• LIFE&STYLE

    Τα 45 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία «άγγιξε» πίνακας του Πικάσο

    Πικάσο


    Έναντι 45 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε πίνακας του Πικάσο σε δημοπρασία που έλαβε χώρα χθες (15 Μαΐου) στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s. Ο τίτλος του συγκεκριμένου πίνακα είναι “Femme assise, robe bleu” (καθιστή γυναίκα, μπλε φόρεμα) και απεικονίζει την Dora Maar που υπήρξε φωτογράφος, ζωγράφος και μία από τις ερωμένες του διάσημου ζωγράφου. Ο πίνακας χρονολογείται στις 25 Οκτωβρίου 1939, όπου είναι και η γενέθλια ημερομηνία του Πικάσο.

    Το 1940, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας, οι Ναζί κατέσχεσαν τον πίνακα από τον Εβραίο έμπορο τέχνης Paul Rosenberg.

    Αναφορικά με τον οίκο Christie’s, στην αρχή ο πίνακας μεταφέρθηκε στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και έπειτα από εκεί σε μία αποθήκη για λεηλατημένα έργα τέχνης. Το 1944 ωστόσο, συσκευάστηκε καταλλήλως, ούτως ώστε να μεταφερθεί μέσω Μοραβίας, στη Γερμανία.

    Αξίζει να σημειωθεί πως Γάλλοι αντιστασιακοί στρατιώτες προσπάθησαν να σταματήσουν το δρομολόγιο τρένου που μετέφερε τον συγκεκριμένο πίνακα και άλλα 63 έργα τέχνης του Πικάσο, πριν φτάσει στη Μοραβία.

    Σύμφωνα με το CNN, αν και το ποσό των 45 εκατ. δολ. μοιάζει αστρονομικό, δεν είναι λίγα τα έργα του Πικάσο που έχουν πουληθεί σε αρκετά υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα ο πίνακας “Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” (Γυναίκες του Αλγερίου), πωλήθηκε έναντι 175 εκατ. δολ. θέτοντας νέο ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης.

    Την περασμένη χρονιά, άλλος πίνακας του Πικάσο με τίτλο “Femme assise” (καθιστή γυναίκα) του 1909, ένα από τα πρώτα έργα της περιόδου κυβισμού, τέθηκε προς πώληση για 63,4 εκατ. δολ. σχεδόν 20 εκατ. δολ. υψηλότερα από την εκτίμησή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Σε αναζήτηση ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή για έως και το 30% των μετοχών της!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες ανοίγουν τα χαρτιά τους – Στην Βουλή την Τρίτη για όλα τα κρίσιμα θέματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΕΒ: Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ