• LIFE&STYLE

    Πέντε απλά βήματα για να μη μένετε «πανί με πανί» στο τέλος του μήνα

    • NewsRoom


    Τα οικονομικά σας σάς προκαλούν πονοκέφαλο; Βγαίνει ο μήνας και δεν έχει μπει τίποτα στην άκρη; Ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνετε έναν πιο σωστό προγραμματισμό…

    Χωρίς προϋπολογισμό, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά του, ακόμη κι αν βγάζει πολλά. Άλλωστε, πώς μπορεί να ξέρει κανείς αν βρίσκεται στη σωστή πορεία, αν δεν ξέρει πού πάνε τα χρήματα που με τόσο κόπο έχει κερδίσει;

    Η Julia Chang του LearnVest έχει την απάντηση: Λέγεται «One Number Strategy» και κάνει τον προϋπολογισμό… παιχνιδάκι.

    Πρώτον, κατηγοριοποιήστε τα έξοδά σας:

    1. Πάγια έξοδα. Στην κατηγορία αυτή μπαίνουν οι λογαριασμοί που είναι σχετικά σταθεροί, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί τηλεφώνου ή η συνδρομή στο γυμναστήριο. Εδώ θα βάλετε και τα απαραίτητα έξοδα που παρουσιάζουν κάποιες αποκλίσεις από μήνα σε μήνα, όπως τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ ή άλλων ΔΕΚΟ (βγάλτε έναν μέσο όρο ανά μήνα). Γενικά, αν μπορείτε να προβλέψετε μία δαπάνη, τότε αυτή μπαίνει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

    2. Οικονομικοί στόχοι. Αυτοί περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ποσό προορίζεται για αποταμίευση για ώρα ανάγκης ή για κάποια μελλοντική μεγάλη ή μικρότερη αγορά ή για αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών κλπ.

    3. Μη μηνιαία έξοδα. Υπάρχει κάποιος λογαριασμός που σας έρχεται μία-δυο φορές τον χρόνο, αλλά όχι κάθε μήνα; Εδώ μπαίνουν φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ), ασφάλιστρα ζωής, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τέλη κυκλοφορίας, δίδακτρα σχολείων, φροντιστηρίων και ούτω καθ’ εξής. Υπολογίστε το συνολικό ετήσιο ποσό, διαιρέστε το διά του 12 και κάθε μήνα βάλτε στην άκρη το ποσό που θα βρείτε για να είστε σε θέση να καλύψετε τις εν λόγω δαπάνες όταν σας έρθει το ραβασάκι.

    4. Ελαστικές δαπάνες. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει καθημερινά έξοδα, όπως το σουπερμάρκετ, το ντελίβερι, η βενζίνη, τα ρούχα, τα παπούτσια, η διασκέδαση.
    Τώρα που τα κατηγοριοποιήσατε όλα, πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδεύετε πραγματικά κάθε μήνα για να μη χάσετε τον έλεγχο; Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις ελαστικές δαπάνες, που θα υπολογίσετε με μια απλή αφαίρεση.

    Ξεκινήστε από τα μηνιαία έσοδά σας. Αφαιρέστε τα συνολικά πάγια έξοδα, τους οικονομικούς στόχους και τα μη μηνιαία έξοδα που υπολογίσατε. Το ποσό που μένει είναι εκείνο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις ελαστικές δαπάνες σας: τον καφέ σας, καινούργια παπούτσια, καλλυντικά και ό,τι άλλο θέλετε. Αν διαιρέσετε, μάλιστα, το ποσό αυτό με το 4,3, θα ξέρετε πόσα ακριβώς χρήματα μπορείτε να ξοδεύετε κάθε εβδομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας ανέτρεψε τα δεδομένα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον ξεμπροστιάζει τον Τραμπ: Τι λέει για εκείνον
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο κροίσος Mr Jumbo προτιμά να παίζει μπάλα στη Β’ και Γ’ Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ