• LIFE&STYLE

    Ο άθλος του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη και τα (άσφαιρα) πυρά των επικριτών του

    Γιάννης Μαντζουράνης


    Σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ ανθρωποφαγίας επιδίδονται διάφοροι στο Διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, από τότε που έγινε γνωστό ότι ένας εκ των συνηγόρων του Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης. Θέλοντας να «χτυπήσουν» την κυβέρνηση για την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών (που πράγματι είναι προβληματική, αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία), κάποιοι βρίσκουν τον εύκολο στόχο στο πρόσωπο του εν λόγω δικηγόρου, για τον οποίο το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι είχε φυλακιστεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση Κοσκωτά.

    Αυτό που πιθανότατα δε γνωρίζουν (ενδεχομένως να μην τους ενδιαφέρει κιόλας) είναι ότι για να φτάσει σήμερα ο Γιάννης Μαντζουράνης να ασκεί και πάλι το δικηγορικό επάγγελμα, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, πραγματοποίησε έναν αληθινό άθλο, και αυτό αν μη τι άλλο είναι κάτι που αξίζει να αναφέρει κανείς όταν μιλάει για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

    Ο Γιάννης Μαντζουράνης, λοιπόν, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του. Ήδη ως φοιτητής κατά την περίοδο της χούντας δραστηριοποιήθηκε έντονα στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, και μάλιστα ήταν μέλος της Επιτροπής κατάληψης το 1973, ενώ συνελήφθη και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ. Τον Μάιο του 1974 διέφυγε στη Δυτική Γερμανία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο και εργάστηκε στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle.

    Στην ακαδημαϊκή του καριέρα, από μικρή ηλικία αναγορεύθηκε καθηγητής, γεγονός ενδεικτικό των ικανοτήτων του, ενώ και ως δικηγόρος, με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και στο δημόσιο δίκαιο, έχει παρασταθεί ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων και πολιτικώς εναγόντων, καθώς και ως πληρεξούσιος δικηγόρος, σε σχεδόν όλες τις πολύκροτες ποινικές και διοικητικές δίκες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

    Σε μία από αυτές, τη δίκη Κοσκωτά, ενεπλάκη με εντελώς διαφορετικό τρόπο: ως πρώην γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γ. Κοσκωτά. Για την υπόθεση αυτή προφυλακίστηκε όμως αθωώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών και με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας. Επίσης από το ίδιο δικαστήριο η ποινική δίωξη και η προφυλάκιση του κρίθηκαν παράνομες ῾ως καθ υπερβασιν εξουσίας῾.

    Αν και ένα τέτοιο γεγονός θα «τσάκιζε» τους περισσότερους, ο Γιάννης Μαντζουράνης δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε με τους δαίμονές του, δούλεψε σκληρά  και σήμερα έχει ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας – γεγονός που εξηγεί και το πώς βρέθηκε να υπερασπίζεται το Δημόσιο στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    Αυτοί που διαφωνούν με τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών έχουν πολλά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την αντισυνταγματικότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών – δε χρειάζεται να καταφεύγουν σε φτηνές επιθέσεις κατά ανθρώπων οι οποίοι απλά κάνουν τη δουλειά τους (και την κάνουν καλά)…

     

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/christos-kalogritsas-ftiachni-to-kanali-tou-siriza/58441



    ΣΧΟΛΙΑ