• LIFE&STYLE

    Πλαστική χειρουργική: Εύκολες λύσεις για «δύσκολα» σημεία

    • NewsRoom


    Παρά το γεγονός ότι η αποφυγή της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης δεν είναι εφικτή, η εξέλιξη της επιστήμης δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να απαλλαχθεί από τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στο πέρασμά του. Η εφαρμογή των σύγχρονων, μη επεμβατικών, μεθόδων της Πλαστικής Χειρουργικής μπορεί να κάνει «θαύματα», προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία.

    Ορισμένες περιοχές του σώματος, λόγω του ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες (ήλιος, αέρας κλπ) αλλά και εξαιτίας του λεπτού δέρματος με το οποίο καλύπτονται, είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του χρόνου.  Όπως αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), τα πιο «δύσκολα» σημεία στο σώμα, όσον αφορά στη φθορά και την αισθητική τους αποκατάσταση, είναι η περιοχή του λαιμού (τράχηλος), οι βραχίονες (μπράτσα), η περιοχή πάνω από τα γόνατα, το ντεκολτέ και η εσωτερική επιφάνεια των μηρών.

    Εντούτοις, η έκθεση των περιοχών αυτών σε κοινή θέα αποτελεί συχνά αντικείμενο σχολιασμού, γεγονός που ωθεί τις γυναίκες στην αναζήτηση αποτελεσματικών και ταυτόχρονα εύκολων και ανώδυνων λύσεων, που δεν θα τις αναγκάσει να απέχουν από τις δραστηριότητές τους.

     «Πριν από μερικά χρόνια, η Πλαστική Χειρουργική δεν μπορούσε να δώσει λύση σε μικρά αισθητικά προβλήματα, παρά μόνο σε καθαρά χειρουργικά περιστατικά. Τα τελευταία, όμως, χρόνια η τεχνογνωσία και η τεχνολογία “αναβάθμισαν” τις γνώσεις των εξειδικευμένων πλαστικών χειρουργών, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να “σβήνουν” τα σημάδια του χρόνου, επαναφέροντας τη φρεσκάδα και τη νιότη. Οι περισσότερες λύσεις που παρέχονται είναι αναίμακτες, μη επεμβατικές διαδικασίες, με ή δίχως τοπική αναισθησία, χωρίς ουλές και δεν απαιτούν αποχή από την εργασία», εξηγεί η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

    Οι «αισθητικές επεμβάσεις χωρίς νυστέρι», γνωστές και ως «αναίμακτες μέθοδοι της Πλαστικής Χειρουργικής», παρεμβαίνουν στη φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος ή «καλύπτουν» τα αποτυπώματα που αφήνει η πάροδος του χρόνου. Μέσα από απλές και ασφαλείς διαδικασίες, ο πλαστικός χειρουργός, έχει πλέον τη δυνατότητα να επαναφέρει τη χαμένη λάμψη και σφριγηλότητα στο δέρμα μας, αφαιρώντας μερικά χρόνια από την εμφάνισή  μας. Τα βασικά εργαλεία του είναι τα μηχανήματα και τα ενέσιμα υλικά, που αποτελούν λύσεις  αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές, ακόμα και στα σημεία που είναι ιδιαίτερα «δύσκολα».

    Ανάλογα με το κάθε πρόβλημα και τη βαρύτητά του (π.χ. χαλάρωση, ρυτίδες, πτυχώσεις, περίσσεια λίπους, σκουρόχρωμες κηλίδες, αφυδάτωση, μεγαλύτερη λέπτυνση του δέρματος κ.ο.κ), εφαρμόζονται θεραπείες με:

    • Μηχανήματα: laser, RF (ραδιοσυχνότητες), πολωμένο φως, IPL
    • Ενέσιμα με: βοτουλινική τοξίνη (Botox), πολυβιταμίνες (μεσοθεραπεία), fillers (υαλουρονικό οξύ), λιπομεταφορά, βλαστοκύτταρα (stem cells), ειδικά νήματα (PDO, APTOS κλπ)

    «Μετά το 25ο έτος της ηλικίας μας, περίπου, ο ρυθμός παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης γίνεται ολοένα και πιο αργός, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την σφριγηλότητά του. Οι θεραπείες αυτές λειτουργούν πάντα δίνοντας έμφαση στην κολλαγονογένεση των ιστών, στην προσθήκη λίπους και βλαστοκυττάρων  για να γεμίσουν και να ενυδατωθούν τα κενά, να γίνει σύσφιξη και ανόρθωση του υποδόριου ιστού και με την αναγέννηση των ινοβλαστών να επέλθει ανάπτυξη των ιστών», εξηγεί η κ. Σεφέρη – Δανιήλ.

    Τις περισσότερες φορές εφαρμόζονται οι θεραπείες συνδυαστικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ειδικά όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε αρχικά στάδια, τα αποτελέσματα είναι άριστα.  «Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες και ενημερώνονται έγκαιρα για τα συγκεκριμένα “δύσκολα σημεία”, με αποτέλεσμα οι λύσεις να είναι πιο άμεσες», επισημαίνει η ειδικός.

    Για εντονότερα προβλήματα, η Πλαστική Χειρουργική παρέχει τις ριζικές χειρουργικές μεθόδους αποκατάστασης, όπως το neck lift, η βραχιονοπλαστική κ.ο.κ.  Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται  κατάλληλα από τον πλαστικό χειρουργό και σε συνεργασία μαζί του αποφασίζουν ποια μέθοδο θα επιλέξουν.

    «Το ποια μέθοδος θα εφαρμοστεί, εξαρτάται από κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα καθοριστεί από τη γυναίκα και τον πλαστικό χειρουργό, έπειτα από ένα συνετό έλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον σχεδιασμό του κατάλληλου, εξατομικευμένου προγράμματος», υπογραμμίζει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν λύσεις για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην εμφάνιση – αρκεί να γίνει σωστή επιλογή του ειδικού και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου».

     



    ΣΧΟΛΙΑ