• LIFE&STYLE

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για μια μοναδική συναυλία με ακορντεόν και έγχορδα

    • NewsRoom
    ιακωβος-κολανιαν-μεγαρο-μουσικης

    Ιάκωβος Κολανιάν, Φωτογραφία: Photo Studio Νικολέρης


    Tο mononews.gr και το Μέγαρο Μουσικής σας προσκαλούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 στις 20:30 να απολαύσετε μία μοναδική συναυλία με ακορντεόν και έγχορδα.

    Ο καταξιωμένος ακορντεονίστας και συνθέτης Χρήστος Ζερμπίνος παρουσιάζει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, μια μουσική διαδρομή τριών αιώνων –από το Μπαρόκ έως σήμερα– με αυθεντικές συνθέσεις αλλά και δικές του ευφάνταστες μεταγραφές για ακορντεόν και έγχορδα.

    Συνοδοιπόροι του, ο διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν και οι μουσικοί της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ υπό τον Στάθη Σούλη.

    Στο πρόγραμμα της βραδιάς συνυπάρχουν αρμονικά το περίφημο Libertango και το Διπλό κοντσέρτο για κιθάρα, ακορντεόν και έγχορδα του Αργεντινού Άστορ Πιατσόλλα, αγαπημένες κινηματογραφικές μελωδίες από τις ταινίες Σινεμά ο Παράδεισος και Ο ταχυδρόμος, το εξαίσιο Ave Maria του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και αποσπάσματα από δημοφιλή έργα λαμπρών μουσουργών του 19ου αιώνα, όπως ο μεγάλος ρομαντικός Ρόμπερτ Σούμαν και οι εμβληματικοί εκπρόσωποι των Εθνικών Σχολών της Ισπανίας Ισαάκ Αλμπένιθ και της Τσεχίας Αντονίν Ντβόρζακ.

    Ο Χρήστος Ζερμπίνος…

    …αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης, έχει ανακαλύψει νέες τεχνικές και έχει δημιουργήσει ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος που τον κατατάσσει στους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του. Με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και του σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου, το σύνολο ALEA ΙΙΙ της Βοστόνης, τους Σολίστ της Σόφιας και με όλα τα ελληνικά σύνολα.

    Έχει εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, τη Βαρσοβία, στο Μόναχο, το Λονδίνο, το Βελιγράδι και σε όλη την Ελλάδα. Ερμήνευσε, στις 22 Ιανουαρίου 2007, σε πρώτη παγκόσμια το έργο του Γκίγια Καντσέλι Kapote, για ακορντεόν, κρουστά, μπάσο και ορχήστρα εγχόρδων (αφιερωμένο στον ίδιο, παραγγελία ΟΜΜΑ) με την Καμεράτα.

    Τα περισσότερα έργα του Ζερμπίνου (συμφωνικά, χορωδιακά, μουσικής δωματίου, έργα για σόλο, έργα για φωνή και ορχήστρα) είναι παραγγελίες ελλήνων και ξένων σολίστ, ορχηστρών και συνόλων μουσικής δωματίου καθώς και αναθέσεις από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Ελλάδας. Έργα του έχουν παιχτεί κατ’ επανάληψη και έχουν μεταδοθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

    χρηστος-ζερμπινος
    Χρήστος Ζερμπίνος

    Ο Ιάκωβος Κολανιάν…

    …έχει εμφανιστεί σε γνωστές αίθουσες συναυλιών, μεταξύ άλλων: Μέρκιν της Νέας Υόρκης, Κοντσέρτχαους της Βιέννης, «Αράμ Χατσατουριάν» της Αρμενίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει δώσει συναυλίες και μάστερκλας σε όλο τον κόσμο.

    Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση (ΕΡΤ, ΡIK, BBC, Radio France, ORF κ.ά.). Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους δημιουργούς ( Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Θ. Αντωνίου, Θ. Μικρούτσικος, Κ. Τζωρτζινάκης, Λ. Τσεκναβοριάν, T. Μανσουριάν, Ν. Ασλανιάν κ.ά.), ενώ έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, ΕΡΑ κ.ά.).

    Tην περίοδο 1991-2001 υπήρξε μόνιμος σολίστ της Φιλαρμονικής της Αρμενίας, με την οποία ερμήνευσε τα σημαντικότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου της κιθάρας. Από το 1989 συνεργάζεται με δισκογραφικές εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, με κορυφαία την παρασημοφόρησή του, το 2011, από την κυβέρνηση της Αρμενίας με το μετάλλιο «Κομιτάς».

    Το πρόγραμμα

    Johann Sebastian Bach / Charles Gounod (1818–1893)
    Ave Maria

    Antonín Dvořák (1841–1904)
    Rusalka’s Song to the Moon (Ω, σελήνη στα βάθη του ουρανού)
    άρια της Ρούσαλκας από την Α΄ Πράξη της ομώνυμης όπερας

    Isaac Albéniz (1860–1909)
    Ισπανική σουίτα αρ. 1, έργο 47: Asturias, Sevilla, Aragón

    Robert Schumann (1810–1856)
    Ονειροπόληση (Traumerei) αρ. 7 από τις Kinderszenen (Παιδικές σκηνές), έργο 15

    Δ Ι Α Λ Ε Ι Μ Μ Α

    Ennio Morricone (γενν. 1928)
    Σινεμά ο Παράδεισος (Cinema Paradiso)

    Luis Enríquez Bacalov (1933–2017)
    Ο ταχυδρόμος (Il postino)

    Ástor Piazzolla (1921–1992)
    Libertango
    Διπλό κοντσέρτο για ακορντεόν, κιθάρα και έγχορδα

    Όλα τα έργα της συναυλίας, εκτός από το Διπλό κοντσέρτο του Άστορ Πιατσόλλα, έχουν μεταγραφεί από τον Χρήστο Ζερμπίνο για ακορντεόν και έγχορδα, και η σύνθεση Ave Maria για ακορντεόν, έγχορδα και άρπα.

    Νικητές είναι οι Ευτυχία Νικολού και Αρετή Δρακουλάκη.

    Οι νικητές θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους, 40’ πριν την έναρξη της παράστασης, αναφέροντας το όνομά τους και το mononews.gr.

    Περισσότερες πληροφορίες

    Tιμές εισιτηρίων
    7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 10 € ● 15 € (γενική είσοδος)

    Eισιτήρια
    210 72 82 333, megaron.gr
    και σε όλα τα καταστήματα Public

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για την βιεννέζικη ορχήστρα Wiener Concert-Verein

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέγαρο Μουσικής: Σήμερα η μοναδική συναυλία Incipit Lamentacio

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ρεκόρ επισκεψιμότητας για χώρο πολιτισμού και πρασίνου στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ