• Media

    Η απάντηση του ΑΠΕ στην ΕΣΗΕΑ για τους ανταποκριτές εξωτερικού: «Εφαρμόζουμε πλήρως τη νομιμότητα»

    • NewsRoom

    Μιχάλης Ψύλος, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ – ΜΠΕ


    «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), αφού όπως καταγγέλλει στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, απολύθηκαν ανταποκριτές του πρακτορείου στο εξωτερικό.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων, «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το πρακτορείο, ως ΑΠΕ ΑΕ παλαιότερα, αντιμετώπιζε εξ’ αρχής τους ανταποκριτές εξωτερικού ως εξωτερικούς συνεργάτες που παρέχουν ανεξάρτητη δημοσιογραφική υπηρεσία ή εν πάση περιπτώσει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Για το λόγο αυτό οι παλαιότερες συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ανταποκριτές εξωτερικού ήταν καθαρά συμβάσεις έργου».

    Συγκεκριμένα, τονίζει τα ακόλουθα:

    Το θέμα των ανταποκριτών εξωτερικού έχει επαναπασχολήσει το πρακτορείο και φυσικά ο τρόπος που το αντιμετωπίζει δεν είναι αυθαίρετος, αλλά στηρίζεται στο ποια είναι η πραγματική μας συνεργασία με τους συναδέλφους αυτούς, ποια ήταν η αντιμετώπισή του παλαιότερα από το ΔΣ της εταιρείας μας και ποιες ήταν οι πάγιες αποφάσεις του κατά το Σύνταγμα αρμόδιου οργάνου, ήτοι του ΑΣΕΠ, καθώς και οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

    Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το πρακτορείο, ως ΑΠΕ ΑΕ παλαιότερα, αντιμετώπιζε εξ’ αρχής τους ανταποκριτές εξωτερικού ως εξωτερικούς συνεργάτες που παρέχουν ανεξάρτητη δημοσιογραφική υπηρεσία ή εν πάσει περιπτώσει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Για το λόγο αυτό οι παλαιότερες συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ανταποκριτές εξωτερικού ήταν καθαρά συμβάσεις έργου.

    Το καθεστώς αυτό της σχέσης του Πρακτορείου επανεπιβεβαίωσε το ΔΣ της ΑΠΕ ΑΕ, όταν με το Π.Δ. Παυλόπουλου επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το 2004 λοιπόν υπήρξε γνωμοδότηση του τότε νομικού μας συμβούλου κου Μεταξά, ο οποίος επικαλούμενος και παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις εξήγησε στο ΔΣ για ποιο λόγο οι ανταποκριτές ΔΕΝ έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με το πρακτορείο.

    Το ΔΣ του ΑΠΕ αποδεχόμενο πλήρως τότε τη γνωμοδότηση αυτή- δίχως ουδεμία αντίδραση της ΕΣΗΕΑ την εποχή εκείνη-απέστειλε τον κατάλογο με τους συμβασιούχους (μεταξύ των οποίων και των ανταποκριτών εξωτερικού) στο ΑΣΕΠ, η απόφαση του οποίου επικύρωσε τη θέση του ΔΣ με αποτέλεσμα να μην μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Έκτοτε ουδέν έχει αλλάξει σε σχέση με τους ανταποκριτές εξωτερικού.

    Κατόπιν τούτου το Πρακτορείο, απλώς και μόνο, ως οφείλει ως δημόσια υπηρεσία εφαρμόζει στο ακέραιο την αρχή της νομιμότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ καθώς και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

    Μάλιστα τη νομιμότητα της θέσης αυτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ για τους ανταποκριτές εξωτερικού επιβεβαίωσαν, σε συνέχεια παλαιότερων, δύο δικαστικές αποφάσεις του 2017 και του 2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών. Και όλη αυτή την περίοδο ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ.

    Η αποδοχή των θέσεων της ΕΣΗΕΑ θα σήμαινε παραβίαση και της αρχής της νομιμότητας, των αποφάσεων του ΑΣΕΠ και των δικαστηρίων με όλες τις εντεύθεν συνέπειες για τη διοίκηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ιδίως δε με τη βεβαιότητα της ακυρότητας σύναψης άλλων συμβάσεων από εκείνες που οι αποφάσεις αυτές προβλέπουν. Επειδή σήμερα εκδηλώθηκε αυτή η αντίδραση, ελπίζουμε ότι η στάση αυτή της ΕΣΗΕΑ οφείλεται σε αβλεψία και όχι σε πρόσκληση προς την Διοίκηση του ΑΠΕ ΜΠΕ να παραβεί την αρχή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

    Μιχάλης Ψύλος
    Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής
    ΑΠΕ – ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τις απολύσεις στο ΑΠΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή ΕΣΗΕΑ στον Διοικητή του ΕΦΚΑ για το αγγελιόσημο



    ΣΧΟΛΙΑ