• LIFE&STYLE

    The After School: Η κρυφή εφαρμογή, για bullying κάτω από τη μύτη των γονιών

    • NewsRoom


    Όσοι γονείς πιστεύετε ότι έχετε τον έλεγχο των κοινωνικών επαφών των παιδιών σας, επειδή είστε φίλοι στο facebook, πλανάστε πλάνην οικτρά. Το κρυφό chat γίνεται μέσω ενός app, που υπάρχει στα smartphones, στο οποίο η νεολαία – όχι μόνο συζητά τα προβλήματα, που δεν θέλει να μοιραστεί με τους γονείς – αλλά κάτι χειρότερο: Είναι ο χώρος, όπου γίνεται το μεγαλύτερο bullying μεταξύ συμμαθητών, με ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων και απειλών.

    Το App ονομάζεται The After School και είναι το πιο δημοφιλές στα σχολικά campus σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να έχουν πρόσβαση μόνο οι teenagers, οι οποίοι μιλούν αποκλειστικά με ψευδώνυμα, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου.

    AFTER SCHOOL APP 2

    Στην αρχή είχε ξεκινήσει σαν ένας χώρος συζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών, ώσπου κάποια στιγμή μεταμορφώθηκε σε chatroom ανταλλαγής υβριστικών μηνυμάτων και σκληρού bullying, λέει η 15χρονη Mya Bianchi, μαθήτρια του λυκείου του Michigan.

    Υπήρχαν περιπτώσεις σοβαρών παρενοχλήσεων και ανώνυμων απειλών μεταξύ συμμοριών σε αμερικανικά λύκεια, με αποτέλεσμα οι γονείς να αντιδράσουν ζητώντας από την Apple να αφαιρέσει την εφαρμογή από το i- phone.

    Πράγματι, η Apple αφαίρεσε την εφαρμογή τον ίδιο μήνα, που έγινε η διαμαρτυρία, αλλά μία νέα έκδοση κυκλοφόρησε αμέσως μετά. Αυτή η έκδοση περιελάμβανε ένα μακρύ κατάλογο ενισχυμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας και ταχείας αντίδρασης, όταν αναγνωριστεί απειλή. Η ειδική αυτή εφαρμογή ήταν εξοπλισμένη με ένα σύστημα προειδοποίησης, έτσι ώστε – όταν έφηβος δέχεται απειλητικό μήνυμα – να εμφανίζεται κλήση από ειδικό σύμβουλο ή ψυχολόγο.

    Η αλήθεια είναι πως κάποια απειλητικά μηνύματα εξακολουθούν να περνάνε, καθώς καμία εφαρμογή δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία και ασφάλεια των χρηστών της.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας χρήστης, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του, έκανε χυδαία και σκληρά σχόλια για την εμφάνιση ενός συμμαθητή του. Οι γονείς συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και η εταιρία διατείνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη, ούτε να σταματήσει τους μαθητές από το να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

    After all, business is business, που λένε και οι Αμερικάνοι.

     



    ΣΧΟΛΙΑ