• Media

    Θοδωρής Κυριακού: Σολομώντεια λύση για το Mundial βρήκε ο ΑΝΤ1 από το φόβο συνδρομητών, Αλαφούζου και καναλαρχών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θοδωρής Κυριακού - ΑΝΤ1 - ΑΝΤΕΝΝΑ

    Θοδωρής Κυριακού


    Να μεταδώσει το τηλεοπτικό προϊόν του FIFA World Cup Qatar 2022 αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, παράλληλα τόσο από το συνδρομητικό ΑΝΤ1+ όσο και από το ελεύθερο κανάλι ΑΝΤ1 TV.

    Την απόφαση αυτή πήραν καθόλου αβασάνιστα μετά από μαραθώνια σύσκεψη τα στελέχη του ομίλου υπό τον πρόεδρο Θοδωρή Κυριακού, σταθμίζοντας μια σειρά από παράγοντες, τεχνικούς, πρακτικούς, νομικούς και κυρίως ανταγωνισμού καθώς οι έτεροι καναλάρχες περίμεναν με το …όπλο στο χέρι στο ενδεχόμενο παραβίασης κανόνων ανταγωνισμού.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη λύση αυτή ήταν σύμφωνος  ο JeanChristophe Petit, διευθυντής Δικαιωμάτων ΜΜΕ και Υπηρεσιών Περιεχομένου της FIFA θεωρώντας ότι «δεν καταστρατηγούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του καναλιού».

    Τις πταίει;

    Τα προβλήματα που προέκυψαν από τις μεταδόσεις των αγώνων Αγγλία – Ιράν αλλά και Σενεγάλης – Ολλανδίας ήταν σοβαρά και τεχνικής φύσεως με την ευθύνη να βαραίνει την εταιρεία του εξωτερικού που ανέλαβε το development της πλατφόρμας η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΝΤΕΝΝΑ, «δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στον μεγάλο όγκο ζήτησης που υπήρξε».

    Συγκρατώντας τη διαρροή συνδρομητών

    Στη σύσκεψη των υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ Γιώργου Λεβέντη, Managing Director ANT1 TV, Μακεδονία TV & ANTENNA STUDIOS, Τζώρτζη Ποφάντη, Chief Content Officer ΑΝΤ1 TV, Βασίλη Δεληκούρα, General Manager SVOD Services του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ υπό τον CEO Γιάννη Παπαχρήστου, αποφασίστηκε για όλους όσοι πήραν την 6μηνη προσφορά (υπολογίζονται σε 22.000), με 50% έκπτωση, από τις 17 Οκτωβρίου 2022, αλλά και σε όλους εκείνους που θα εγγραφούν στο ΑΝΤ1+ έως και τις 6 Δεκεμβρίου 2022, την αυτόματη και δωρεάν επέκταση της συνδρομής τους για επιπλέον 3 μήνες.

    Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ αγόρασε τα δικαιώματα του Κατάρ αντί περίπου 10 εκατ. ευρώ για τη μετάδοση 64 αγώνων και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι μισοί θα προβάλλονταν από το ειδικό θεματικό κανάλι FIFA World Cup του ΑΝΤ1+, ενώ άλλοι μισοί (32 αγώνες) από την ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ..

    Αποσοβήθηκε μια κρίση

    Τα στελέχη του ΑΝΤΕΝΝΑ προσπάθησαν να λύσουν ένα δύσκολο sudoku για δυνατούς λύτες με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων με τους διπλούς αγώνες (στις 17.00 και στις 21.00) που θα ήταν αδύνατον να καλυφθούν μόνο από τον ΑΝΤ1. Μια αρχική σοβαρή σκέψη που ωστόσο διέρρευσε προκαλώντας τη μήνι των ανταγωνιστών, ήταν να αξιοποιηθεί το air time του «αδελφού» Μακεδονία TV,  κατέπεσε μετά από λίγες ώρες υπό τον φόβο των καναλαρχών κυρίως όμως του προέδρου του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζου καθώς θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό ακριβώς επειδή έχει δηλωθεί ως κανάλι που θα διεκδικήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου δεν νομιμοποιείται να προβάλλει ματς του Μουντιάλ, έστω και εκτάκτως.

    Οι πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο να προσφεύγει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διαψεύδονται ατύπως και από τις δύο πλευρές: Αφενός το ΕΣΡ δεν έχει την αρμοδιότητα να επιλύει συγκρούσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ούτε προβαίνει σε έλεγχο προγραμματικής πληρότητας, μάλιστα έχει ξεχάσει να διενεργήσει σχετικούς ελέγχους εδώ και τέσσερα χρόνια!!!

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αρμόδια για σχετικές διαφορές είναι τα Δικαστήρια μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Μια δεύτερη και εξίσου σοβαρή αιτία της μη προσφυγής των καναλαρχών σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή είναι ότι δεν είχε ακόμη διαπραχθεί κάποιο «έγκλημα», δεν είχε προκύψει κάποια παρατυπία ή παραβίαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού για να υπάρχει προσφυγή.

    Μια πρόταση που έπεσε επίσης στο τραπέζι ήταν κάποιοι αγώνες να καλυφθούν από την ΕΡΤ. Όμως αυτό θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη θέση του ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Δεν είναι μόνο νομικό ή θεσμικό το θέμα

    Με τη μεταφορά των αγώνων στο ελεύθερο κανάλι είναι προφανές ότι ο ΑΝΤ1 θα καταφέρει να αυξήσει το μερίδιο του, τηλεθέασης και διαφημιστικής απορρόφησης, από τη μια ημέρα στην άλλη και ήδη την περασμένη Τρίτη ήταν ισοδύναμο σε επίπεδο τηλεθέασης με αυτό του Alpha.

    Είναι προφανές ότι ο ΑΝΤ1 μπαίνει στο «μάτι» των καναλαρχών που έχουν επενδύσει σημαντικά budget και αναμένουν αντίστοιχα μερίδια από τη διαφημιστική «πίτα» που τώρα είναι βέβαιο ότι τα κομμάτια της θα ανακατανεμηθούν υπέρ του καναλιού που προβάλλει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό προϊόν.

    Και αυτό δεν το θέλει κανείς έτσι ξαφνικά. Γιατί ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ θα πρέπει να ρεφάρει το διαφυγόν κέρδος και αυτό μπορεί να το κάνει πλέον και μέσω της διαφήμισης στο ελεύθερο κανάλι του δίνοντας δυνατό lead in και σε όλο το πρόγραμμα που προηγείται.

    Διαβάστε επίσης

    Μουντιάλ 2022: Στο ελεύθερο κανάλι του ΑΝΤ1 όλα τα παιχνίδια – Δεν επιστρέφονται χρήματα

    Στα χέρια των Πρετεντέρη και Μαντέλα το «Βήμα»



    ΣΧΟΛΙΑ