• media Sonia gif

    Media

    Οι δυσκολίες της NOVA και της Victoria, τα μυστήρια της -απόλυσης ή παραίτησης – κ. Λίττου του Ant1, η πορεία των Φώσκολου-Νιφλή και γιατί στράβωσε ο Ζούλας

    • Σόνια Χαϊμαντά

    Προσεχώς… λουλούδια στο γραφείο της Victoria Boklag

    Στο ψυγείο κλειστές για έναν ακόμη μήνα θα βρίσκονται οι σαμπάνιες στη Nova μετά τη νότα που έστειλε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για αλλαγή της νομοθεσίας που απαγορεύει σε συνδρομητική πλατφόρμα να έχει μετοχική σχέση με ελεύθερο κανάλι της TV.

    H ιστορία έχει πολύ παρασκήνιο και δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει τόσο άμεσα αλλά θεωρείται ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι μετά την προσφυγή στην Κομισιόν και στη διεύθυνση ανταγωνισμού, της μητρικής United Media υπό την Chief Executive Officer και Vice President Marketing and Media, κ. Victoria Boklag.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η  προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν -INFR (2022)4080 ήρθε στις 29 Νοεμβρίου και όχι στις 25 Οκτωβρίου όπως ανακοινώθηκε, άρα στην ουσία δεν απομένουν δύο αλλά ένας μόνο μήνας μέχρι να στείλει την οριστική απόφαση η Κομισιόν και να πάρει τον δρόμο η νομοθεσία για αλλαγές (τροπολογία) στα σημεία του άρθρου…..

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό εισάγει αδικαιολόγητο περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων και της ελευθερίας εγκατάστασης που ορίζονται στα άρθρα 63 και 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), εμποδίζοντας δυνητικούς επενδυτές να επενδύσουν σε παρόχους ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου που δραστηριοποιούνται μέσω επίγειων ελεύθερων ή συνδρομητικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών δικτύων. 

    Θέλει ελεύθερο κανάλι η Nova; 

    Το θέμα είναι τώρα πώς θα μπει η Nova στην ελεύθερη τηλεόραση; Θα διεκδικήσει την 7η και λεγόμενη «ορφανή» άδεια πανελλαδικής εμβέλειας; Θα αγοράσει εξ ολοκλήρου ένα κανάλι – αν και εφόσον, θεωρητικά, βάλει ένας σταθμός «πωλητήριο»; Ή θα συμπράξει με ελεύθερο σταθμό;

    Πάντως προσώρας οι φήμες που θέλουν πίσω από την πώληση (στις 29/6/22) και αντί 41,4 εκατ. ευρώ, του 50% της Mediamax Holdings Limited Alpha που ελέγχει τον Alpha, στην εταιρεία Primos Media Sarl, να βρίσκεται εταιρεία που ελέγχει η Nova, ελέγχονται και προσώρας δεν επιβεβαιώνονται. 

    Που βασίζονται όμως οι φήμες; 

    • Πρώτα πρώτα στο γεγονός ότι η United Media έχει έννομο συμφέρον από την έκβαση της προσφυγής στην Κομισιόν. 
    • Στη μέχρι στιγμής συνεργασία της United Media (Nova – Wind) με τον Alpha στις αθλητικές μεταδόσεις, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του καναλιού. 
    • Στη μετακόμιση οσονούπω της τηλεόρασης της Nova στο Κορωπί στο στούντιο Pro εκεί που στεγάζονται Alpha και Star, αμφότερα συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη. Το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών (Wind) έχει μεταφερθεί εδώ και καιρό στα γραφεία της Wind στην Παιανία και στην Αττική οδό αλλά και στη Λεωφόρο Αθηνών στην Καλλιθέα.  Όσο για τα άλλα γραφεία στην Κάντζα που μένουν άδεια; Ακούγεται ότι προορίζονται για το Action24 υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη.

    Στέλλα Λίττου: Μετά από δύσκολες αποφάσεις, αποχώρησε – Το παρασκήνιο 

    Η Στέλλα Λίττου ήταν γενική διευθύντρια του ΑΝΤ1 από τον Μάϊο του 2019.

    Αυτό όμως μέχρι χθες οπότε και αποχώρησε αιφνιδίως έχοντας νωρίτερα εισηγηθεί δομικές αλλαγές στο πρόγραμμα του σταθμού, μεταξύ των οποίων το cut της εκπομπής «Πρώτο Δελτίο» με τον Γιώργο Γρηγοριάδη και την Ηρώ Ράντου που σταματούν τουλάχιστον από το συγκεκριμένο φορμά εξαιτίας των χαμηλών πτήσεων τηλεθέασης και του δυσανάλογα υψηλού κόστους παραγωγής για ένα πρόγραμμα που μεταδίδεται στις 5 το πρωί!.

    Απόφαση που κρίθηκε σωστή λόγω και του χαμηλού κύρους των παρουσιαστών.

    Βεβαίως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην τελική απόφαση και ο φυσικός προϊστάμενος της Στέλλας Λίττου, Γιώργος Λεβέντης διευθύνων σύμβουλος για τις εταιρείες ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε., Μακεδονία TV Α.Ε. και ANTENNA STUDIOS Α.Ε. με τον τελικό λόγο να έχει ο πρόεδρος του ομίλου, Θοδωρής Κυριακού.

    Ωστόσο η Στέλλα Λίττου είχε τον άχαρο ρόλο να ανακοινώσει στο τηλεοπτικό δίδυμο ότι… κόβονται.

    Στις εισηγήσεις του στελέχους της ελληνικής και ευρωπαϊκής τηλεοπτικής σκηνής, περιλαμβάνονται και άλλες αλλαγές όπως μετακίνηση ωρών προβολής εκπομπών, θέματα που αφορούν στον αριθμό των επεισοδίων σειρών κ.ά.

    Η τύχη της Στέλλας Λίττου φαίνεται προδιαγεγραμμένη καθώς έχει δεχθεί σοβαρή πρόταση από εταιρεία του εξωτερικού, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά καθώς έχει σπουδάσει στην Αγγλία και εκτός από τη θέση της στον ΑΝΤ1 και παλαιότερα Διευθύντρια Προγράμματος στον Alpha, διετέλεσε στο παρελθόν Head of Strategy and Development στη Nova TV Βουλγαρίας και Διευθύντρια Προγράμματος στο PRO TV Group της Ρουμανίας. 

    Όσο για την τύχη των συνεργατών της κομμένης εκπομπής, οι παρουσιαστές παίρνουν άλλους δρόμους εντός του καναλιού: Ο μεν Γιώργος Γρηγοριάδης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», η δε Ηρώ Ράντου στο ειδικό ένθετο του μεσημεριανού δελτίου «Τώρα για το μέλλον».

    Παράλληλα στο κανάλι θα απορροφηθεί και ο Άρης Σαλβάνος, αρχισυντάκτης της εκπομπής.

    Πάντως η κ. Λίτου δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το επόμενο της επαγγελματικό βήμα κάτι που κρίνεται περίεργο!!!

    Το επιτυχημένο «δίδυμο» Φώσκολου-Νιφλή στο Open

    Καθημερινές ιστορίες  επιτυχίας γράφει … αξημέρωτα το τηλεοπτικό δίδυμο Χρύσα Φώσκολου- Μάνος Νιφλής ανεβάζοντας το κασέ του στο Χρηματιστήριο τηλεθέασης τους δύο μήνες που βρίσκεται στον «αέρα» του Open.

    Οι δύο παρουσιαστές και δημοσιογράφοι κρατούν συντροφιά στο τηλεοπτικό κοινό από τις 5 το πρωί με την «Ανοιχτή Επικοινωνία» επί δύο ώρες και στη συνέχεια παραδίδουν τη «σκυτάλη» στην επόμενη εκπομπή.

    Ρόλο στις επιδόσεις της εκπομπής αναμένεται να διαδραματίσει και το κόψιμο της ανταγωνιστικής εκπομπής «Πρώτο Δελτίο» με τον Γιώργο Γρηγοριάδη και την Ηρώ Ράντου στον ΑΝΤ1. 

    «Δυνατό χαρτί» ο Γιώργος Λεβέντης

    Να αξιοποιήσει στο έπακρο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την προσωπικότητα του Γιώργου Λεβέντη στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ επιχειρεί τόσο ο Chief Executive Officer Ελλάδος του ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, όσο και ο πρόεδρος του ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρής Κυριακού, που τον επέλεξε. 

    Ο Γιώργος Λεβέντης θα έχει ενισχυμένο τριπλό ρόλο ως  διευθύνων σύμβουλος για τις εταιρείες ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε., Μακεδονία TV Α.Ε. και ANTENNA STUDIOS Α.Ε. και φυσικά θα αναφέρεται στον CEO του ομίλου με τον ερχόμενο Δεκέμβριο να αποτελεί ένα πρώτο σταθμό απολογισμού της σεζόν σε επίπεδο επιδόσεων, γκελ προγράμματος στο κοινό και ισοζυγίου κόστους  και διαφημιστικών εσόδων.

    «Απασφάλισε» ο Κωνσταντίνος Ζούλας

    Στραβωμένος σε πρόσφατο Δ.Σ. της ΕΡΤ με τις πολλές – και μένει να αποδειχθεί αν είναι και αδικαιολόγητες – υπερωρίες των εργαζομένων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας.

    Την «καυτή πατάτα» έχουν στα χέρια τους οι υπόλογοι προϊστάμενοι που υπογράφουν τις υπερωρίες που κοστίζουν στο ταμείο της ΕΡΤ τον χρόνο συνολικά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, 480.000 για τις απογευματινές υπερωρίες, 220.000 για τις νυχτερινές και άλλες 200.000 ευρώ για τα κυριακάτικα-αργίες. Βέβαια όλα αυτά είναι νόμιμα αλλά ο νόμος έχει θέσει το όριο χωρίς να είναι ηθικό και να εξαντλείται. 

    Τάδωσε όλα ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Ρούλα 

    Ό,τι ακριβώς είχε ζητήσει από την ΕΡΤ τον Ιούλιο που πέρασε η Ρούλα Κορομηλά σε επίπεδο budget, προσδοκιών επιδόσεων και συνεργατών- τρομάζοντας την παραγωγή με τις απαιτήσεις αυτές – το έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Mega αναθέτοντάς της την παρουσίαση του «Σπίτι με το Mega» που αποτελεί δική του ιδέα όταν προβληματίστηκε την προπέρσινη σεζόν τι να δώσει στο τηλεοπτικό κοινό την περίοδο των lockdown.

    Μετά από 10 χρόνια απουσίας, η παρουσιάστρια που έκανε event την τηλεοπτική ψυχαγωγία κάνει come back τον Νοέμβριο με πρώτη καλεσμένη, όπως πληροφορούμαστε, την Πέγκυ Ζήνα.

    Το jet lag του Φώτη Σεργουλόπουλου: Πρωία σε είδον…μετά σε είδα τη μεσημβρία… αλλά τα λέμε το βράδυ; 

    Στην αρχή κάλυψε την πρωινή ζώνη της ΕΡΤ1, εξου και ο τίτλος της εκπομπής με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά: «Πρωίαν σε είδον». Στη συνέχεια η εκπομπή κρίθηκε ότι πρέπει να μετακινηθεί μεσημέρι διατηρώντας τον άκυρο πλέον τίτλο της.

    Όμως επειδή η εκπομπή μάλλον αδικείται τη μεσημβρινή ώρα προβολής της, έπεσαν προτάσεις στο Ραδιομέγαρο για βραδινή μετακόμιση. Το τερμάτισαν. 

    Ξένια Κούρτογλου: Τώρα και ραδιοφωνική παραγωγός

    Η Ξένια Κούρτογλου γνωρίζει το Ραδιόφωνο όσο λίγες επαγγελματίες στην Ελλάδα έχοντας διενεργήσει επί σειρά ετών τη μέτρηση ακροαματικότητας ως επικεφαλής της Focus. 

    Δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

    Η Ξένια Κούρτογλου, στις ιδιότητες που τη συνοδεύουν και στο «βαρύ» βιογραφικό της (MSc. Ιδρύτρια Focus Bari, e-satisfaction, MEX, Business Coach & Mentor, Συγγραφέας) προστίθεται και αυτή της παραγωγού ενός ραδιοφωνικού ενθέτου στο πρόγραμμα του Galaxy 92 καθημερινά στις 10 το πρωί και στις 5 το απόγευμα. 

    Τι έκανε στις Κάννες ο Μιχάλης Ισκάς;

    Να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο Πέτρος Μπούτος αποχωρώντας από τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και την εταιρεία παραγωγής ANTS Production το 2015 είναι το μεγάλο «στοίχημα» του Μιχάλη Ισκά, νέου επικεφαλής Οπτικοακουστικής Παραγωγής του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και CEO των ΑΝΤΕΝΝΑ Studios.

    Στόχος του Ομίλου ΑΝΤENNA είναι να αποτελέσει ένα αξιόπιστο hub σερβιρίσματος παραγωγών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και να δημιουργήσει περιεχόμενο προς εξαγωγή στη διεθνή αγορά.

    Για αυτό τον λόγο ο Μιχάλης Ισκάς ταξίδεψε  στην αγορά Mipcom των Καννών εκπροσωπώντας τον Όμιλο στις Κάννες για την παρουσίαση και τη διάθεση του δραματικού θρίλερ, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, «Σώσε με».

    Η σειρά, που προγραμματίζεται για προβολή στον ΑΝΤ1+, βασίζεται στο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου και είναι το πρώτο δείγμα της παραγωγής των ANTENNA Studios, που αναμένεται να αποκτήσουν και νέους χώρους στην Κηφισιά. Το στέλεχος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, μιλώντας στις Κάννες, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την επέκταση των ΑΝΤΕΝΝΑ Studios στη διεθνή αγορά, ενώ τόνισε τη σημασία των κρατικών ενισχύσεων, μέσω του ΕΚΟΜΕ, στη στήριξη παραγωγής διεθνών προδιαγραφών. 

    Δεν αξίζει το 6 στον Νίκο Χατζηνικολάου 

    Τρόπους να ξαναγυρίζει ο Νίκος Χατζηνικολάου στα παλιά καλά διψήφια ποσοστά τηλεθέασης αναζητεί ο ΑΝΤ1 που δεν βλέπει με καλό μάτι το 6% της εκπομπής “Ενώπιος ενωπίω”.

    Η εκπομπή είναι καλή αλλά οι τηλεθεατές βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στην 2ο ύπνο τους. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; 

    Short notice

    • Στα 6,5 εκατ. ευρώ το ποσό που θα διαθέσει φέτος η ΕΡΤ προς ΕΣΑΚΕ ενώ οι 12 ομάδες θα πάρουν τα 4,6 εκατ. εκατομμύρια ευρώ συν bonus κατάταξης 711.000 ευρώ για την τρέχουσα σεζόν. Γενικό σύνολο δηλαδή που θα βάλουν στα ταμεία τους οι 11 + 1 (η ομάδα που θα υποβιβαστεί δεν θα λάβει bonus) ομάδες ανέρχεται σε 5,386 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα δηλαδή περίπου 1,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε κρατήσεις, σε ποσά που θα λάβει η Λίγκα για τα λειτουργικά της έξοδα (περί τις 300.000 ευρώ), ένα 5% του συνολικού ποσού θα λάβει η ΕΟΚ και το υπόλοιπο είναι διαφημιστικός χρόνος για τους χορηγούς των ομάδων της Α1.
    • Με τη δημοσιογραφική ομάδα του Documento έχει σχέσεις η ομάδα Τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις εκλογές.  
    • Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου είναι το πρόσωπο που συζητείται στον ΑΝΤ1 για να ενταχθεί στο καστ της φετινής επιτυχίας του σταθμού, «Παγιδευμένοι».
    • Σε 19 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης του ΕΣΠΑ για τη στήριξη – ενίσχυση των εκδοτικών επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά, τοπικής, περιφερειακής και πανελλήνιας κυκλοφορίας, όσον αφορά το κόστος προμήθειας δημοσιογραφικού χάρτου και το μεταφορικό κόστος για τη διανομή των εντύπων το 2022. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 16/12.
    • Cosmote και Nova περιλαμβάνονται πλέον στο νέο 18μελές μητρώο του ΕΣΡ που προβλέπεται από τη νομοθεσία με τη διαδικασία εγγραφής να παρατείνεται για άλλους 4 μήνες. Υπό προϋποθέσεις, υποχρέωση εγγραφής έχουν και όσοι αναρτούν κατ’ επάγγελμα οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (τύπου You Tube) ή κοινωνικά δίκτυα (influencers ή vloggers).
    • Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. του συνεταιρισμού ΞΕΝΟΦΩΝ ο οποίος θα υποβάλει αίτημα για άδεια λειτουργίας ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Πρόεδρος είναι η Μάχη Νικολάρα, ειδική γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.