• LIFE&STYLE

    Ποιο Facebook; To Τinder είναι το απόλυτο διαδικτυακό κρεβάτι


    Υπήρξε πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό σχετικά με τον τρόπο, που εφαρμογές όπως το «Tinder» καταστρέφουν το ρομαντισμό. Μια πρόσφατη ιστορία του «Vanity Fair» υποστηρίζει, ότι αυτές οι εφαρμογές είναι υπεύθυνες για μια αυξανόμενη συνάντηση του πολιτισμού, όπου το ανώνυμο σεξ έχει αντικαταστήσει τον παραδοσιακό ρομαντισμό, επειδή δίνουν απ’ ευθείας στους νέους άνδρες την εντύπωση ότι υπάρχει ένα πλεόνασμα των διαθέσιμων γυναικών.

    Αλλά το Tinder και οι όμοιές του εφαρμογές, όπως το «OkCupid» και το «Hinge», δεν πρέπει να κατηγορηθούν ολοκληρωτικά, υποστηρίζει ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πρώην ρεπόρτερ του «Fortune», Jon Birger στο «The Washington Post».

    Το άρθρο του «Vanity Fair» παραθέτει έναν ψυχολόγο, ο οποίος λέει ότι εφαρμογές όπως το «Tinder» συμβάλουν σε «ένα αντιληπτό πλεόνασμα των γυναικών» απέναντι στους ετεροφυλόφιλους άνδρες, το οποίο προωθεί περισσότερο τις εφήμερες και λιγότερο τις  παραδοσιακές σχέσεις.

    Ωστόσο, «Αυτό το πλεόνασμα των γυναικών δεν είναι μόνο «αντιληπτό», αλλά πολύ, πολύ πραγματικό» γράφει ο Birger.

    Στο βιβλίο του «DATE – ONOMICS: Πώς τα Ραντεβού Έγιναν ένα Άνισο Παιχνίδι Αριθμών», ο Birger υποστηρίζει ότι το σκηνικό των σχέσεων στο κολέγιο και μετά το κολέγιο, είναι αποτέλεσμα του χάσματος των φύλων στις εγγραφές του κολεγίου.

    Περίπου 34% περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες αποφοίτησαν από κολέγια της Αμερικής το 2012, και το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 47% μέχρι το 2023. Μεταξύ μορφωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ, ηλικίας από 22 έως 29, υπάρχουν περίπου 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και 4,1 εκατομμύρια άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του «Census Bureau’s Community».

    «Με άλλα λόγια, η δεξαμενή γνωριμιών για τους straight, millennial, απόφοιτους κολλεγίων, έχει τέσσερις γυναίκες για κάθε τρεις άνδρες», λέει ο Birger.

    Μία έρευνα δείχνει ότι η αναλογία των δύο φύλων έχει μεγάλη επιρροή στα ραντεβού και το γάμο – οι γυναίκες στα πανεπιστήμια με περισσότερες γυναίκες και λιγότερους άνδρες, λένε ότι πάνε σε λιγότερα ραντεβού, αλλά κάνουν περισσότερο σεξ, για παράδειγμα. Μια μελέτη του 2010 με 986 άγαμες, ετεροφυλόφιλες φοιτήτριες κολεγίου, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στα πανεπιστήμια με περισσότερες γυναίκες από άνδρες φοιτητές είπαν ότι πήγαν σε λιγότερα παραδοσιακά ραντεβού, έκαναν ακόμα λιγότερες σχέσεις με αγόρια στο κολέγιο, αλλά ήταν πιο ενεργές σεξουαλικά από ό,τι ήταν οι φοιτήτριες σε ανδροκρατούμενο πανεπιστήμιο.

    Τα πορίσματα βασίζονται σε μία εργασία από την κοινωνική ψυχολόγο Marcia Guttentag, της οποίας το βιβλίο, «Πάρα πολλές γυναίκες; Το ερώτημα για την αναλογία των φύλων», περιγράφει πώς η ισορροπία των ανδρών και των γυναικών είχε μια βαθιά επίδραση στην κοινωνία, από τους σεξουαλικούς κανόνες μέχρι την οικονομική εξουσία.

    Όταν υπάρχει πλεόνασμα των υποψηφίων γαμπρών, δείχνει η έρευνα, η κουλτούρα του ραντεβού – κατά την οποία οι άνδρες είναι παραδοσιακά αυτοί που αναζητούν συντρόφους – περιλαμβάνει περισσότερο ρομαντισμό, επειδή οι άνδρες πρέπει να ανταγωνίζονται για να τραβήξουν την προσοχή των λιγότερων γυναικών. Αλλά όταν η αναλογία αντιστρέφεται, με τις γυναίκες να υπερτερούν, όπως και με τους απόφοιτους σε αυτή τη μελέτη, η ρομαντική επικοινωνία γίνεται περισσότερο με το σεξ, επειδή οι άνδρες έχουν μεγάλη ζήτηση και δεν αισθάνονται πίεση να νοικοκυρευτούν.

    Ο Birger λέει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες να γίνουν σεξουαλικά αντικείμενα, και τους άνδρες “να παίζουν σε πολλά ταμπλό”.



    ΣΧΟΛΙΑ