Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision ξεκίνησε και επίσημα απόψε, Τρίτη 13 Μαΐου, με τον πρώτο ημιτελικό να γεμίζει τη σκηνή του St. Jakobshalle στη Βασιλεία της Ελβετίας με μουσική, φώτα και παλμό. Οι 15 χώρες που συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να κερδίσουν την ψήφο κοινού και επιτροπών, διεκδικώντας μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.
Η βραδιά άνοιξε με ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο αφιερωμένο στην ιστορία της Eurovision και την κουλτούρα της διοργανώτριας Ελβετίας. Παραδοσιακά όργανα όπως το alphorn, yodelers, χορευτές σε παραδοσιακές φορεσιές και μια μοντέρνα ορχήστρα παρουσίασαν διασκευές αγαπημένων νικητηρίων τραγουδιών. Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα από την πρώτη στιγμή
Την παρουσίαση ανέλαβαν οι Hazel Brugger και Sandra Studer, με χιούμορ και φυσικότητα που κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των θεατών καθ’ όλη τη διάρκεια του show. Στο διάλειμμα, το act “Made in Switzerland” κέρδισε το χειροκρότημα με μια χιουμοριστική και αυτοσαρκαστική προσέγγιση στην ελβετική καθημερινότητα.
Από την ελληνική πλευρά, την παρουσίαση ανέλαβαν προς ευχαρίστηση όλων το γνώριμο δίδυμο, Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Καπουτζίδης, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια για την επιστροφή τους στο μικρόφωνο του τραγουδιστικού διαγωνισμού.
Το διαγωνιστικό μέρος
Γρηγορα μπήκαμε στο διαγωνιστικό κομμάτι με τις 15 από τις 37 χώρες του Α’ ημιτελικού να διεκδικούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολυπόθητο «ναι» των ευρωπαίων τηλεθεατών.
Σειρά εμφάνιστης των 15 χωρών:
Ισλανδία – Væb – Róa
Πολωνία – Justyna Steczkowska – Gaja
Σλοβενία – Klemen – How Much Time Do We Have Left
Εσθονία – Tommy Cash – Espresso Macchiato
Ουκρανία – Ziferblat – Bird of Pray
Σουηδία – KAJ – Bara bada bastu
Πορτογαλία – Napa – Deslocado
Νορβηγία – Kyle Alessandro – Lighter
Βέλγιο – Red Sebastian – Strobe Lights
Αζερμπαϊτζάν – Mamagama – Run with U
Άγιος Μαρίνος – Gabry Ponte – Tutta l’Italia
Αλβανία – Shkodra Elektronike – Zjerm
Ολλανδία – Claude – C’est la vie
Κροατία – Marko Bošnjak – Poison Cake
Κύπρος – Theo Evan – Shh
Στη βραδιά εμφανίστηκαν επίσης εκτός διαγωνισμού η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελβετία, οι οποίες ανήκουν στους “Big 5” και την διοργανώτρια χώρα αντίστοιχα.
Ποιοι ξεχώρισαν;
Σύμφωνα με τα πρώτα reactions στα social media, η Ουκρανία θεωρείται ήδη φαβορί, με το πρ. twitter / X να “βράζει” από θετικά σχόλια για την ερμηνεία του Bird of Pray, με χρήστες να τη χαρακτηρίζουν “ανατριχιαστική”, “βαθιά” και “αληθινή”.
Η Εσθονία από την άλλη με τον Tommy Cash δίχασε – άλλοι αποκάλεσαν το act του “καλλιτεχνική τρέλα” και άλλοι “παράξενο αλλά εθιστικό”.
Η Νορβηγία και η Ολλανδία απέσπασαν επαίνους για την καθαρή φωνητική απόδοση και το ραδιοφωνικό ύφος των τραγουδιών τους.
Τέλος, η Σουηδία ανέβηκε στις τάσεις του TikTok λόγω της χορευτικής τους εμφάνισης με την «σάουνα» και funky την 80s αισθητική του, όντας το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τα στοιχήματα για το τελικό του Σαββάτου.
Η Κύπρος εντυπωσίασε
Η συμμετοχή της Κύπρου με τον Theo Evan και το τραγούδι Shh έκλεισε τον ημιτελικό με έναν ατμοσφαιρικό και κινηματογραφικό τρόπο. Η σκηνική παρουσία ήταν σκοτεινή, με έντονους φωτισμούς και μυστηριώδες βλέμμα από τον Theo, ο οποίος πλαισιωνόταν από minimal αλλά δυναμικές κινήσεις.
Το κομμάτι, σε σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου, της Elsie Bay και των συνεργατών της, συνδύασε electropop στοιχεία με σκανδιναβική μελαγχολία. Οι αντιδράσεις του κοινού στο εξωτερικό ήταν ως επί το πλείστον θετικές, ενώ και αρκετοί Έλληνες χρήστες στα social σχολίασαν ότι “ήταν η πιο καλοστημένη εμφάνιση της βραδιάς”.
Ωστόσο, δυστυχώς η Κύπρος προς έκπληξη όλων δεν κατάφερε ναπάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, ενώ τα στοιχήματα την θέλανε να φιγουράρι κοντά στην 15η θέση.
Η Σελίν Ντιόν και η Μαρίνα Σάττι
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή όπου εμφανίστηκε μέσω βίντεο η Σελίν Ντιόν, η οποία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό το 1988, εκπροσωπώντας την Ελβετία. Η σπουδαία ερμηνεύτρια που πάσχει από το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου, ακούστηκε να λέει: «Δεν επιθυμώ τίποτα περισσότερο από το να είμαι απόψε μαζί σας στη Βασιλεία.
Η Ελβετία θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι μια χώρα που πίστεψε σε μένα και μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω μέρος σε κάτι τόσο εξαιρετικό. Η νίκη μου στη Eurovision ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου και είμαι ευγνώμων σε όσους με στήριξαν».
Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, τέσσερις καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη Eurovision 2024 – η Μαρίνα Σάττι (Ελλάδα), η Τζέρι Χάιλ (Ουκρανία), η Ιολάντα (Πορτογαλία) και ο Σίλβεστερ Μπελτ (Λιθουανία) – παρουσίασαν το τραγούδι «Ne Partez Pas Sans Moi», με το οποίο η Ντιόν είχε χαρίσει τη νίκη στην Ελβετία το 1988.
Η εμφάνιση αυτή σχεδιάστηκε ως αφιέρωμα στην ιστορία της διοργανώτριας χώρας στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο πρώτος ημιτελικός ήταν αφιερωμένος στη μουσική παράδοση της Ελβετίας στη Eurovision, ενώ ο δεύτερος θα επικεντρωθεί στον ρόλο και την αγάπη των φαν για τον θεσμό.
Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν
Με μεγάλες εκπλήξεις έκλεισε η βραδιά, καθώς προκρίθηκαν χώρες που οι στοιχηματικές τις ήθελαν αρκετά χαμηλά, ενώ η Κύπρος που ήταν σίγουρη πως θα λάβει το εισιτήριο του Σαββάτου δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί.
Οι μεγάλες εκπλήξεις ήταν σίγουρα αυτή της Ισλανίας και της Πορτογαλίας, καθώς τα στοιχήματα τις έδειχναν αρκετά χαμηλά, με τους καλλιτέχνες να κατενθουσιάζονται με το άκουσμα του αποτελέσματος. Φυσικά τα φαβορί προκρίθηκαν πολύ άνετα, όπως η Σουηδία, που φιγουράρει ως νικήτρια για τον φετινό διαγωνισμό.
1. Νορβηγία
2. Αλβανία
3. Σουηδία
4. Ισλανδία
5. Ολλανδία
6. Πολωνία
7. Σαν Μαρίνο
8. Εσθονία
9. Πορτογαλία
10.Ουκρανία
Ο Β’ ημιτελικός
Ο δεύτερος ημιτελικός θα διεξαχθεί την Πέμπτη 16 Μαίου από τις 22.00 ώρα Ελλάδος, με την Ελλάδα να διεκδικεί μία θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτουαπό την 7η θέση.
Αυστραλία – Go-Jo – Milkshake Man
Μαυροβούνιο – Nina Žižić – Dobrodošli
Ιρλανδία – EMMY – Laika Party
Λετονία – Tautumeitas – Bur Man Laimi
Αρμενία – PARG – Survivor
Αυστρία – JJ – Wasted Love
Ηνωμένο Βασίλειο – Remember Monday – What the Hell Just Happened? (παρουσίαση εκτός διαγωνισμού)
Ελλάδα – Klavdia – Asteromáta
Λιθουανία – Katarsis – Tavo Akys
Μάλτα – Miriana Conte – Serving
Γεωργία – Mariam Shengelia – Freedom
Γαλλία – Louane – Maman (παρουσίαση εκτός διαγωνισμού)
Δανία – Sissal – Hallucination
Τσεχία – ADONXS – Kiss Kiss Goodbye
Λουξεμβούργο – Laura Thorn – La poupée monte le son
Ισραήλ – Yuval Raphael – New Day Will Rise
Γερμανία – Abor & Tynna – Baller (παρουσίαση εκτός διαγωνισμού)
Σερβία – Princ – Mila
Φινλανδία – Erika Vikman – Ich komme
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σεισμός 6 ρίχτερ νότια της Κάσου
- Υπ. Περιβάλλοντος: Στη Βουλή η νέα τροπολογία για την προσαρμογή των κίνητρων του Νέου Οικοδομικού Κώδικα
- Viva – JP Morgan: Το μεγάλο μυστικό στον πόλεμο Καρώνη- Ντίμον που θα κρίνει τον νικητή
- Πόρισμα ΕΜΠ για Τέμπη: Πώς φτάσαμε στο συμπέρασμα για τα έλαια σιλικόνης και την πυρόσφαιρα
