• LIFE&STYLE

    Τηλεόραση: Προγραφές σε ότι δε κάνει νούμερα

    τηλεόραση


    Ω! Ναι! Είναι παντοδύναμη, χειριστική, παρεμβατική, υπερβολική, μιμητική η τηλεόραση, αλλά είναι και η μεγάλη μας παρέα, η συντροφιά μας, φωνή και επισκέπτες στους μοναχικούς, η ενημέρωση μας, η εικόνα στις λέξεις, το σινεμά ως τέχνη στο χώρο μας, κάποτε το θέατρο και η μουσική.

    Είναι ένα μαγικό κουτί, στη σειρά της οικοσκευής μας, συχνά σημείο επίδειξης και πλούτο, με υψηλές ευκρίνειες και hi tech για τεράστιες επιφάνειες. Φυσικά και είναι οι άνθρωποι της και η εποχή της η τηλεόραση μας. Και μας αξίζει όπως ακριβώς υπάρχει. Με τη φτήνια της, τη χυδαιότητα της συχνά, την μιζέρια της, τον σουσουδισμό της, τον κατινισμό της, τα ψέματα της, τις μισές αλήθειες της, τον εγωκεντρισμό, την αμορφωσιά της, την ασχετοσύνη της, τον στυγνό αμοραλισμό της, τον κυνισμό της, την αδιαφορία για ό,τι δε μεταφράζεται σε χρήματα και οφέλη.

    Σαν τα πάντα γύρω μας, ε; Κάποιες φορές και σαν εμάς, όχι;. Σαν «κατοικίδιο στο σπίτι του Έλληνα» όπως είχε πει ο Πέτρος Φιλιππίδης κάποτε ή ακόμη πιο πικρά όπως την είχε ορίσει ο Ομερ Σίμπσον «τηλεόραση: δασκάλα, μητέρα, κρυφή ερωμένη»… Όπως και να χει,  αυτή τη χρόνια, την υποτονική, την παραιτημένη, την αγέλαστη, η τηλεόραση συνεχίζει στον απόηχο του παλιού της εαυτού της, να κάνει πως τίποτα δε συμβαίνει! Οι τηλεοπτικές άδειες χάσουν σαν γιγάντιοι, βουνήσιοι όγκοι πάνω απ την τάχα εύφορη κοιλάδα της!

    Κι αν πέρυσι εξελίχθηκε η όλη υπόθεση σε φιάσκο τραγελαφικό, φέτος ξανά μοιράζεται η τράπουλα για 21 και όποιος δε τραβήξει καλό χαρτί, καίγεται, λέει, με τη μία! Το κλειστό Mega που ακόμα σπαρταρά προαναγγέλλει απεργία ζητώντας ανάμεσα στα αυτονόητα όπως την καταβολή δεδουλευμένων, την άμεση επαναλειτουργία του σταθμού με όλους τους εργαζόμενους του!

    Ακόμα, οι ψίθυροι πια γίνονται «αποκλειστικότητες» για την ας την πούμε, «συγκατοίκηση» του ΣΚΑΪ και του STAR, με εκπομπές απ το κανάλι του Φαλήρου να ετοιμάζονται με την νέα χρονιά να εκπέμψουν απ αυτό της Κηφισιάς. Το «Ε» με όλους τους εργαζομένους του, περιμένει τον Ιανουάριο για να μαντέψουν οι άνθρωποι του το μέλλον τους και τις ζωές τους! Και παρασκήνια, εξουσίες, ψιθυριστές και υπάλληλοι – ιεροκήρυκες της ηθικής τηλεόρασης, συνεχίζουν να επιβιώνουν όπως συμβαίνει πάντα, με λίγες Ιφιγένειας να πληρώνουν το κόστος πως τάχα θα εμφανιστεί ελάφι να πάρει τη θέση του λαιμού τους στο βωμό…

    Τα πολλά Survivor

    Όπως έχει γράφει και ξαναγραφεί, πολλές προσπάθειες μίμησης έγιναν του περιβόητου Survivor που έκανε την τεράστια διαφορά στον ΣΚΑΪ, τη περασμένη σεζόν. Οι ιδρωμένοι, με τα ίδια κοκκαλωμένα πια σορτσάκια, οι άλουστοι, οι πεινασμένοι στις ζούγκλες να δίνουν αγώνες πείνας, έγιναν τρελή μόδα. Μεγαλεπήβολα ο ΑΝΤ1 παρουσίασε το Nomads, τύπου ό,τι θα πάρει και τα άπλυτα σορτσάκια απ τον ΣΚΑΪ, ενώ το «Ε» επιχείρησε πιο ελληνικά, σχεδόν στα τορνάρισμα να κάνει τα ίδια στην Κουρούτα. Φεύ! Ας τελειώσουν, με το καλό, αυτά και τα άλλα κανάλια θα αφήσουν την προσπάθεια στον ΣΚΑΪ και μόνο να καλύπτει τις τροπικές περιοχές του πλανήτη με σταρ απ τα εγχώρια μπουζούκια.

    Άντε να τελειώνουν…

    Μπορεί η υπερβολή και η μίμηση να έχει γεμίσει με τηλεπαιχνίδια την τηλεόραση, αλλά από άλλες κατά καιρών μόδες, αυτή είναι πιο συμπαθητική! Ένας χαρισματικός -όχι πάντα!- παρουσιαστής μια υπόσχεση χρημάτων, κάνα δωράκι και ούτε μεγάλα μπατζετ χρειάζονται, ούτε τίποτα για να εξασφαλίσεις μια ικανοποιητική τηλεθέαση. Ο Άλφα, ο ΣΚΑΪ, το Σταρ, ο ΑΝΤ1 έχουν γεμίσει τηλεπαιχνίδια, ενώ ακούγεται πως και ο Αθερίδης θα παρουσιάσει ένα ακόμα στο κανάλι της Κηφισιάς! Και ενώ στην αρχή ξεκίνησε με φόρα η Μαρία Μπεκατώρου με το Still Standing, έχει παραμείνει πια, σταθερά δεύτερη απ τον Φερεντίνο, αλλά παραμένει ικανοποιητική και αυτή σε ποσοστά κάτω του 20% όπως τα περισσότερα απ αυτά τα προγράμματα. Τα κανάλια λοιπόν με αυτό το οικονομικό τους εύρημα των παιχνιδιών μοιάζουν να βγάζουν και το δεύτερο μισό του έτους, κουτσοβολεύοντας τα. Η Ελένη Μενεγάκη που ξεκίνησε τη σεζόν με πολλά τηλεπαιχνίδια ενταγμένα στην εκπομπή της, πάντως, τα εγκατέλειψε νωρίς, εξαφανίζοντας τα απ το καθημερινό της, αφού θέλει να σηκώσει τα νούμερα της τηλεθέασης της.

    Μα που τα βρίσκουν, οι άτιμοι!

    Εκτός απ το «Τατουάζ» που επελαύνει στη βραδινή ζώνη, νικώντας τα βαριά όπλα των πανάκριβων σόου, όλες οι υπόλοιπες σειρές της τηλεόρασης, με εξαίρεση το «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» δεν κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση.

    Παρά την επιτυχία του «Τατουάζ» όμως, το δεύτερο σίριαλ του Ανδρέα Γεωργίου, «Κόκκινο νυφικό» δε πάει καθόλου καλά σε τηλεθέαση και ο Άλφα, του αλλάζει απόχρωση, περνώντας το όπου ναι, με ένα χέρι μαύρο.  Καλά δε πάει, άλλα παίρνει παράταση το «Παρθένα Ζωή», μια ανεκδιήγητη αντιγραφή αμερικάνικης σειράς, που ούτε στις ΗΠΑ είχε κάνει κάνα πάταγο, όπου μια θρησκευόμενη κοπέλα, έχει δώσει όρκο παρθενίας, άλλα μένει κατά λάθος σε ένα τσεκ απ έγκυος!

    Ο δε δότη του σπέρματος είναι πλούσιος πάρα ταύτα, αφεντικό της παρθένας και άσωτος!  Αυτό το τερατούργημα λοιπόν, θα συνεχιστεί αν και το κοινό δε πολύ ενδιαφέρεται! Το «4Χ4», μια σειρά του Δημήτρη Αρβανίτη -αυτού που έβαφε τα μούσια του πολύχρωμα σε ένα ταλεντ σόου του Mega ντε!- θα ολοκληρωθεί εσπευσμένα. Και εδώ το σενάριο είναι η πεμπτουσία της καθημερινότητας λέμε! Τέσσερις φίλες, έτσι τους μετρά από χρόνια, βάζουν στοίχημα ποιας ο άνδρας είναι πιο πιστός και την πέφτουν η μια στον σύζυγο της άλλης, ενώ οι σύζυγοι έως αρσενικά βοοειδή, βόσκουν στη λιακάδα και δε παίρνουν είδηση τη παγίδα, που εδώ που τα λέμε, προς όφελος τους είναι και σιγά το κακό που τους βρήκε για να γίνει και σίριαλ πετυχημένο!

    Μένοντας στο «Star», που δε του βγήκανε τα σίριαλ του, όπως φαίνεται, θεωρείται πως το «Ο άνδρας των ονείρων μου», θα ολοκληρώσει την υπόθεση του και δε θα χει παράταση. Οι σειρές γενικώς είναι χαμηλού προϋπολογισμού πια, με τους σημαντικούς δημιουργούς της συγγράφεις, όπως οι Ρήγας – Αποστόλου, Ρέππας – Παπαθανασίου, Ρώμας, Παπακαλιάτης. Οι μεγάλοι μάστορες της πλοκής όπως ο Φώσκολος, οι σπουδαίοι της εικόνας, όπως ο Κουτσομύτης, δεν άφησαν διαδοχή στη δημιουργία. Αποτέλεσμα; Η έγκυος παρθένα και πολύ μας πέφτει!

    Πάει το 10άρι σύννεφο

    Μπορεί το 10 να είναι άριστο για το δημοτικό, αλλά για τις τηλεθεάσεις και ειδικά αν αφορά σε μεγάλα ονόματα, χρυσοπληρωμένα είναι οδυνηρό. Και όμως, εκτός απ τη Μενεγάκη που είναι υπεράνω τηλεθέασης, όλη σχεδόν η ψυχαγωγία, κουρασμένα και ασθμαίνοντας συχνά μετα βίας το ξεπερνά. Σώζεται η Φαίη Σκορδά μόνο, που κρατά ένα αξιοπρεπές ποσοστό, αν και δε θυμίζει αυτά που η ίδια στο παρελθόν πετύχαινε.

    Απέναντι της οι «Κου» Καραβάτου και Κατσούλης, με το χειρότερο τρέιλερ που υπήρξε από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης και με μια εκπομπή που είναι λες και παίζει η ίδια κάθε μέρα με άλλα ρούχα για τους παρουσιαστές, ισορροπούν στο 10άρι τους.

    Η Λαμπίρη παίζει να περνά και τη πιο δύσκολη χρονιά της με μια παγερή απουσία κοινού στις προσπάθειες της, ενώ Καινούργιου – Τσιμτσιλή είναι κοντά η μια στην άλλη, αλλά όχι με επιδόσεις τηλεοπτικού πρωταθλητισμού. Με αγκομαχητά, βαριεστημάρα, κόπωση και μικρές νίκες σε μάχες αμφίβολου ανταγωνισμού, περπατάει και αυτή χρονιά, ψάχνοντας ένα νέο Survivor που μοιάζει να μην υπάρχει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αθηνά Ωνάση: Ατσάλινη και ατάραχη ακόμα και στο διαζύγιο της
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυστακίδης: Ένας Αριστοτέλης, σαν Λάτσης και σα Νιάρχος, μυθικά πλούσιος!
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Τζένη Μπαλατσινού στόλισε για τα Χριστούγεννα! (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ