• LIFE&STYLE

    Σαν σήμερα: Ο Neil Armstrong γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι (video)

    • NewsRoom


    Απόψε έχουμε πανσέληνο. Οι περισσότερο ρομαντικοί -και όχι μόνο- θα στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό για να απολαύσουν το ολόγιομο καλοκαιρινό φεγγάρι. Η σημερινή μέρα όμως, εκτός από μία έξτρα δόση ρομαντισμού έχει και ιστορική σημασία, καθώς είναι μια μέρα ορόσημο για την ανθρώπινη ιστορία. Σαν σήμερα το 1969 ο Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Στην αποστολή «Απόλλων 11» – μέρος του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη- συμμετείχαν ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin.

    https://www.youtube.com/watch?v=cwZb2mqId0A

    Στις 16 Ιουλίου 1969 όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο κατόρθωμα. Στο ακρωτήριο Canaveral στη Florida είχε συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 κόσμου για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ σε 700.000.000 υπολογίζονται όσοι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων. Η αγωνία είχε φθάσει στο κατακόρυφο.

    -Neil-ArmstrongNeil Armstrong

    Buzz Aldrin
    Buzz Aldrin

    apollo 11

    Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τo φεγγάρι και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση.

    apollo 11

    Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Armstrong ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.

    30th Anniversary of Apollo 11 Moon Mission

    Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η μεγάλη στιγμή. Ο Neil Armstrong άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Houston . Ο Buzz Aldrin τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας.

    Υπάρχουν, βεβαίως, και αυτοί που αντιλέγουν, ισχυριζόμενοι ότι αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ και ότι όλα ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση, προκειμένου να αναστηλωθεί το πεσμένο γόητρο της NASA, που είχε τρωθεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών. Οι θεωρίες αυτές βασίζονται σε κάποιες ενδείξεις, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδο συνωμοσιολογίας, είδος που ανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afto-pentastero-pios-tha-pari-istorika-xenodochia-tis-athinas-allazoun-cheria/62514



    ΣΧΟΛΙΑ