• LIFE&STYLE

    Γιατί οι CEOs είναι πολύ πιθανό να είναι ψυχοπαθείς;

    ceo psycho


    Όποιος έχει συνεργαστεί με έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο (ή αλλιώς με έναν CEO) γνωρίζει καλά ότι πολλοί έχουν κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας μεταξύ τους, όπως το χάρισμα, την αγωνία και ένα δροσερό κεφάλι όταν βρίσκονται κάτω από πίεση και άγχος.

    Ωστόσο, παρόλο που αυτά μοιάζουν με πλεονεκτήματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι CEOs έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψυχοπαθείς. Σύμφωνα με την Δρ. Tara Swart, νευροεπιστήμονα και ψυχίατρο, η ψυχοπάθεια είναι ένα φάσμα και όλοι μας πέφτουμε μέσα κάποια στιγμή. Ωστόσο, αυτό που μας χωρίζει από τους ψυχοπαθείς είναι η ικανότητα της ενσυναίσθησης.

    Μια διάγνωση ψυχοπάθειας απαιτεί την συγκέντρωση πολλών στοιχείων ή χαρακτηριστικών, όπως η ασπλαχνία, ο ναρκισσισμός, η πειθώς, η αδυναμία να αισθάνονται ενοχές ή η αδυναμία να δουν τα πράγματα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου ατόμου. Έχουν επίσης κάτι που ονομάζεται “ανθεκτικότητα στο χάος”.

    “Οι ψυχοπαθείς ευδοκιμούν στο χάος. Θα δημιουργήσουν σκόπιμα χάος γύρω τους, επειδή το βρίσκουν πιο εύκολο να λειτουργήσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι”, δήλωσε η Δρ. Tara Swart. Οι ψυχοπαθείς αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού, αλλά αυτό είναι μια εκτίμηση και όχι κάτι εντελώς σίγουρο, λόγω της πολυπλοκότητας της διάγνωσης. Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως ψυχοπαθής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άνθρωπος, από τους φυλακισμένους μέχρι τους παγκόσμιους ηγέτες.

    Φύση εναντίον Φύσης

    Αυτό που κάνει άλλους ψυχοπαθείς επιτυχημένους και άλλους να στραφούν σε μια εγκληματική ζωή, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το IQ και η εκπαίδευση είναι ένα μέρος του, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος IQ των serial killers είναι 94,7, δηλαδή ένα αρκετά φυσιολογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που παίρνουν τον σκοτεινό δρόμο, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν λάβει καλή εκπαίδευση και μπορεί να έχουν τραυματικές οικογενειακές εμπειρίες.

    Ο εγκέφαλος ενός ψυχοπαθούς είναι, επίσης, πολύ ανώριμος. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί παρόμοια με τον εγκέφαλο ενός εφήβου. Το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη συγκίνηση και τη μνήμη, δεν είναι στο στάδιο που θα έπρεπε. Σαν να μην αναπτύχθηκε σωστά. Αντί σε κάποιες καταστάσεις να σταματήσουν και να σκεφτούν τους άλλους ανθρώπους, είναι πιο πιθανό να πάρουν παρορμητικές αποφάσεις.

    Υπάρχει μια θεωρία ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικού τραυματισμού. Οι κοινωνιολογικές διαφορές μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την Swart, πολλοί ψυχοπαθείς CEOs με τους οποίους συνεργάστηκε, είχαν αποσταλεί οικοτροφείο σε νεαρή ηλικία και έζησαν ταπείνωση και βία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.

    Υπάρχει θεραπεία;

    “Ο τρόπος που θα περιγράφαμε το φάσμα των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών, είναι σαν τους διακόπτες που μπορείτε να τους ανοίξετε ή να τους κλείσετε”, δήλωσε η Swart. “Αυτό που συμβαίνει, συνήθως, στους δικηγόρους και τους χειρουργούς, είναι ότι έχουν “ανοίξει” τους διακόπτες που χρειάζονται για να είσαι καλός δικηγόρος ή χειρουργός και “έκλεισαν” αυτούς που δεν είναι εξυπηρετικοί”.

    Ως ψυχίατρος, ο Swart συνεργάστηκε, επίσης, με κρατούμενους και είδε από πρώτο χέρι πώς οι βιαστές έμαθαν να έχουν τύψεις για αυτό που είχαν κάνει. “Αν μπορούσαν να το κάνουν όλοι αυτό, οποιοσδήποτε CEO ή ηγέτης που έχει μερικά τέτοια χαρακτηριστικά. θα μπορούσε να κάνει κάτι γι ‘αυτό”, είπε. “Είναι δύσκολο να ξεχάσετε συνήθειες που έχετε ήδη στον εγκέφαλό σας, αλλά είναι καλύτερο να τις αντικαταστήσετε με καινούριες επιθυμητές συμπεριφορές”.

    Ωστόσο, το άτομο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει κάποιο πρόβλημα, ώστε οι προσπάθειες βελτίωσής του να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποδώσουν. “Η ύπαρξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης και ενός δεσμού με κάποιον, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Επομένως, η σχέση με αυτούς που θα τον βοηθήσουν πρέπει να είναι εμπιστοσύνης και το άτομο να βλέπει ότι δείχνετε ενσυναίσθηση, καθώς και να μάθει πως το κάνει όλο αυτό για τον εαυτό του”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρία tips για επιτυχημένη καριέρα από τον πρώην CEO της Google
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές για μικρές επιχειρήσεις από 3 δυναμικούς CEOs
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  O CEO της Airbnb μας συμβουλεύει πώς να ξεκινάμε τη μέρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ