• Media

    Γερμανικός Τύπος: Οι ευρηματικοί Έλληνες εφοριακοί με τα μαγιό πατάσσουν τη φοροδιαφυγή

    εφοριακοι


    Τις ευρηματικές τεχνικές και μεθόδους των ελεγκτικών κλιμακίων της Εφορίας το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

    Κάνοντας αναφορά στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων, το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ φέτος, υπό την οδηγία του επικεφαλής της, Γιώργου Πιτσιλή, ρεπορτάζ της εφημερίδας Hamburger Abendblatt σχολιάζει: «Το φαγητό ήταν νόστιμο. Αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…) Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά».

    Το κείμενο της εφημερίδας συνεχίζει, αναφέροντας «Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα, αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και t-shirt από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beach bar. Ήδη οι φορολογικές αρχές καταγράφουν τις πρώτες επιτυχίες».

    Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, παράλληλα ότι, έως τώρα, έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι, κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις». Το κείμενο σχολιάζει, επιπλέον, ότι «η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης». Σημειώνεται, ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis, το δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δις ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ».



    ΣΧΟΛΙΑ