• LIFE&STYLE

    Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής είναι άχρηστα. Εδώ είναι αυτά που θα πρέπει να παίρνετε


    Θέλετε να νιώθετε πιο υγιείς. Φαίνεται αρκετά απλό: Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή, κοιμηθείτε και γυμναστείτε αρκετά, και ίσως χρειαστούν μερικά συμπληρώματα για γίνει αυτό πιο γρήγορα. Ή οχι.

    Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτά τα συμπληρώματα όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε, να πάρετε όγκο, ή να γίνεται πιο δραστήριοι – είναι επίσης επιβλαβή για την υγεία σας. Μια μεγάλη μελέτη τον Οκτώβριο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνέδεσε τα συμπληρώματα – τα οποία πωλούνται με εμπορικές ονομασίες όπως «Hydroxycut» και «Xenadrine» – με 20.000 επισκέψεις στα νοσοκομεία κάθε χρόνο . Την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε ποινικές και αστικές αγωγές κατά 117 κατασκευαστών των προϊόντων αυτών .

    Οπότε αυτά εδώ είναι τα συμπληρώματα που πρέπει να πάρετε – και αυτά που πρέπει να αποφύγετε:

    Πρωτεΐνη σε σκόνη: Παρατήστε τη και φάτε φασόλια, τόφου, καρύδια, ψάρια, ή κρέας.

    protein-powder-skip-it-and-eat-beans-tofu-nuts-fish-or-meat-instead

    Διατίθεται στην αγορά ως αναγκαία για την αύξηση του σωματικού βάρους και του όγκου, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί βάζουν υπερβολική πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Το κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια, τα τόφου και τα καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, πολλές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί πρόσφατα ότι χρησιμοποιούν φθηνά υλικά.

    Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα: Παρατήστε τα – δεν λειτουργούν.

    homeopathic-remedies-skip-them--they-dont-work

    Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι υπερ-αραιωμένες δόσεις των φαρμάκων. Μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» διαπίστωσε ότι η ομοιοπαθητική – η οποία περιλαμβάνει την αραίωση ενός δραστικού συστατικού έως ότου δεν υπάρχει καμία μετρήσιμη ποσότητα – ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με το εικονικό φάρμακο (placebo).

    Eνισχυτικά όπως το «Jack3d» ή το «OxyElite Pro»: Παρατήστε τα – συνδέονται με ασθένειες και τουλάχιστον ένα θάνατο.

    workout-boosters-like-jack3d-or-oxyelite-pro-skip-them--theyve-been-linked-to-illness-and-at-least-one-death

    Το 2011, δύο στρατιώτες που είχαν χρησιμοποιήσει «Jack3d» πέθαναν και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απομάκρυνε όλα τα προϊόντα που περιέχουν DMAA από καταστήματα σε στρατιωτικές βάσεις. Και μια πρόσφατη κατηγορία εναντίον της εταιρείας που κατασκευάζει το «OxyElite Pro», ισχυρίζεται ότι το προϊόν της περιέχει συνθετικά διεγερτικά που κατασκευάζονται στην Κίνα και ότι η χρήση τους οδήγησε σε πολλές ηπατικές βλάβες και τουλάχιστον ένα θάνατο.

    Ψευδάργυρος: Πάρτε το – είναι ένα συστατικό που συντομεύει το κρύωμα.

    zinc-take-it--its-one-of-the-only-ingredients-linked-to-shortening-a-cold

    Ο ψευδάργυρος φαίνεται να βοηθάει με τους ρινο-ϊούς (οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα). Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ο ψευδάργυρος βοήθησε περισσότερο.

    Η κρεατίνη: Παρατήστε την και φάτε κρέας.

    creatine-skip-it-and-eat-meat-instead

    Μελέτες έχουν δείξει ότι παράγουμε περισσότερη κρεατίνη όταν τρώμε κρέας τακτικά. Επίσης όμως δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης έχει μέτρια οφέλη σε συγκεκριμένα είδη προπονήσεων μικρής έντασης.

    Χάπια για απώλεια βάρους, όπως “Hydroxycut”: Παρατήστε τα – είναι αμφίβολα.

    weight-loss-pills-like-hydroxycut-skip-them--their-claims-are-dubious

    Ο συγκεκριμένος τύπος περιείχε κάποτε «Ephedra», ένα ισχυρό διεγερτικό που συνδέεται με 155 θανάτους και απαγορεύτηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 2003. Τα συστατικά του σήμερα είναι βασικά η καφεΐνη και άλλα τέσσερα φυτικά εκχυλίσματα. Αλλά δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες που να δείχνουν ότι η καφεΐνη βοηθά στην απώλεια βάρους.

    Αντιοξειδωτικά: Παρατήστε τα – έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, μπορείτε να φάτε μούρα.

    antioxidants-skip-them--an-excess-of-these-has-been-linked-to-an-increased-risk-of-certain-cancers-and-you-can-eat-berries-instead

    Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν λαμβάνονται σε υπερβολή μπορεί να είναι επιβλαβή. Μια μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη σε άνδρες καπνιστές διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπαιρναν τακτικά βιταμίνη Α ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν.

    Φολικό οξύ: Πάρτε το, αν είστε έγκυος ή αν θέλετε να μείνετε έγκυος.

    folic-acid-take-it-if-youre-pregnant-or-if-you-might-want-to-get-pregnant

    Το σώμα μας χρησιμοποιεί φολικό οξύ για να κάνει νέα κύτταρα. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνιστούν στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θέλουν να μείνουν, να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά.

    Εκχύλισμα πράσινου καφέ: Παρατήστε το – η μόνη μελέτη που το υποστήριζε αποσύρθηκε.

    green-coffee-extract-skip-it--the-single-study-backing-it-was-pulled

    Μόνο μία μελέτη στηρίζει τους ισχυρισμούς για απώλεια βάρους του πράσινου και χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του εκχυλίσματος. Η μελέτη αποσύρθηκε λίγους μήνες αργότερα.

    Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού: Δοκιμάστε το – συνδέεται με κάποια οφέλη για την υγεία, και γενικά θεωρείται ασφαλές.

    green-tea-extract-try-it--its-been-linked-with-some-health-benefits-and-is-generally-considered-safe

    Μία μελέτη της «Mayo Clinic» έδειξε ότι βοηθά στη μείωση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων σε ασθενείς με ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου: χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

    Ginseng: Παρατήστε το – ενώ κάποια έρευνα λέει ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κόπωσης, οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές.

    ginseng-skip-it--while-some-research-finds-that-it-can-help-curb-fatigue-scientists-say-more-is-needed-to-prove-that-its-safe

    Έρευνες δείχνουν ότι το ginseng μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από μέτρια κούραση σε υγιείς ανθρώπους, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του.

    Χάπια ιχθυελαίου: Παρατήστε τα – μπορείτε να φάτε σολομό.

    fish-oil-pills-skip-them--you-can-eat-salmon-instead

    Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά στο ιχθυέλαιο μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αλλά τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία δεν είχαν άνοια. Για τα περιστατικά με άνοια τα στοιχεία είναι ανύπαρκτα.

    Gingko biloba: Παρατήστε το – οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι βοηθά.

    gingko-biloba-skip-it--the-studies-dont-prove-it-helps

    Το Ginkgo biloba, το οποίο προέρχεται από το δέντρο maidenhair, είναι ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ για απώλεια μνήμης. Η απόδειξη γι’ αυτό δεν είναι βέβαιη. Παλαιότερα πίστευαν ότι είναι αποτελεσματική. Μια μελέτη του 2009 δεν βρήκε κανένα στοιχεία που ν’ αποδεικνύει ότι το Ginkgo επιβράδυνε την απώλεια μνήμης ή βοήθησε την νόσο Alzheimer.



    ΣΧΟΛΙΑ