• LIFE&STYLE

    Το μυστήριο της δοσολογίας των φαρμάκων για το κρυολόγημα


    Οι οδηγίες δοσολογίας για τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, είναι εξωφρενικά ασαφείς. Πόσο γρήγορα θα έχουν αποτέλεσμα, και πόση ώρα θα διαρκέσουν;

    Οι πληροφορίες σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φαρμάκων, όπως τα φάρμακα για το κρυολόγημα είναι διάσπαρτες. Τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι δύσκολο να τα αναλύσει κάποιος που δεν έχει περάσει χρόνια μελετώντας τα. Για να γίνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, μία αποτελεσματική δόση για ένα άτομο μπορεί να ποικίλει για διάφορους λόγους, όπως η ηλικία και το βάρος, ακόμα και η ποσότητα του λίπους στο τελευταίο γεύμα τους.

    Αυτό το διάγραμμα για την ακεταμινοφαίνη, το κύριο συστατικό του «Tylenol», έγινε παίρνοντας δεδομένα από ένα άρθρο περιοδικού του 1971 που χρησιμοποίησε δείγμα από “δέκα υγιείς άνδρες εθελοντές”. Σημειώνει τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μέρας για δύο μορφές του φαρμάκου που έλαβαν στις 10 το πρωί :

    acetaminophen_plasma_concentration_after_a_650mg_dose_capsules_tablets_chartbuilder

    Γιατί οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι τόσο διάσπαρτες, που έπρεπε να ξεθάψουν δεδομένα 40 ετών για αυτό το διάγραμμα; Δεν υπάρχει έγκυρη βάση στατιστικών δεδομένων για τη συμπεριφορά του φαρμάκου, σύμφωνα με κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς φαρμακοποιούς που ρωτήθηκαν από το “Quartz”. Αυτό δεν είναι επειδή οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς να τα μελετήσουν. Εκατοντάδες σχετικές μελέτες καταγράφονται από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Οι μελέτες αυτές μετρούν τις φαρμακο-κινητικές ιδιότητες ενός φαρμάκου: πώς απορροφάται και αποβάλλεται από το σώμα.

    Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι απλά μια αόριστη προσέγγιση για το πώς αυτά τα φάρμακα, θα σας επηρεάσουν. Η Susanna Wu-Pong, φαρμακολόγος στο «Virginia Commonwealth University», δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έναρξη και η διάρκεια των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων διαφέρει μεταξύ των εμπορικών σημάτων και ανάλογα με το πώς έχει καταποθεί. «Μπορεί να διαφέρουν ακόμη και στο ίδιο το άτομο, από μέρα σε μέρα, ή ακόμα και από το πρωί έως το βράδυ», είπε.

    Για να κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα είναι στην πραγματικότητα «κοκτέιλ ναρκωτικών», που περιέχουν τρία ή περισσότερα δραστικά συστατικά που λειτουργούν σε διαφορετικές προθεσμίες. Το «DayQuil», για παράδειγμα, συνδυάζει ακεταμινοφαίνη, δεξτρομεθορφάνη, και φαινυλεφρίνη. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά φτάνει τη μέγιστη συγκέντρωσή του σε διαφορετικό ρυθμό και επίσης διαρκεί για ένα διαφορετικό χρονικό διάστημα.

    Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε μια σημαντική συνάντηση, καταρροή, και ένα φάρμακο για κρυολόγημα; Η πιο προφανής συμβουλή ισχύει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για μη συνταγογραφημένα φάρμακα: Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία η προσωπική τους εμπειρία μπορεί πραγματικά να είναι ανώτερη από τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία .

    Αν ταξιδεύετε, είστε βιαστικοί, ή δεν μπορείτε να ζητήσετε την καθοδήγηση του φαρμακοποιού σας η καλύτερη πηγή πληροφοριών που εντόπισε το «Quartz» ήταν το «Electronic Medicines Compendium», ένα site που συγκεντρώνει δηλώσεις αξιολόγησης του κοινού για Φάρμακα και Ιατροφαρμακευτικά Προϊόντα και Οργανισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ