• Media

    Greece’s Next Top Model: Με όρους κρεοπωλείου, δημόσια διαπόμπευση και αναχρονισμό


    Αγγλικοί όροι και προφορές, ελληνικές, όμως, οι προσβολές! Κάτι τύποι, διακεκριμένοι φωστήρες της μόδας, που εμείς δε γνωρίζουμε, πλην της Βίκυς Καγιά, με ύφος αυθεντίας, πολύ πετυχημένο, μιλάνε για την εξωτερική εμφάνιση κοριτσιών, αμφισβητώντας πρότυπα, που οι ίδιοι, αμέσως μετά, επιθυμούν και κάνουν την ομορφιά, τη γοητεία, την χάρη, υπόθεση ψηφοφορίας και έκθεσης, με μεζούρα στο γυμνό σώμα.

    Όλα αυτά γιατί; Με την πρόφαση πως θα βρεθεί ένα σπουδαίο μοντέλο στην Ελλάδα, τη χώρα που δεν έχει μόδα, αλλά και τα τελευταία χρόνια στον ήλιο μοίρα, και να υπηρετηθεί μια βιομηχανία που δεν στήθηκε ποτέ, πάρα με όρους συνοικιακής βιοτεχνίας με φασόν στο σπίτι, από κορίτσια που, όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν influencer!

    Το Next Top Model αλά ελληνικά, στη δεύτερη προσπάθεια του να αντιγράψει την αμερικανική επιτυχία, βυθίζεται στη σύγχυση που ο χώρος του έχει δημιουργήσει, αμφισβητήσει, κάνει μεγάλο θέμα.

    Στο κάτω κάτω, το κανάλι θα κάνει νούμερα τηλεθέασης, η Καγιά επιτέλους επιτυχία και οι υπόλοιποι όνομα πιο μαζικό.

    Αν αυτό έχει βλάψει και καμία κοριτσίστικη ροζ ψυχούλα, απ’ αυτές που συμμετέχουν ή παρακολουθούν στο σπίτι, με όνειρα πασπαλισμένα με γκλίτερ, τι πειράζει; Θα το ξεπεράσει! Μικρά είναι να σκληραγωγηθούν, όλα τους! Στο κάτω κάτω, «ποια μόδα πήγες να ακολουθήσεις, αγάπη μου; Κιμ Καρντάσιαν μόδα; Δεν είσαι υλικό που μπορώ να δουλέψω. Θέλω να σε σβήσω και να ξαναρχίσω απ’ την αρχή», που λέει και η δημιουργός Καγιά, αγάπη μου!

    Υποκρισία, προσβολές, ύφος ιεροεξεταστών κυτταρίτιδας και… τηλεθέαση!

    Σάλος μεγάλος και βοή διαδικτυακή για την κοπέλα που της έκαναν μπουλινγκ λίγο πολύ, διότι είχε κάνει πλαστική στο στήθος και στα χείλη και είχε βάλει εξτένσιον βλεφαρίδες!

    Υποκρισία; Όταν σε όλες τις εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, ακόμα και αν είναι ξένα τα προγράμματα και κακό αντιγραμμένα, όλες, μα όλες, όσες εμφανίζονται σ’ αυτήν, από κυρίες στις ειδήσεις, μέχρι μοντέλα που γυρνάνε τροχούς σε τηλεπαιχνίδια, πανελίστριες, σχολιάστριες, κορίτσια του καιρού, δημοσιογραφίνες του πολιτικού -έντεχνου- ρεπορτάζ, είναι, από το νυχάκι μέχρι το μπουκλάκι, αποτέλεσμα αισθητικών επεμβάσεων!

    Ψεύτικες βλεφαρίδες, δόντια χτιστά, σαν πλακάκι μπάνιου, από ρητίνη, στήθος που μένει ακίνητο σε φυσιολογικές κινήσεις, αψηφώντας κάθε φυσικό νομό, τρέσες, ζυγωματικά, φρύδια ζωγραφιστά, χείλη φουσκωτά σαν τρομπαρισμένα, σιλικόνες, πλάσματα αίματος, λιποαναρροφήσεις, λιποεγχύσεις, δακτύλιοι στο στομάχι, κομμένες μύτες, σηκωμένα φρύδια, σαν αυτά του Δρ Σποκ στο Εντερπράιζ, αυτο-ακρωτηριασμοί και προσθέσεις, χτιστά νύχια – καλή φωλίτσα για κάθε είδους μύκητα.

    Αποτελέσματα ενέσεων, χειρουργείων, συνεχών επεμβάσεων, με οσμές απολυμαντικών, χλωρίνης, αποστειρώσεις, ώρες αναμονής και υπομονής.

    Κοινώς; Το σώμα ως πατρόν, ανάλογα τη μόδα της εποχής! Με αισθητική ομοιομορφίας! Με κατακραυγή αν κάποια έχει ίσως άλλο σωματότυπο, μεγάλωσε ηλικιακά ή δεν μοιάζει τέλεια, όπως έγινε με την Σπυροπούλου στο Survivor ή γίνεται με την Σισσυ Χρηστίδου.

    Και στο Greece’s Next Top Model, ή GNTM, όπως το λέμε στη μητρική μας, σιγά-σιγά,  γκρίκλις γλώσσα, κάνουν νούμερα τηλεθέασης, με περισσή υποκρισία, για μια κοπέλα που έχει κάνει πλαστικές για να είναι συμβατή με πρότυπα που σε θέλουν σαν εξώφυλλο περιοδικού μετά από πολύ φώτοσοπ.

    Και εμάς, ω, εμάς μας νοιάζει! Χαμός, σου λέει, στα social media για το εν λόγω σόου και τα κορίτσια που δέχονταν προσβολές για το σώμα τους.

    Μια κοπέλα με διαβήτη να εξηγεί πως οι ενέσεις ινσουλίνης της αφήνουν σημάδια στον ποπό, για τον όποιο απορεί η ραφινάτη Βίκυ Καγιά τι θα γίνει με αυτόν.

    Μία άλλη, 1,55, λέει πως το ύψος δεν είναι πρόβλημα για την καριέρα – και τη ζωή εδώ που τα λέμε.

    Μια τρίτη νεαρή δικαιολογείται για τα πολύ γυμνασμένα πόδια της.

    Όλα με σχόλια από μεριάς των κριτών, που φανερώνουν μια ξινίλα, ένα «μου έπεσε βαρύ το μούσλι» ή «μου τέλειωσαν τα φύλλα Αιγύπτου», μια σνομπαρία, μια ιδέα αυτοαποθέωσης!

    Και νέα κορίτσια να πηγαίνουν να κάνουν καριέρα σε έναν τομέα που στη χώρα δεν υπάρχει, με προσόν την εμφάνιση τους και να δίνουν λαβή για επικρίσεις και να τις ντροπιάζουν για το κορμί τους, να το κοιτάνε, να το μετράνε, να το υπολογίζουν, λες και είναι στο παζάρι είδος και εμπόρευμα!

    Και όλα αυτά, ενώ στέκονται μπροστά σε αυτούς τους άγνωστους, κάτω από τους προβολείς, σε θέα των τηλεοπτικών συνεργείων, με μαγιό!

    Τι λέτε ρε κορίτσια! Στα διεθνή καλλιστεία και κόβεται η φάση με τα μαγιό και στο πλατό μιας εκπομπούλας, για μια καριέρα που ΔΕΝ θα κάνετε εδώ, αν κρίνουμε από το παρελθόν, κάθεστε να σας ελέγξει το «ποπουδάκι» η Καγιά! Να φωνάξουμε, να ουρλιάξουμε ή να προσευχηθούμε να σας έρθει φώτιση;

    Περισπούδαστο ύφος για σκούφιες και μπερέδες, γιρλάντες και καδένες

    Ναι, το έχουμε ξαναγράψει, πως μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, τη ΔΕΗ, τα τέλη κυκλοφορίας, δουλειές, υποαπασχόληση και γενικώς τα βγάζουμε δύσκολα, αλλά, όλα και όλα, χωρίς μόδα δεν κάνουμε εμείς! Διότι τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με faux μαργαριτάρι! Αν το  «My Style Rocks» αποθέωσε την κατινιά, τη «γυναικουλίστικη» κόντρα, την ελαφρότητα γυναικών, που είναι απορίας αξίων αν ζουν ανάμεσα μας, τότε το  Shopping Star, η άλλη παταγώδης επιτυχία της κυρίας Καγιά, έκανε αστειάκι καθημερινής τοξικότητας, την απροκάλυπτη κακία και το μοχθηρό σχόλιο για τις στιλιστικές επιλογές της άλλης αλλά ακόμη και για πώς δείχνει και είναι σαν άτομο, αποθεώθηκαν, με σχόλια ακόμα και από την παραγωγή υποτιμητικά και προσβλητικά.

    Εξυπνακισμός, θέση ισχύος, ανωτερότητα, αυθεντία! Σε τι; Στις σκούφιες και στους μπερέδες, στα μπρασελέ και στις καδένες!

    Μες σε αυτό το έτοιμο και καλλιεργημένο, μισογυνικό κλίμα, ήρθε, λοιπόν, το GNTM, να υπηρετήσει μια μόδα που ως υψηλή δημιουργία δεν υποστηρίχτηκε πότε και έγινε υπόθεση βιοτεχνίας και μόνο, για να αναδείξει μοντέλα για τις πασαρέλες των οίκων που δεν έχουμε!

    Στη πρώτη του απόπειρα εδώ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είχε αναδείξει καμία κοπέλα ως απλό μοντέλο – και ούτε λόγος για σούπερ -, μόνο μια τους που κάνει καριέρα ως ηθοποιός στο Μεξικό.

    Μας είχε μείνει ως ανάμνηση απ’ αυτό μια απεριόριστη διάθεση γκρίνιας από τις εσώκλειστες κοπέλες, μια εχθρότητα μεταξύ τους, ένας ανταγωνισμός για τα μάταια και τα μικροπρεπή και μια προβολή επιτυχίας τύπου «χρήμα – νιάτα – ομορφιά».

    Και επειδή τότε, αυτές οι ελαφρότατες μπορεί και να περνούσαν, μιας και ήταν ανύποπτη η εποχή για αυτά που θα ακολουθούσαν, σήμερα δείχνουν απροκάλυπτα μισογυνία, προσβλητικά και λακτίσματα για δημόσιας, αγελαία σαρκοφαγίας στα social media, κοριτσίστικης σάρκας.

    Και μπορεί η εκθαμβωτική, εκρηκτική, πανέξυπνη Τάιρα Μπανκς στην Αμερική να έσκιζε με την ανάλογη εκπομπή, που τώρα έχει περάσει η μόδα της, αλλά υποστηριζόταν από την έξοχη δική της προσωπικότητα με τη θριαμβική και επαναστατική, για την εποχή της, καριέρα, αλλά και από κολοσσούς παγκοσμίως στη δημιουργία μόδας, στη φωτογραφία, στη διεύθυνση περιοδικών.

    Η Καγιά για τα στήθη «πεπόνια» και τα «ποπουδάκια» και ο Σκουλός για τα μη δικαιώματα των γυναικών στο σώμα τους

    «Τάιρα» χρίστηκε η Βίκυ Καγιά, με το ξενικό αξάν, το ύφος της αποθεωμένης – υπέρκομψης – σαλονάτης γνώστριας όλων των μυστικών μιας μεγάλης καριέρας, εφάμιλλης της Σίφερ, της Εβανγκελίστα, της Τέρλιγκτον, της Κέιτ Μος, η οποία αναφέρεται στα στήθη των κοριτσιών που συμμετέχουν ως «πεπόνια» και κάνει αστεία -ξεκαρδιστικά δεν τα λες- για τα «ποπουδάκια» τους!

    Εκεί και οι παν-διάσημοι Δημήτρης Σκουλός, Άγγελος Μπράτης, Ηλιάνα Παπαγεωργίου! Για να ανεβάσουν τηλεθέαση, φωνάξαν και τη μαμά της κοπέλας με τις πλαστικές! Είχε μυρίσει αδρεναλίνη η τηλεοπτική αρένα της πασαρέλας και ο κύριος Σκουλός ζήταγε με ένταση από τη μαμά τον λόγο λέγοντάς της «σαν μπαμπάς που έχει κόρη, αυτό δεν θα το επέτρεπα. Αν πάει 30 και είναι παντρεμένη, να τα βρει με τον άνδρα της».

    Μπα; Μια γυναίκα θα πρέπει είτε του πατρός είτε του ανδρός την έγκριση να έχει για να κάνει ό,τι θέλει, επιθυμεί και επιλεγεί με το σώμα της; Βρε, μήπως να αφαιρεθεί και το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες να αποφασίζει κανένας άντρακλας για όλα;

    Όταν η μόδα παγκόσμια αλλάζει πρότυπα και εδώ ζυγίζουν «ποπουδάκια»

    «…Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία…» έλεγε η Μάγια Αγγέλου, δίνοντας μια ολόκληρη ζωή στον αγώνα της με λέξεις για το δικαίωμα και την ομορφιά της διαφοράς.

    Η μόδα σήμερα αποκηρύσσει την ανορεξία και την ομοιομορφία, την καταπίεση και την υπερβολή, διαλέγει μοντέλα κανονικές γυναίκες και αποθεώνει ως κορυφαίες γυναίκες με λεύκη, με πολλά κιλά, με τεχνητά μέλη, με επιλογή φύλου.

    Το σκληροπυρηνικό Cosmopolitan μόλις έβαλε στο εξώφυλλο του την θεϊκή Τες Χολιντεϊ.

    Tyra Banks

    Η ίδια η Τάιρα Μπανκς, όταν στην Ιταλία της είπανε πως είναι παραπάνω ζουμερή από ό,τι θέλανε οι σχεδιαστές και να αδυνατίσει, είχε πει «βρε δε μου…». Τέλος πάντων, επειδή είναι και αθυρόστομη, ας πούμε «βρε δε με παρατάτε» και παράγγειλε πίτσες, τις οποίες απόλαυσε!

    Εδώ, κάτι τύποι, ψάχνουν την γοητεία σε μαθηματικές εξισώσεις εις το όνομα μιας καριέρας με πρότυπα που οδήγησαν κορίτσια στο θάνατο και στην δυστυχία και η Καγιά δηλώνει σε μια καρακουκλάρα «είσαι για Plus Size, που είναι πολύ της μόδας».

    Δεν είναι της μόδας κυρά Καγιά μου! Της κανονικότητας είναι… της κανονικότητας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Shopping Star: «Αφηνίασε» το Twitter με το σχόλιο της Βίκυς Καγιά για την Κιμ Καρντάσιαν!



    ΣΧΟΛΙΑ