• LIFE&STYLE

    Συζήτηση των καθηγητών Θ. Π. Τάσιου και Α. Ν. Χατζή: Ήθος και Πολιτική

    • NewsRoom
    Μέγαρο Μουσικής


    Το Megaron Plus, μετά την εξαιρετική επιτυχία της ομιλίας με θέμα «Άραγε είχαν ατμοκίνητη αντλία οι Πτολεμαίοι;» και συνεχίζοντας τη σειρά εκδηλώσεων με άξονα την Επιστήμη, οργανώνει την επίκαιρη συζήτηση με τον τίτλο «Ήθος και Πολιτική», την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ώρα 19.00.

    1245

    Οι συνομιλητές, Καθηγητές Θεοδόσης Π. Τάσιος και Αριστείδης Ν. Χατζής, θα αρχίσουν την εκδήλωση συζητώντας για τις έννοιες «Ήθος» και «Πολιτική», οι οποίες αρκετές φορές παρουσιάζονται στον δημόσιο διάλογο με παρερμηνείες.

    Θα συνεχίσουν ανταλλάσσοντας απόψεις για τη σημασία του ήθους των Πολιτικών κατά την επίλυση πολιτικών διλημμάτων στον σύγχρονο δημόσιο βίο, καθώς και για τον ρόλο και τις ευθύνες του συμμετοχικού Πολίτη στις αντίστοιχες διεργασίες.

    536

    Η συζήτηση θα επιχειρήσει να εξετάσει το πολιτικό ήθος κατά την εκδήλωση συγκεκριμένων φαινομένων, όπως π.χ. η διαφθορά, ο υπερδανεισμός, οι εκ προθέσεως μυωπικές πολιτικές ρυθμίσεις, οι παράτυπες παρεμβάσεις στην εκτελεστική εξουσία, η πολιτική ανοχή αντικοινωνικών συμπεριφορών, η ενσυνείδητη διχοστασία υποσχέσεων και εφικτών λύσεων, ο αναποδεικτικός πολιτικός λόγος – καθώς και για τις προφανείς αντιλαϊκές συνέπειές τους.

    Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο της Ιταλίας, επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν της Κίνας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τού απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη.

    Ο Αριστείδης Χατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Διδάκτωρ Δικαίου και Οικονομικών του University of Chicago. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law, του European Network for Better Regulation, Συνεργάτης του European Law Institute και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Από τον Μάρτιο του 2014 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα (Το Βήμα, Tα Νέα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Protagon κ.ά.) και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Financial Times, Wall Street Journal κ.ά.). Έχει έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή μέσα ενημέρωσης (BBC, Bloomberg News, Economist, Euronews, Guardian, Spiegel, National Public Radio, Voice of America, Βελγική Κρατική Τηλεόραση, Κρατική Φινλανδική Τηλεόραση, Κρατική Σουηδική Ραδιοφωνία, Κρατική Κινεζική Τηλεόραση κ.ά.).

    Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ. 



    ΣΧΟΛΙΑ