• Media

    Χαμός στο Instagram: Διαρροή προσωπικών δεδομένων για εκατομμύρια χρήστες

    • NewsRoom
    instagram

    Instagram


    Τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 49 εκατομμυρίων χρηστών του Instagram είχε ως αποτέλεσμα ένα «λάθος», που συνέβη σήμερα, προκαλώντας για ακόμη μια φορά αναστάτωση μεταξύ της κοινότητας του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

    Το λάθος οφείλεται στο τεχνικό τμήμα του Instagram και είχε ως συνέπεια να διαρρεύσουν πολύ προσωπικά δεδομένα χρηστών, μεταξύ αυτών και διάσημων προσωπικοτήτων.

    Την είδηση έκανε γνωστή η βρετανική εφημερίδα «The Sun», συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η ευρεία «ζημιά» που προκλήθηκε επηρέασε τόσο τους «απλούς» χρήστες, όσο και τους επαγγελματίες του μέσου, όπως τους influencers, celebrities, γνωστούς bloggers, αλλά και εταιρείες που διατηρούν λογαριασμούς στο Instagram.

    Η διαρροή προσωπικών δεδομένων για εκατομμύρια λογαριασμούς ήρθε στο φως όταν την ανακάλυψε ο ειδικός ασφαλείας δικτύων, Ανουραγκ Σεν. Ο τεχνικός, μόλις αντιλήφθηκε το πρόβλημα, ειδοποίησε άμεσα τους αρμοδίους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία των χρηστών θα παραμείνουν προστατευμένα.

    Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα (email, προσωπικοί αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις κ.ά.) 49 εκατ. χρηστών, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς, όσο εξακολουθούσε να υφίσταται το τεχνικό λάθος.

    Το χρονικό της διαρροής

    Το τεχνικό αυτό λάθος που προκάλεσε τη διαρροή φαίνεται πως ήταν η διάθεση των στοιχείων σε μια βάση δεδομένων της Amazon Web Services, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, δηλαδή προσβάσιμη δίχως κωδικό. Την αρχή του κακού, όπως αποδείχθηκε, προκάλεσε μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, ονόματι Chtrbox. Πρόκειται για μια εταιρεία που πληρώνει influencers, προκειμένου να αναρτούν προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών στο Instagram.

    Η εν λόγω εταιρεία δημιούργησε μια βάση δεδομένων, με σκοπό να υπολογίζει πόσο πρέπει να πληρώνει κάθε influencer, βάσει των followers, των likes, των κλικς κ.ό.κ.

    Για τον λόγο εξηγείται ότι από τη διαρροή δεδομένων στο Instagram επηρεάστηκαν περισσότερο λογαριασμοί που έχουν μεγάλο αριθμό followers.

    Όπως έγινε γνωστό, η βάση δεδομένων που διέρρευσε στο κοινό περιείχε βιογραφικά, τηλεφωνικούς αριθμούς, email, διευθύνσεις και πολλά ακόμη ευαίσθητα στοιχεία. Μετά το σάλο που προκλήθηκε μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ειδικοί αναλυτές έσπευσαν να μελετήσουν το περιστατικό, προκειμένου να εξακριβώσουν αν διέρρευσαν περαιτέρω προσωπικά δεδομένα χρηστών του Instagram.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι χρήστες και κυρίως διάσημες προσωπικότητες κατήγγειλαν ότι τα στοιχεία τους διέρρευσαν, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Chtrbox.

    Η επίσημη δήλωση της εταιρείας

    Μετά το περιστατικό, η Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «εξετάζουμε το θέμα, για να καταλάβουμε αν τα δεδομένα που περιγράφηκαν -email και τηλεφωνικοί αριθμοί- σχετίζονται με το Instagram ή με άλλες πηγές».

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Chtrbox, με σκοπό να διαπιστώσει από πού προήλθαν όλα αυτά τα δεδομένα και πώς έγιναν διαθέσιμα δημοσίως.

    «Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα τρίτοι παράγοντες να κακοδιαχειρίστηκαν πληροφορίες χρηστών είναι και που παίρνουμε πολύ σοβαρά» προσέθεσε η εταιρεία.

    Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων, μετά το περιστατικό ευρείας διαρροής που προέκυψε, είναι πλέον κλειστή.



    ΣΧΟΛΙΑ