• Media

    Η μεγάλη φωτιά της Εύβοιας κεντρικό θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ

    • NewsRoom

    (Φωτογραφία αρχείου)


    Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά, που κατακαίει από χθες δασική έκταση στην Εύβοια, γεγονός που αποτυπώνεται στα εκτενή ρεπορτάζ που αφιερώνουν μεγάλα διεθνή μέσα στη νέα μεγάλη φωτιά που πλήττει τη χώρα μας. Τα κείμενα που φιλοξενούνται στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του κόσμου κάνουν λόγο για «άγριες φωτιές», ενώ επισημαίνουν και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών που μάχονται με τις φλόγες.

    Πιο αναλυτικά, το Reuters τονίζει τη μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη φωτιά που καίει το δάσος Natura, ενώ επισημαίνει το μέγα εμπόδιο των ισχυρών ανέμων, που δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής.

    «Μια πυρκαγιά, ενισχυμένη από δυνατούς ανέμους, έκαψε μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους στο ελληνικό νησί την Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν χωριά και οι Αρχές να ζητήσουν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους», σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ προσθέτει «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη και επέστρεψε στην Αθήνα, για να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Εύβοια».

    Το ρεπορτάζ συμπληρώνει «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά πυρκαγιές τους ξηρούς μήνες του καλοκαιριού και οι Αρχές είχαν ενημερώσει για τον υψηλό κίνδυνο φωτιάς αυτήν την εβδομάδα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις βλέπουν την αύξηση των πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο ως ένα ακόμη σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

    Το δημοσίευμα του Associated Press για τη φωτιά στην Εύβοια
    Ταυτόχρονα, το Associated Press μετέδωσε ότι «Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς η μεγαλύτερη μαίνεται εκτός ελέγχου στη νήσο Εύβοια, αναγκάζοντας την εκκένωση τεσσάρων χωριών κι ενός μοναστηριού».

    Με εκτενές δημοσίευμα, η Telegraph αναφέρεται, τόσο στη μεγάλη φωτιά που καίει την Εύβοια, αλλά και τα πύρινα μέτωπα σε Θάσο και Θήβα, που είναι ακόμη ενεργά. Το κείμενο επισημαίνει ότι η φωτιά στην Εύβοια έπληξε ένα πυκνό πευκοδάσος, καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ υπογραμμίζει ότι, στη συγκεκριμένη περιοχή, η πρόσβαση μέσω ξηράς είναι δύσκολη.

    Από τη μεριά της, η Daily Mail, σε άρθρο της, μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, δημοσιεύοντας πλήθος εικόνων, μέσω των οποίων αποτυπώνεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, αλλά και η απόγνωση των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

    «Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στο δημοφιλές ελληνικό νησί. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα πυκνό δάσος, που αποτελεί προστατευτόμενη περιοχή και καταφύγιο άγριας ζωής», αναφέρει το κείμενο της Daily Mail.

    Παράλληλα, προσθέτει ότι «οι προσπάθειες κατάσβεσης αποδείχθηκαν δύσκολες, καθώς η πρόσβαση στο πευκοδάσος από την ξηρά είναι περιορισμένη και οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων. Ωστόσο, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να προστατέψουν τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατάνα, έχοντας προηγουμένως εκκενώσει τους κατοίκους».

    Η βρετανική ιστοσελίδα κάνει ειδική αναφορά και στις άλλες δύο φωτιές που έπληξαν τη χώρα, επισημαίνοντας ότι «ένα πυκνό πέπλο καπνού από τις τρεις κολάσεις έχει σκεπάσει την ελληνική πρωτεύουσα. Η πολιτική προστασία έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους στις περιοχές που επηρεάζονται να μείνουν στα σπίτια τους και να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους στην ανακύκλωση εσωτερικού αέρα, ιδίως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα».

    Το δημοσίευμα του France24 για τη φωτιά στην Εύβοια
    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός διακόπτει τις διακοπές του, καθώς οι φωτιές σε μεγάλο νησί προκαλούν εκκενώσεις πληθυσμού», αναφέρει το γαλλικό France24.

    Κεντρικό θέμα είναι η φωτιά στην Εύβοια και στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι «και οι κάτοικοι της Αθήνας βίωσαν τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές. Οι άνεμοι μετέφεραν καπνούς μέχρι και την ελληνική πρωτεύουσα, που απέχει περίπου 90 χλμ από την Εύβοια και τη Θήβα. Η έντονη οσμή καμένου ξύλου ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Σε κάποια προάστια έπεφτε στάχτη σαν χιονονιφάδες, είπαν αυτόπτες μάρτυρες σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό».

    Τέλος, το αμερικανικό δίκτυο ABC News αναφέρει: «Φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε φυσικό καταφύγιο ελληνικού νησιού», μεταδίδοντας παράλληλα μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. «Ισχυροί άνεμοι φούντωναν τις φλόγες στην προστατευόμενη περιοχή με το πυκνό δάσος, ενώ παράλληλα πολλές ακόμη πυρκαγιές ξεσπούσαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά, 56 φωτιές ξέσπασαν στη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο, από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Τρίτη. Πάνω από 1000 πυροσβέστες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Ένας εθελοντής πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αθήνα», επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

    Το δημοσίευμα του Spiegelγια τη φωτιά στην Εύβοια



    ΣΧΟΛΙΑ