array(0) {
}
        
    
Menu
0.33%
Τζίρος: 170.08 εκατ.

Μόνο οι δύο μεγάλες εταιρείες της ακτοπλοΐας έχουν έσοδα 858,1 εκατ. ευρώ

Media

Τελικά οι αρχαίοι Eλληνες έτρωγαν cheesecake! – Η συνταγή τους (pics)

Comments

Το περίφημο cheesecake όπως όλα δείχνουν έχει καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα, ή τουλάχιστον, σε πιο πρωτόγονη μορφή! Οι αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες, γιόρταζαν με ένα είδος cheesecake γεμιστό με τυρί και μέλι ύστερα από τους αγώνες πεντάθλου. Οι ίδιοι γνώριζαν τις σχέσεις μεταξύ της σωματικής ικανότητας και των επιλογών του τρόπου ζωής για τον λόγο αυτό πραγματοποιούσαν αυστηρή διατροφή προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Όπως και το σύγχρονο cheesecake, η αρχαία ελληνική έκδοση του αποτελούσε μια ικανοποίηση και συνδυαζόταν με άφθονο κρασί στο τέλος μιας γιορτής.

Ιστορικά το 250 π.Χ. ο Έλληνας ποιητής Αρχέστρατος, έγραψε ένα γαστρονομικό ταξιδιωτικό οδηγό που ονομαζόταν «Ηδυπάθεια» και σε ένα από τα κομμάτια που έχει διατηρηθεί, κάνει αναφορά στο εν λόγω επιδόρπιο:

«Αποδεχτείτε ένα κέικ τυριού που παρασκευάζεται στην Αθήνα. Ή αν δεν μπορείτε να το βρείτε, πάρτε από κάπου αλλού, βγείτε έξω και ζητήστε λίγο αττικό μέλι, αφού αυτό θα κάνει το κέικ τυριού σας θαυμάσιο». Δυστυχώς,όμως δεν περιείχε κάποια συνταγή.

Το εγχειρίδιο του Cato, « De Agri Cultura» του 160 π.Χ. δεν αποτελεί μόνο ένα δείγμα της επιβίωσης της λατινικής πεζογραφίας, αλλά και ένα δοξασμένο blog για φαγητά και περιλαμβάνει όχι μόνο μία αλλά αρκετές συνταγές για cheesecake!

Η μόνη πιθανή διαφορά μεταξύ ενός αρχαίου ελληνικού cheesecake και ένας ρωμαϊκού, σύμφωνα με τις μελέτες του food blogger Άντριου Κολέτι,  είναι πως οι Έλληνες δε χρησιμοποιούσαν αυγά.

 

Οι συνταγές για cheesecake του Cato περιλαμβάνουν μια γλυκιά εκδοχή που ονομάζεται savillum και μία αλμυρή με το όνομα libum. «Συχνά δίνονταν ως θρησκευτικές προσφορές» είπε ο Κολέτι.

Αυτή είναι η πρωτότυπη συνταγή του Cato:
«Σχηματίστε το κέικ ως εξής: βάλτε μία μονή στρώση ζύμης σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Καλύψτε στη συνέχεια με το μίγμα τυριού και μελιού. Βάλτε άλλη μία στρώση ζύμης από πάνω και συνεχίστε έτσι μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το τυρί και το μέλι… Ολοκληρώστε με μια στρώση ζύμης και στη συνέχεια βάλτε το στο φούρνο και βάλτε από πάνω ένα προθερμασμένο καπάκι».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Laopu και το στοίχημα του κινεζικού Cartier
«NEWSROOM» με τον Γιώργο Σιαδήμα πρεμιέρα την Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στο ΕΡΤNEWS
Guess: Tο αμερικανικό όνειρο αλλάζει σελίδα – Το brand «θρύλος» των 90’s σε νέα εποχή
Game of Thrones: Greek Edition
Μάικλ Μπούλος: Οι αμφιλεγόμενες business του γαμπρού του Τραμπ με λίγο… άρωμα Ελλάδας
Αλεξάνδρα Νίκα: Το φωτογραφικό album από τον γάμο της με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και το custom νυφικό από τη Σίλια Κριθαριώτη
Luxury & Wellness: Η νέα megamansion των 40 εκατ. ευρώ που αλλάζει τα δεδομένα στη Γαλλία
Γιώργος Μαζωνάκης: Ανήκει στον ίδιο και στα όνειρα του, δε θέλει κανένα μες στη μοναξιά του
Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Από τον κινηματογράφο στη φιλοξενία – Πώς χτίζει τον δικό του παράδεισο στην Barbuda
Η «εποχή του νερού»: La Popote- Το πρώτο Michelin Guide εστιατόριο με water menu στο Ηνωμένο Βασίλειο