• LIFE&STYLE

    Μέγαρο Μουσικής: Κερδίστε δυο διπλές προσκλήσεις για ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ ακορντεόν

    • Αθηνά Λαρδή


    Το mononews.gr και το Μέγαρο Μουσικής σας προσκαλούν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 20.30 μ.μ. να παρακολουθήσετε ένα ρεσιτάλ ακορντεόν.

    Το Μέγαρο εμπλουτίζει τον φετινό του προγραμματισμό με ένα ετήσιο αφιέρωμα στους σολίστ του ακορντεόν μέσα από έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει τον ήχο ενός ιδιαίτερα αγαπητού μουσικού οργάνου, το οποίο όμως σπάνια ακούγεται σολιστικά στις αίθουσες συναυλιών. Στην πρώτη συναυλία του κύκλου με τίτλο «A-round Bach: πριν και μετά τις Παραλλαγές Goldberg», το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, το ακορντεόν του Κωνσταντίνου Ράπτη συναντά ένα πνευστό με πολύ ιδιαίτερο ηχόχρωμα, το φλάουτο με ράμφος του Δημήτρη Κούντουρα. Στο επίκεντρο αυτού του ξεχωριστού ρεσιτάλ βρίσκονται οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ, το διαχρονικό αριστούργημα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το οποίο παρουσιάζεται με ακορντεόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Ράπτη.

    Με κεντρικό άξονα το εμβληματικό έργο του Κάντορα της Λιψίας, ο φημισμένος έλληνας σολίστ του ακορντεόν ανιχνεύει τις μουσικές συνάφειες ανάμεσα στις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ και σε συνθέσεις-προάγγελους που γράφτηκαν τρεις αιώνες πριν από αυτές, αλλά και σε έργα που δημιουργήθηκαν τρεις αιώνες μετά, με τον απόηχο των Παραλλαγών να γίνεται πηγή έμπνευσης για συνθέτες του καιρού μας.

    «Άρια και αντικατοπτρισμοί» στο παρελθόν και στο παρόν λοιπόν, με τις Παραλλαγές να καθρεφτίζονται πάνω στο σύγχρονο Erz (ορυκτό, στα φιλανδικά) του Φιλανδού Γιούκκα Τιένσου αλλά και –εντελώς αναπάντεχα– πάνω στους πιο αυστηρούς και αναρχικούς κανόνες του Γκυγιώμ ντε Μασώ.

    Με αφορμή τη συναυλία του στο Μέγαρο, ο Κωνσταντίνος Ράπτης παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα masterclasses που πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου:

    α) «Το ακορντεόν αύριο»

    Συναντήσεις με μαθητές των τάξεων ακορντεόν των Μουσικών Σχολείων

    Το Μέγαρο προσκαλεί τις τάξεις ακορντεόν των σχολείων αυτών σε «άνευ όρων» μουσική συνομιλία με τον διακεκριμένο σολίστ, αναζητώντας πιθανούς και απίθανους τρόπους έκφρασης με οδηγό το ακορντεόν. Το masterclass απευθύνεται αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία (δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected], περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

    β) «Το ακορντεόν σήμερα»

    Εργαστήριο για συνθέτες, ώρα έναρξης 19.00

    Μια ανοιχτή συνάντηση με συνθέτες ή και μουσικούς που θέλουν να γνωρίσουν το ακορντεόν στη σημερινή του μορφή. Μέσα από ζωντανά παραδείγματα, θα παρουσιαστούν νέες δυνατότητες και σύγχρονες τεχνικές και θα δοθεί πληροφοριακό υλικό στους συμμετέχοντες (είσοδος ελεύθερη, με κράτηση θέσης στο [email protected]).
    Ο Κωνσταντίνος Ράπτης…

    … δίνει συχνά συναυλίες ως σολίστ στην Ευρώπη και την Ασία καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την Ορχήστρα της Όπερας Unter den Linden του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης και το Ensemble Modern. Ίδρυσε το Duo Goliardi με τον Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος), ενώ συνεργάζεται με σχήματα μουσικής δωματίου και σύγχρονης μουσικής καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη σύγχρονη δημιουργία μέχρι τη λαϊκή μουσική.

    Από τη συνεργασία του με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο για το ακορντεόν. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Από το 2005 διδάσκει ακορντεόν στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Μελέτησε ακορντεόν στην Ελλάδα και στη Γερμανία, στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου στην τάξη της Elsbeth Moser, ως υπότροφος των Ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και «Ιωάννη και Έφης Μιχελή.» Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Ι. Παπαδάτο, πιάνο με τη Ν. Μιχαηλίδου, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια με τον Γ. Χατζηνίκο και τη S. Gubaidulina.

    Το πρόγραμμα
    Jukka Tiensuu
    Erz για σόλο ακορντεόν
    Jοhann Walther
    Secundi Toni από τη συλλογή «26 Fugen auf die 8 Tonos»
    Guillaume de Machaut
    Hoquetus David, Ma fin est mon commencement, Gais et jolis
    Matteo da Perugia
    Andrey Soulet
    J.S. Bach
    Goldberg-Variationen, Άρια και 30 Παραλλαγές, BWV 988

    Αφήστε μας ένα σχόλιο με το ονοματεπώνυμό σας μέχρι την Παρασκευή 23/11 στις 10.00 π.μ και τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα στις 11 π. μ στο τέλος αυτού του κειμένου.

    Οι νικητές θα παραλάβουν την πρόσκλησή τους, 40’ πριν την έναρξη της παράσταση, αναφέροντας το όνομά τους και το mononews.gr.

    Οι δύο νικητές είναι:

    Μανος Παραβολιασης

    Χαράλαμπος Δρελιώζης



    ΣΧΟΛΙΑ