• LIFE&STYLE

    Πως μπορείτε να διαγράψετε τις επίπονες μνήμες απλά κινώντας τα μάτια σας

    • NewsRoom


    Η μέθοδος Eye Movement- απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία (EMDR) χρησιμοποιείται για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Αφορά τη μετακίνηση των ματιών σας από αριστερά προς τα δεξιά μεταξύ 20 και 30 φορές. Το μικρό δωμάτιο είναι ήσυχο, ζεστό και λειτουργικό.  Οι δύο γυναίκες κάθονται σε καρέκλες. Η μια  κινεί το  δεξί της χέρι προς τα πίσω και προς τα εμπρός μπροστά από τα μάτια της άλλης, τα οποία ακολουθούν το χέρι της με προσήλωση.

    Future woman with cyber technology eye panel concept

    Μπορεί να ακούγεται σαν μέθοδος  ύπνωσης, αλλά αυτό το παράξενο παίξιμο των ματιών είναι σαν τελετουργία και  είναι ένα όλο και πιο δημοφιλής θεραπεία. Ονομάζεται Eye Movement απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία (EMDR), η οποία χρησιμοποιείται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων  του μετα-τραυματικού στρες (PTSD), άγχους και της κατάθλιψης.

    Οι οπαδοί αυτής της μεθόδου λένε ότι  απλά μετακινώντας τα μάτια σας από αριστερά προς τα δεξιά μεταξύ 25 και 30 φορές μπορείτε να μειώσετε αρνητικές μνήμες και, ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις τους στην ευεξία σας.

    Αυτό, γίνεται κατ ‘επανάληψη με έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο – έως και 40 φορές σε μια συνεδρία ώρα – να αλλάξετε τη ζωή σας αφάνταστα προς το καλύτερο, έτσι υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες.

    Και υπάρχει ένας καλός λόγος για την επεξεργασία των αρνητικών αναμνήσεων- μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία σας. Οι περισσότερες κανονικές μνήμες επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο και στη συνέχεια  ξεθωριάζουν με το χρόνο, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για τις κακές αναμνήσεις.

    Beautiful Eyes

    Μαθαίνουμε από τη μνήμη: καυτά στοιχεία δεν επιβιβάζονται, ορισμένα τρόφιμα αποφεύγονται. Αλλά εάν έχετε μια κακή εμπειρία,  αρνητική μνήμη την  έχει παγώσει στο χρόνο.

    «Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να το επεξεργαστεί και η μνήμη επιστρέφει σε όνειρα και αναδρομές στο παρελθόν, συχνά με μια φυσική αντίδραση, όπως αίσθημα αδιαθεσίας ή πραγματικό πόνο.

    «Αντί να ξεθωριάζει, παραμένει τόσο έντονη όσο η ημέρα κατά την οποία συνέβη. Δεν έχει  γίνει σωστή επεξεργασία. »

    eyes

    “Μετρήσεις” του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι όταν συμβεί ένα τραυματικό γεγονός, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο αποθηκεύει μνήμες που συνδέονται με ήχο, την αφή και την οσμή. Έτσι τα τραύματα αποθηκεύονται στον εγκέφαλο ως ζωντανές εικόνες, αισθήσεις και ήχοι. Μόλις κατατεθεί, αυτή η μνήμη δεν ξεθωριάζει και ασκεί μια δυσανάλογη επιρροή στη μετέπειτα συμπεριφορά.

    Ο καθένας έχει τουλάχιστον ένα παράδειγμα  μη επεξεργασμένων ειδών από μνήμες που υπάρχουν  στο κεφάλι του: έναν πρώην σύντροφο του οποίου η απιστία επηρεάζονται μια σχέση, ένα  αρνητικό σχόλιο που αμφισβήτησε την εμπιστοσύνη στην φιλία, ή μια κακή αξιολόγηση ενός δασκάλου.

    Ο Francine Shapiro, ο οποίος βρήκε την θεραπεία, δείχνει ότι υπάρχουν περίπου δέκα ή 20 μη επεξεργασμένες αναμνήσεις υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος του πόνου που βιώνουμε στη ζωή μας. Η θεραπεία EMDR βασίζεται στην τοποθέτηση αυτών των  κακών αναμνήσεων στο σωστό μέρος.

     



    ΣΧΟΛΙΑ