaad, Λονδίνο… Τόποι διαφορετικοί, καθένας με τη δική του ιδιαίτερη και έντονη προσωπικότητα. Ξεχωρίζετε κάποιον και γιατί;

    Τη Μύκονο, φυσικά. Εκεί μεγάλωσα, εκεί περνούσα τα καλοκαίρια μου ως παιδί. Εκεί ήταν ο τόπος του πατέρα μου.

    Τη Μύκονο, όχι όπως την έχουμε στο μυαλό μας τώρα, τη Μύκονο των παιδικών μου χρόνων…

    Ως άνθρωπος έχετε ακολουθήσει μια ιδιαίτερη πορεία. Ξεκινήσατε με σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Tufts, μεταπτυχιακό (MBA) στο Λονδίνο, εργαστήκατε για πολλά χρόνια στον χώρο των media. Πώς φτάσατε δημιουργικά και επιχειρηματικά στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα;

    Ούτε καν το σκεφτόμουν. Ήρθε μόνο του. Δεν το επεδίωξα. Βγήκε σιγά σιγά. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, έκανα τη δική μου εταιρεία διακόσμησης και design και όλα τα άλλα ακολούθησαν. Αλήθεια σας λέω, δεν επεδίωξα, δεν κυνήγησα τίποτα. Με κάλεσαν για συνεργασία στον Dior Maison, με κάλεσαν στο Gstaad… Πιστεύω, όμως, πραγματικά πως όταν είσαι θετικός, τα πράγματα έρχονται. Πως αν θέλεις κάτι και το πιστεύεις, έχει γίνει…

    Η Θέμις Ζουγανέλη στο ανανεωμένο κατάστημα Themis Z στο Gstaad



    ΣΧΟΛΙΑ