• Media

    Google Doodle: Ένα βίντεο αφιερωμένο στα 94 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου BB King

    O BB King


    Αφιερωμένο στον σπουδαίο Αμερικανό κιθαρίστα και τραγουδοποιό της μπλουζ, B.B. King είναι σήμερα το Google doodle. Η Google, μέσω ενός βίντεο, τιμά τον άνθρωπο που θεωρείται ο διασημότερος εκπρόσωπος των μπλουζ.

    Ο BB King αποτελεί μια μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1925.

    Ο καλλιτέχνης μεγάλωσε τραγουδώντας gospel στην εκκλησία. Έπαιζε μουσική στους δρόμους, έως ότου να καταλήξει -με οτοστόπ- στο Μέμφις, όπου, μέσα από τον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού WDIA, άρχισε να γίνεται γνωστός στο κοινό. Εκεί, οι ντόπιοι ξεκίνησαν να τον αποκαλούν «Beale Street Blues Boy», ενώ αργότερα το προσωνύμιο αυτό πήρε την συντόμευση «Bee Bee», μέχρι που, στο τέλος, έμεινε το B.B.

    BB King

    Ο BB King αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους πιο γνωστούς μουσικούς της μπλουζ στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν του BB King ήταν η κιθάρα με το προσωνύμιο Lucille. Ήταν μια «ειδική κατασκευή» Gibson, που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950.

    Το 1949, ο B. B. King ξεκινά να ηχογραφεί δίσκους στην εταιρεία RPM Records, που έχει έδρα στο Λος Άντζελες. Ο Sam Phillips ήταν εκείνος που ηχογράφησε τις περισσότερες από τις πρώτες δουλειές του καλλιτέχνη. Αργότερα, ο Phillips ίδρυσε την θρυλική Sun Records, ενώ ήταν και εκείνος που ανακάλυψε τον Elvis Presley.

    Ο King διετέλεσε επίσης disc jockey στο Μέμφις. Εκεί του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.

    BB King

    Την δεκαετία του ’50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής. Σε αυτή τη θέση τον έφεραν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «Please Love Me», «When My Heart Beats like a Hammer», «Whole Lotta Love», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Sneakin’ Around», «Ten Long Years», «Bad Luck», «Sweet Little Angel», «On My Word of Honor», και «Please Accept My Love». Το 1962, Ο BB King υπογράφει με την εταιρεία ABC-Paramount Records.

    Η πρώτη του επιτυχία, πέρα από την καθαρή μπλουζ μουσική, έρχεται με το κομμάτι «The Thrill Is Gone». Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτέλεσε επανεκτέλεση, με πρώτο δημιουργό τον Roy Hawkins. Το τραγούδι έγινε επιτυχία στα τσαρτς της R&B, αλλά και τις ποπ, κάτι που ήταν τότε πρωτόγνωρο για έναν R&B καλλιτέχνη.

    Ωστόσο, ο BB King κέρδισε πραγματικά τις εντυπώσεις όλων όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones, το 1969.

    Η επιτυχία του King συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ’70, με νέα τραγούδια, όπως τα «To Know You Is to Love You» και «I Like to Live the Love».

    Από το 1951 έως και το 1985, ο διάσημος καλλιτέχνης εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B 74 φορές.

    Ο BB King εγκατέλειψε την ενεργό δράση και τις ζωντανές εμφανίσεις στην προχωρημένη ηλικία των 80 ετών. Την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του ο BB King την πραγματοποίησε στις 29 Μαρτίου 2006, όταν έπαιξε στο Hallam Arena του Σέφιλντ. Αυτό ήταν και το δικό του αντίο προς το κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της Ευρώπης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αυτή τη συναυλία, ο BB King συνεργάστηκε με τον Gary Moore, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και παλαιότερα για το τραγούδι «Since I Met You Baby». Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2006, στο Wembley Arena.

    Τον Ιούλιο του ίδιου έτους επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία, όπου και έδωσε δύο συναυλίες και συγκεκριμένα στις 2 και στις 3 του μήνα, κατά τη σαρακοστή επέτειο του διάσημου Montreux Jazz Festival. Συνέχισε στη Ζυρίχη, οπού και έδωσε μια παράσταση στις 14 Ιουλίου, στο Blues at Sunset.

    Στην τελευταία του εμφάνιση, στο Montreux εμφανίστηκε με τους Joe Sample, Randy Crawford, David Sanborn, Gladys Knight, Lella James, Earl Thomas, Stanley Clarke, John McLaughlin, Barbara Hendrix και George Duke. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο B. B. King εμφανίστηκε επίσης στη Βραζιλία έξι φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας.

    Πέθανε στις 14 Μαΐου 2015, στο Λας Βέγκας πάσχοντας από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος, σε συνδυασμό με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, του έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

    Ενδεικτικά της προσωπικότητας του σπουδαίου μουσικού ήταν ο αρκετά υγιεινός τρόπος ζωής που έκανε, καθώς ήταν χορτοφάγος, δεν έπινε ποτέ αλκοόλ, ούτε κάπνιζε. Ήταν, ωστόσο, γνωστή η αγάπη του για τον τζόγο, ενώ είχε και άδεια πιλότου.



    ΣΧΟΛΙΑ