• LIFE&STYLE

    Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα συμπληρώνει το φιλόδοξο όραμα του Ομίλου Πειραιώς

    • NewsRoom


    Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία των Ιωαννίνων, τόσο για την ομορφιά, όσο και για την ιστορική του σημασία, είναι αναμφισβήτητα το Κάστρο των Ιωαννίνων. Εκεί, στο Ιτς Καλέ, τη νοτιοδυτική ακρόπολη του κάστρου, βρίσκεται πλέον το Μουσείο Αργυροτεχνίας, μια ακόμη συμβολή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

    Το μουσείο φιλοδοξεί να αναδείξει την παραδοσιακή ηπειρώτικη τέχνη και τεχνολογία της αργυροχοΐας και τη σύνδεσή της με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής κατά την οποία αναπτύχθηκε και άκμασε, αλλά και με τη σύγχρονη έκφρασή της.

    Με την κατασκευή του νέου μουσείου εκπληρώνεται ένας ακόμη στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στην προσπάθεια διάσωσης και ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που αποτελεί όραμα της προέδρου του Ιδρύματος, κ. Σοφίας Στάικου και των συνεργατών της.

    Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο κάστρο Ιωαννίνων
    Το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο κάστρο Ιωαννίνων

    Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν το προηγούμενο Σάββατο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία πλήθους πολιτικών και επισήμων ενώ χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Όλγα Γεροβασίλη και παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ευρωβουλευτές και πλήθος πολιτικών και εκπροσώπων της πολιτείας αλλά και της πόλης.

    Πρ. Παυλόπουλος: Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να προσαρμόζεται και να σέβεται την κοινωνία στην οποία αναπτύσσεται

    Κατά το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την προσφορά του Ιδρύματος στον Πολιτισμό και επισήμανε ότι “η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται”. Σημείωσε μάλιστα πως οι Τράπεζες “των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται”.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, επισήμανε ότι “είναι ένας μεγάλος Τραπεζίτης, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ένας πραγματικός Έλληνας” και ευχήθηκε και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα γιατί είναι “υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή”.

    Για τη σημασία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως “η Ήπειρος και κυρίως τα Ιωάννινα ήταν πάντα ένας χώρος μεγάλης λαϊκής παράδοσης και τέχνης”, πως η αργυροτεχνία αποτελεί κορωνίδα αυτής της παράδοσης και ότι αυτή η παράδοση πάει μακριά στην αρχαιότητα.

    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με τη δημιουργία του Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, τίμησε “όπως της ταιριάζει, την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Όλγα Γεροβασίλη: Ιδανικό μοντέλο συνέργιας πολιτείας, αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας

    Την ιδανική συνεργασία της Πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας γαι τη δημιουργία του Μουσείου ανέδειξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της, λέγοντας πως λειτουργούν ως καταλύτες της παραγωγικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη

    “Η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματικοί φορείς έχουν μόνο να κερδίσουν από παρόμοιες συμπράξεις. Μπορεί όμως και η χώρα να κερδίσει από την προβολή και διάδοση των παραδοσιακών τεχνικών στην αργυροχοΐα. Όπως και του μεταξιού, του μαρμάρου, του λαδιού κ.λπ. Έτσι λοιπόν, τέτοιας μορφής συνέργειες είναι απαραίτητες και επιθυμητές ακόμη περισσότερο τώρα και για το μέλλον” σημείωσε η κ. Γεροβασίλη.

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα το μουσείο να αναδειχθεί σε “κυψέλη μάθησης και διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών της χώρας μας”.

    Σ. Στάικου: Με δυναμικό όραμα και την εξωστρέφεια στο επίκεντρο

    Με συγκίνηση, περηφάνια και χαρά που το όραμα για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου θεματικών τεχνολογικών μουσείων στην περιφέρεια ολοκληρώνεται, η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ κ. Σοφία Στάικου μίλησε στα εγκαίνια του μουσείου και αναφέρθηκε στα επόμενα σχέδια του Ομίλου.

    “Αισθάνομαι συγκινημένη γιατί σήμερα, με τα εγκαίνια του 9ου Μουσείου μας, του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ολοκληρώνουμε έναν κύκλο προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, στον πολιτισμό και τον τουρισμό” σημείωσε η κ. Στάικου.

    staikou
    Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου

    Η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ παρότρυνε τους επίσημους καλεσμένους, εκπροσώπους της Πολιτείας και φορείς, να καθιερώσουν μια επίσημη συνάντηση, ένα είδος συνεδρίου, σε καθέναν από τους εννέα δήμους όπου θα μπορούν να συντονίζονται οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις σε αυτούς τους τόπους όπου ορθώθηκαν αυτά τα μουσεία.

    Τα ίδια τα μουσεία αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν όταν συνεργάζονται αρμονικά ο ιδιωτικός και δημόσιος φορέας “αρκεί να υπάρχει πάντα το όραμα, η θέληση και οι κατάλληλοι άνθρωποι” τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ. “Ο πολιτισμός είναι έμπνευση και δύναμη για να διεκδικούμε και να διαμορφώνουμε πάντα το μέλλον μας” είπε λέγοντας πως εκείνη κρατάει την ελπίδα της ζωντανή.

    “Τα Μουσεία πρέπει να εκφράζουν και να υπηρετούν μια συνείδηση εξωστρέφειας. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα, αυτό άλλωστε μας υπαγορεύουν η διεθνής εμπειρία και η διεθνοποίηση της αγοράς. Εμείς θα προσπαθήσουμε τα επόμενα χρόνια να οργανώσουμε δράσεις στο εξωτερικό. Να προβάλουμε ευρύτερα το έργο αυτό” τόνισε η κ. Στάικου προκαλώντας το ενδιαφέρον μας για τις επόμενες κινήσεις του Ομίλου.

    Λίγα λόγια για το Μουσείο

    Κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο κάποιος έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, μαθαίνοντας για τα στάδια της κάθε τεχνικής έως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

    Ακόμη, παρουσιάζεται η συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από το 18ο έως τον 20ό αιώνα. Κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτυση, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη κοσμούν το μουσείο και αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης μέσα από τη λαϊκή αυτή τέχνη.

    Αναφορές υπάρχουν και στη σύγχρονη αργυροτεχνία με δείγματα από τη δουλειά αργυροχόων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.

    Πρόκειται για μουσείο θεματικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/kaliteri-ton-kaliteron-ta-17-evropaika-panepistimia-korifeo-epipedo-didaskalias/77181



    ΣΧΟΛΙΑ