• LIFE&STYLE

    Ψηλά στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη έλλειψη δεξιοτήτων η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Τα συνεχόμενα επιτεύγματα της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας έχει δυσχεράνει κατά πολύ την ζωή των υφισταμένων. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αυτές κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση, στο αν και κατά πόσο ανταποκρίνονται οι δεξιότητες του σημερινού εργαζομένου με τις απαιτήσεις των εργοδοτών.

    worker Japan

    Το μέγεθος βέβαια του προβλήματος ποικίλει ανάλογα με την κάθε χώρα που εξετάζουμε. Για παράδειγμα η Ιαπωνία φαίνεται να αντιμετωπίζει το βασικότερο πρόβλημα σύμφωνα με τα στοιχεία, αντιμετωπίζει η Ιαπωνία, στην οποία το 81% των εταιρειών (με υφιστάμενο προσωπικό 10 ή περισσότερων ανθρώπων) έχει πρόβλημα στην εύρεση ειδικευμένων εργαζομένων.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως βλέπετε και στην λίστα παρακάτω, η ίδια παρουσιάζει έλλειψη ως προς τις απαραίτητες δεξιότητες των εργαζομένων της σε ποσοστό 42%. Αυτό επιδεινώνεται από την ακατάσχετη αιμορραγία νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

    list

    Μάλιστα, 45% των ερωτηθέντων εργαζομένων της έρευνας, θεωρούν ότι έχουν έλλειψη ως προς τα απαραίτητες ικανότητες που χρειάζονται για την αποδοτικότητα της εργασίας τους. Όπως φαίνεται το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο σε χώρες όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό και την Κορέα.

    list

    Μόνο οι 3 στους 10 εργαζομένους θεωρούν τον εαυτό τους ικανό, βάσει των ικανοτήτων του, να αντιμετωπίζει το απαιτητικό φόρτο εργασίας.

    Το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως παρατηρείται και στον χώρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς το 40% των εργοδοτών ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση ατόμων με τα απαιτούμενες δεξιότητες.

    Ακόμη, τα αποτελέσματα έδειξαν πως, η έλλειψη αυτή παρατηρείται περισσότερο στον χώρο της βιομηχανίας.

    Με την άφιξη της τέταρτης επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, και την έκρυθμη ανάπτυξη της ψηφιακής διαδικασίας σε αυτές, η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Εξαιτίας αυτού οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται γύρω από αυτές τις αλλαγές.

    robots as humans

    Όσο οι υπολογιστές γίνονται εξυπνότεροι, κάνοντας τους ικανούς να κάνουν δουλειές που άνηκαν παραδοσιακά στον άνθρωπο, τόσο και το ανθρώπινο γένος θα πρέπει να προστατέψει τον ρόλο του ενάντια στην εξάπλωση των μηχανών. Άρα ο άνθρωπος είναι σημαντικό να κρατήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που το κάνουν μοναδικό, σε σχέση με τις μηχανές, όπως την κριτική σκέψη και την δημιουργικότητα.

    man vs machine

    Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το έτος του 2020, μια στις τρεις σημαντικές δεξιότητες του εργασιακό χώρο που ισχύουν στη σημερινή αγορά, θα έχει αλλάξει ραγδαία.

     

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/aforiti-piesi-thesmon-stous-trapezites-mioste-tora-ta-kokkina-dania/58640

     



    ΣΧΟΛΙΑ